Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Konecne jsem dodelal (no, jeste ne uplne, ale uz se pres nej da koukat) svuj dalekohled. Vetsi fotky na kliknuti, vice fotek a detaily dam v brzke dobe na sve stranky.

Primar je 250/1315 od elbiho, sekundarni zrcatko jsem pouzil zatim z mensiho newtona (casem koupim kvalitnejsi), centralni stineni je 20%. Mechanicka cast je moje dilo, kombinace bukove preklizky a hlinikovych profilu.
cocky

Příspěvek od cocky »

Velice pěkná práce, ale měl bys být sdílnější - třeba jaká je váha? Je vidět, že jsi si se snížením váhy dal záležet - kruhové otvory v bedýce. Je to celé skládací?
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Risben

Příspěvek od Risben »

michal.b napsal: Konecne jsem dodelal (no, jeste ne uplne, ale uz se pres nej da koukat) svuj dalekohled. Vetsi fotky na kliknuti, vice fotek a detaily dam v brzke dobe na sve stranky.

Primar je 250/1315 od elbiho, sekundarni zrcatko jsem pouzil zatim z mensiho newtona (casem koupim kvalitnejsi), centralni stineni je 20%. Mechanicka cast je moje dilo, kombinace bukove preklizky a hlinikovych profilu.Ahoj Michale,
Musím přiznat, že tvůj nový, tebou zhotovený "miláček" vypadá velmi dobře ;). Jestli bude na pozorování stejně dobrý jak vypadá, tak se už těším, až se přes něj při nějaké příležitosti podívám :). Jinak to máš teď již natrénované, takže doufám, že pro tebe již Libor brousí alespoň čyřkilo ;D.
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
michal.b

Příspěvek od michal.b »

cocky napsal: Velice pěkná práce, ale měl bys být sdílnější - třeba jaká je váha? Je vidět, že jsi si se snížením váhy dal záležet - kruhové otvory v bedýce. Je to celé skládací?
Diky za uznani. Sdilnejsi budu, ale momentalne jsem na pozorovaci akci, kde je dost mizerne internetove pripojeni a navic pouzivam cizi pocitac. Takze jak jsem napsal - detaily a dalsi fotky budou pozdeji (nekdy pristi tyden).

Celkova hmotnost se vsim vsudy je cca 15kg, otvory jsem tam delal hlavne proto ze se mi to tak libi a protoze se za ne da dalekohled chytit. Neni koncipovan primo jako ultralight, vicemene jsem zvolil design, ktery me zaujal vzhledem.

Risben napsal:
Ahoj Michale,
Musím přiznat, že tvůj nový, tebou zhotovený "miláček" vypadá velmi dobře ;). Jestli bude na pozorování stejně dobrý jak vypadá, tak se už těším, až se přes něj při nějaké příležitosti podívám :). Jinak to máš teď již natrénované, takže doufám, že pro tebe již Libor brousí alespoň čyřkilo ;D.

Zatim se jevi celkem pouzitelne, ale jeste musim odstranit nejake drobne mouchy, na ktere clovek prijde az pri pozorovani.
Dalsi v rade bude asi 450ka, ale to az za hodne hodne dlouho. Pro nejblizsich par let mam na hrani tohle :)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

OK, tak jsem o mem mazlikovi napsal kratke povidani s fotkami - kdo ma zajem, necht navstivi moje stranky: http://www.nitelite.eu/atm.htm
moonulka

Příspěvek od moonulka »

Do mého vybavení teď přibyl bývalý Tomkův dobson 200/1000 a jsem moc ráda že ho mám a taky za něj děkuju Cassimu Zatím jsem měla jen jednu šanci si jej vyzkoušet, a moc se mi líbil.
Cassi

Příspěvek od Cassi »

Monika Ch. napsal: Do mého vybavení teď přibyl bývalý Tomkův dobson 200/1000 a jsem moc ráda že ho mám a taky za něj děkuju Cassimu Zatím jsem měla jen jednu šanci si jej vyzkoušet, a moc se mi líbil.
Jsem rád, že ho máš Aspoň nebude někde ležet bez využití, ať Ti slouží ;)
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
cocky

Příspěvek od cocky »

Monika Ch.: opravdu neobyklé zátiší dívčího pokojíku,
michal.b: díky za přehled konstrukce, je velmi instruktivní. Kdybych neměl docela nový tovární 8' Dobson, uvažoval bych zkusit to také. Celek jsi dovedl k elegantní jednoduchosti. Počítám, že až budeš mít zkušenosti se svým novým strojem, že to či ono změníš - bylo by užitečné to také uvést na tvých stránkách.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
elbi

