Dnes to už má kdekto. Je to väčšia pliaga, ako verejné osvetlenie. S tými halogénmi a ledkami väčšinou svietia pánu bohu (pardon za takýto výraz na tomto fórenosuh píše:... A navíc ma LED lampu na fotobunku, takze kdejaka mys to spusti ...
Dobré a špatné příklady
Re: Dobré a špatné příklady
K tomu ja ho nikdy nedunutim
Jen me prijde vtipny, ze když jsem¨ho prosil, jestli si tu lampu aslespon neotoci tak, aby svitila jemu na dům, a nikoli na ten nas a do naší zahrady, argumentoval poulicni lampou. Ta uz přes rok nesviti, tak zacal sviti on..blbost nekterych lidi nezna mezi..
Jen me prijde vtipny, ze když jsem¨ho prosil, jestli si tu lampu aslespon neotoci tak, aby svitila jemu na dům, a nikoli na ten nas a do naší zahrady, argumentoval poulicni lampou. Ta uz přes rok nesviti, tak zacal sviti on..blbost nekterych lidi nezna mezi..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem měl asi štěstí na extrémně inteligentního souseda, co koupil dům vedle mé hvězdárničky. Letos v létě nainstaloval nějaké lampičky podél příjezdové cesty a LED reflektor u garáže, které se zapínaly PIR čidlem. A tím začly problémy, přesně jak píše Juh, žádná kočka ani nic jiného, vítr, a po teplém dni promíchávání vzduchových hmot. Pokusy o kompromis jsou marné, pokdu to má detekovat člověka, bude to reagovat i na míchání vzduchu po teplém dni. Hlavně pokud jsou čidla nízko u země. Prostě svítilo to na každý závan větru, co pár minut.
Po marném boji o seřízení jsme mohl nainstalovat stínítka, co jsem mezitím vyrobil, aby to svítilo alespoň pouze k nim, ale i tak to bylo světla jak na kostele (5ks. odhadem tak 10W LED, svítících i po instalaci stínítek na světlou fasádu domu na jihovýchodě, kde mám nejtmavší oblohu)
Takže následovalo vyřazení čidel, a spřažení světel s dálkovým ovládáním od vrat garáže. Takže teď když paní sousedka jede z noční, rozsvítí jednou, časovač odměří nějakých 5min (což mi pomrší jednu expozici za noc, v nejhorším dvě, když se to trefí) a je vyřešeno. Jinak je celou noc klid.
Pro případ, že by to náhodou můj soused zde našel, tak velké díky za pořešení ke spokojenosti obou stran i takhle veřejně. Jak je vidět, běžné to rozhodně není.
Po marném boji o seřízení jsme mohl nainstalovat stínítka, co jsem mezitím vyrobil, aby to svítilo alespoň pouze k nim, ale i tak to bylo světla jak na kostele (5ks. odhadem tak 10W LED, svítících i po instalaci stínítek na světlou fasádu domu na jihovýchodě, kde mám nejtmavší oblohu)
Takže následovalo vyřazení čidel, a spřažení světel s dálkovým ovládáním od vrat garáže. Takže teď když paní sousedka jede z noční, rozsvítí jednou, časovač odměří nějakých 5min (což mi pomrší jednu expozici za noc, v nejhorším dvě, když se to trefí) a je vyřešeno. Jinak je celou noc klid.
Pro případ, že by to náhodou můj soused zde našel, tak velké díky za pořešení ke spokojenosti obou stran i takhle veřejně. Jak je vidět, běžné to rozhodně není.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
No mas aspon rozumneho souseda..ja i muj tata (kamaradi od malicka) mu zkouseli rict a bez sance. Akorat s nama prestal mluvit.