Příspěvek od elbi »

michal.b napsal: OK, tak jsem o mem mazlikovi napsal kratke povidani s fotkami - kdo ma zajem, necht navstivi moje stranky: http://www.nitelite.eu/atm.htm
Máš to moc pěkně udělaný.Pochvala.Jsem rád, že zrcadlo co jsem tady pracně vyprodukoval skončilo v takhle povedeném dalekohledu.Doufám, že budu mít na nějaké akci příležitost si dalekohled pořádně prohlédnout a taky se s nim kouknout.Jak jseš spokojed se zrcadlem? Ukazuje dobře?
Elbi
PS: Jo a taky máš moc pěkný webový stránky.Fajn, že taky někdo kreslí deep-sky.
bele

Příspěvek od bele »

Taky se musím pochlubit tak to je můj zbrusu nový dobson 200/1200, jsem s ním moc spokojená ;)

michal.b

Příspěvek od michal.b »

elbi napsal:

Máš to moc pěkně udělaný.Pochvala.Jsem rád, že zrcadlo co jsem tady pracně vyprodukoval skončilo v takhle povedeném dalekohledu.Doufám, že budu mít na nějaké akci příležitost si dalekohled pořádně prohlédnout a taky se s nim kouknout.Jak jseš spokojed se zrcadlem? Ukazuje dobře?
Elbi
PS: Jo a taky máš moc pěkný webový stránky.Fajn, že taky někdo kreslí deep-sky.

Diky za chvalu. Co se tyce zrcadla, byl jsem zatim limitovan spis seeingem a chybejicim "rukavem" na tubus (musim priznat ze jsem byl docela prakvapeny jak obraz trpi proudenim ruzne tepleho vzduchu skrz otevreny tubus). Vcera jsem pekne rozlisil 0,9" dvojhvezdu a kdyz se uklidnil seeing a a ja jsem koukal pri zvetseni 300x na M13 s krasne bodovymi hvezdickami, tak mi skoro spadla celist. Star-test ukazuje na mirne nedokonalosti (nedoostreny difr. obrazec je kontrastnejsi nez preostreny), ale na to se podivam dukladne az budu mit namontovany poradny okularovy vytah. Celkove jsou moje dojmy velmi pozitivni a rozhodne jsem spokojeny.

Az bude nejaka vhodna prilezitost, nekam ho rozhodne vezmu, aby mi ho mohl kazdy do sytosti zkritizovat ;D
Arcturus

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od Arcturus »

Dovolte,abych Vám představil svého miláčka, Newtona 130/900. Vím, že co se týče montáže a průměru objketivu není to sice nic moc, ale pro mě je ovšem důležitá hlavně skladnost a přenesitelnost a to tento daleohled splňuje, co chci vidět to mi ukáže a popravdě si moc neztěžuji. Jako uživatel jsem s ním spokojen.

Obrázek
(Newton 130/900, refraktor 60/700, Mak 127/1500, triedr 10x50)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Monika Ch. napsal: Do mého vybavení teď přibyl bývalý Tomkův dobson 200/1000 a jsem moc ráda že ho mám a taky za něj děkuju Cassimu Zatím jsem měla jen jednu šanci si jej vyzkoušet, a moc se mi líbil.

bele napsal: Taky se musím pochlubit tak to je můj zbrusu nový dobson 200/1200, jsem s ním moc spokojená ;)

Arcturus napsal: Dovolte,abych Vám představil svého miláčka, Newtona 130/900. Vím, že co se týče montáže a průměru objketivu není to sice nic moc, ale pro mě je ovšem důležitá hlavně skladnost a přenesitelnost a to tento daleohled splňuje, co chci vidět to mi ukáže a popravdě si moc neztěžuji. Jako uživatel jsem s ním spokojen.

To se moc pekne cte, je skvele ze jste spokojeni se svymi pristroji. Vsem vam preji hodne krasnych chvil stravenych (nejen ) v jeho spolecnosti pod hvezdnou oblohou :)
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Zdravím,

tak jsem konečně vše sestavil (moc těm dvěma šroubkům, které aretují lištu se 2 dalekohledy nevěřím), kresba ED za dne je perfektní, jsem zvědavý na noc. Akorát si musím zvyknout na ovládání montáže. Měl jsem trochu problém s upnutím pointru 100/500. Na lištu byla rozteč děr příliš velká, vrtat další se mi nechtělo a tak jsem ho přidělal na jeden ze závitů ve 3/4 lišty. Doufám, že to snese, kdyžtak jednu dovrtám. V pondělí pořeším napájení, baterku jsem sehnal, chybí mi kabel, svorky a konektorl. Trochu přepálené, ale lepší zátiší než minule :)

MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Gratuluji k novému přírůstku jako fanda SW 80ED. Do budoucna doporučuji případný fotografický dalekohled a pointační připevnit vedle sebe z důvodu menšího zatížení. např. takto:

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Odpovědět