A to sem si myslel, ze zmoudrel, kdyz i ten starosta vypnul lampu, jak sem sem postoval oslavny koment v Jul 12, 2018 5:05 pm
A to sem si myslel, ze zmoudrel, kdyz i ten starosta vypnul lampu, jak sem sem postoval oslavny koment v Jul 12, 2018 5:05 pm
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Nejlepší soused je žádný soused, i když chápu, že takový případ je docela extrémní klika a terno. Ale když už soused je a je s ním řeč, to taky není k zahození, pokud se nejmenuje Čumpelík
. Někdy taky dostane sousední nemovitost do ruky dědic či obdarovaný bůhví odkud a situace se rapidně mění - nechci strašit ale jsou takové pády.
-
Giftmacher
A co to je? Rodinný dům s francouzským oknem?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
-
Giftmacher
Ano. Takový tu byl klid a relativně i tma.
Tak třeba přidají venkovní žaluzie. Nejhorší co může nastat je výstavba LEDkoveho osvětlení v okolí nových domů. Zeptej se na obci, zda to tam někdo řeší, často se dá ve fázi plánu ještě něco zachránit.Giftmacher píše:Ano. Takový tu byl klid a relativně i tma.
-
Giftmacher
Nedávno došlo k výměně starého osvětlení vlakové zastávky s halogenidovými výbojkami za LED svítidla. Později pošlu foto.
-
Giftmacher
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
A to je dobře neo špatně ? Ze skušenosti vím, že LED svítidla (pokud konstruktér nenavrhnul nějakou prasárnu) svítí pouze dolů. Takže pokud ty předchozí byly klasické s vypouklými kryty, tak si spomohl, ne ? A nebo byly ještě klasiké nádražní zvonovité lampy ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Giftmacher
Zatím problémy neregistruju, víc mi vadí halogenidová světla na začátku a na konci ulice. Když byl loni výpadek proudu v celé obci a okolí, to byla obloha!
- LukasNestak
- Věk: 42
Re: Astrofotografie mobilem
Chcel som vám ukázať akých mám "šetrných susedov", ale ako na just zhasli keď som išiel nafotiť ako mi svietia do tubusu
Tak som aspoň cvakol v akých podmienkach musím fotiť + malý test Xiaomi Mi9. V strednej dolnej časti oboch snímok mám rozloženú výbavu.
Pri oboch kamerách som použil ISO 3200 + 32s exp "po 1 snímke".
Teleobjektív som neskúsil, lebo mal maximálnu expozíciu 2s.
Primary: 48Mp 1/2-inch Sony IMX586 quad-sensor with 0.8µm pixels, f/1.75-aperture lens, 26mm-equivalent focal length
Super-wide-angle: 16Mp 1/3-inch Sony IMX481 sensor, f/2.2-aperture lens, 17mm-equivalent focal length
Tie pouličné lampy ma vážne sr.ú + na juhu mám celé mesto Sereď.
Tak som aspoň cvakol v akých podmienkach musím fotiť + malý test Xiaomi Mi9. V strednej dolnej časti oboch snímok mám rozloženú výbavu.
Pri oboch kamerách som použil ISO 3200 + 32s exp "po 1 snímke".
Teleobjektív som neskúsil, lebo mal maximálnu expozíciu 2s.
Primary: 48Mp 1/2-inch Sony IMX586 quad-sensor with 0.8µm pixels, f/1.75-aperture lens, 26mm-equivalent focal length
Super-wide-angle: 16Mp 1/3-inch Sony IMX481 sensor, f/2.2-aperture lens, 17mm-equivalent focal length
Tie pouličné lampy ma vážne sr.ú + na juhu mám celé mesto Sereď.
- Přílohy
-
- 48Mp Sony IMX586 eq26mm.jpg (213.44 KiB) Zobrazeno 11278 x
-
- 16Mp Sony IMX481 eq17mm.jpg (142.65 KiB) Zobrazeno 11278 x
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
- LukasNestak
- Věk: 42
Re: Astrofotografie mobilem
Len pre zaujímavosť, všimnite si na prvej snímke čo som vložil, tak v strednej časti je vidieť namodralú žiaru. Zdroj tej žiary je vzdušnou čiarou 500m. Prikladám aj fotku 
- Přílohy
-
- vyzdoba.jpg (121.4 KiB) Zobrazeno 11180 x
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1