C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
U mě také. Hned za frontou to bylo ideální.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
C/2006 P1 (McNaught)
Duk napsal:
To jako proč ?
Bude pondělí ;D
Dnešní polední výška komety byla 17,5°a vzdálenost od Slunce 5,5°. Zítra to bude 14° a vzdálenost od Slunce 7,5°. Takže vcelku ještě velmi příznivé. Další den už bude polední výška nějakých 8 °, to už může být málo.
To jako proč ?
Bude pondělí ;D
Dnešní polední výška komety byla 17,5°a vzdálenost od Slunce 5,5°. Zítra to bude 14° a vzdálenost od Slunce 7,5°. Takže vcelku ještě velmi příznivé. Další den už bude polední výška nějakých 8 °, to už může být málo.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Ten pocit, že před polednem byla vidět lépe než po poledni mám taky.
Tady je možná nejhezčí fotka, co jsem našel k 13.1.
Tady je možná nejhezčí fotka, co jsem našel k 13.1.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2006 P1 (McNaught)
Stejne me prekvapilo jak je jasna. Prima vlasatice ;D
C/2006 P1 (McNaught)
Milane, s tím modrým filtrem dobrej nápad. To pozadí to velice dobře odrušilo.
Je to paráda, akorát ta oblačnost začíná trápit víc a víc.
Chtěl jsem ji zkusit třístovkou, ale nevím jestli se to ještě zlepší.
D.
Je to paráda, akorát ta oblačnost začíná trápit víc a víc.
Chtěl jsem ji zkusit třístovkou, ale nevím jestli se to ještě zlepší.
D.
C/2006 P1 (McNaught)
Tak jsem ji take konecne videl. Po 2 neuspesnych vecernich pokusech, kdy jsem hledal diry v mracich, jsem pomalu ztracel nadeji.
Dnes jsme to zkousel dopoledne s triedrem 10x50 v ruce, neuspesne ... (vzdy se tam objevilo nejake smitko - uz jsem myslel v uspech, ale bohuzel).
Nakonec jsem ji nasel v Celestronu 102 mm a Slunce jsem clonil hranou domu, coz vyrazne doporucuji. Zkrati to hledani a jeste je "chraneni" proti nechtenemu pohledu do Slunce. Dale take trochu pomaha modry, resp. zluty filtr. Je neuveritelne, jak je jasna v prave poledne!
Dnes jsme to zkousel dopoledne s triedrem 10x50 v ruce, neuspesne ... (vzdy se tam objevilo nejake smitko - uz jsem myslel v uspech, ale bohuzel).
Nakonec jsem ji nasel v Celestronu 102 mm a Slunce jsem clonil hranou domu, coz vyrazne doporucuji. Zkrati to hledani a jeste je "chraneni" proti nechtenemu pohledu do Slunce. Dale take trochu pomaha modry, resp. zluty filtr. Je neuveritelne, jak je jasna v prave poledne!
C/2006 P1 (McNaught)
Ještě jedna fotka z dopoledne, trochu tvrději upravená
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Přátelé zpracoval jsem první fotku z dopoledne. Čas 11:23, exp 1/4000s, ISO100. Canon300D+Sigma 135mm na cl. 8
Nejprve tak, jak to bylo zhruba patrné okem, pokud jste věděli kam se dívat:
A nyní se podržte - podívejte na ty krásný jety, co z toho vylezly tažením kontrastu!!
Nejprve tak, jak to bylo zhruba patrné okem, pokud jste věděli kam se dívat:
A nyní se podržte - podívejte na ty krásný jety, co z toho vylezly tažením kontrastu!!
Martin Gembec, Astronomické události
C/2006 P1 (McNaught)
Hura už to mám kométu!!!Podarilo!!!!
Foto:
Canon PowerShot A530
Čas: 12h 36m
Miesto: Brezno
Foto:
Canon PowerShot A530
Čas: 12h 36m
Miesto: Brezno
nepočujúci amaterský astronóm
Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
-
Monika Ch.
C/2006 P1 (McNaught)
Já vám moc závidím, že jste kometu viděli, nebo vyfotili, já ji hledala, nenašla. Většinou nedovolilo počasí, nebo něco (někdo) jiného.
C/2006 P1 (McNaught)
A je ta kometa dobře vidět, nebo je na hranici viditelnosti.
Já jsem ji neviděl, i když jsem si zakryl Slunce zdí přilehlého domu. Hledal jsem ji vlevo od Slunce, níž i výš, než Slunce ve vzdálenosti 0,5 až 1,5 zorného pole triedru 10 X 50, takového, který má zorné pole 7°. Tedy ve vzdálenosti 3,5° až 10,5° od Slunce a neviděl jsem ji.
Taky jsem chvíli všechno viděl zeleně
Slunce je opravdu nízko, připadá mi, že svítí skoro vodorovně ...
Tady v Hradci taky dost fouká studený vítr.
V. K.
Já jsem ji neviděl, i když jsem si zakryl Slunce zdí přilehlého domu. Hledal jsem ji vlevo od Slunce, níž i výš, než Slunce ve vzdálenosti 0,5 až 1,5 zorného pole triedru 10 X 50, takového, který má zorné pole 7°. Tedy ve vzdálenosti 3,5° až 10,5° od Slunce a neviděl jsem ji.
Taky jsem chvíli všechno viděl zeleně
Slunce je opravdu nízko, připadá mi, že svítí skoro vodorovně ...
Tady v Hradci taky dost fouká studený vítr.
V. K.
C/2006 P1 (McNaught)
Teď už ji najdu v pohodě, předtím jsem se jí snažil hledat příliš blízko Slunce.
Ohon je vidět poměrně hůř, pozadí není čisté.
Ohon je vidět poměrně hůř, pozadí není čisté.
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Skutečně krásný den a to po všech stránkách. Nejprve jsem sice zmoknul, ale zhruba od 11h - nádhera. Slunce jsem měl schované za rohem paneláku a najít kometu i s náznakem ohonu šlo v triedru 10x50 dobře. Vzduch byl v tu dobu velmi čistý soudě podle vyjímečně dobré viditelnosti Černé hory (Krkonoše), vzdálené ode mne 120 km.
Na fotografování komety nebylo moje vybavení zrovna nejvhodnější (FZ5 nemá manuální ostření, nekonečno je potřeba zaostřit na jiný cíl), ale snímek z 11:47 je tu. Větvička, snad sakury, byla ode mne vzdálena asi 10 m.
Ke snímkům toho dne jsem se znovu vrátil a přikládám ještě jeden snímek. Výřez vznikl sloučením čtyř snímků při f=432mm.
Pokoušel jsem se o kometu i bez triedru a nakonec se mi to v pravém poledni přece jen podařilo. Pouze však právě na hranici schopností mého zraku.
Na fotografování komety nebylo moje vybavení zrovna nejvhodnější (FZ5 nemá manuální ostření, nekonečno je potřeba zaostřit na jiný cíl), ale snímek z 11:47 je tu. Větvička, snad sakury, byla ode mne vzdálena asi 10 m.
Ke snímkům toho dne jsem se znovu vrátil a přikládám ještě jeden snímek. Výřez vznikl sloučením čtyř snímků při f=432mm.
Pokoušel jsem se o kometu i bez triedru a nakonec se mi to v pravém poledni přece jen podařilo. Pouze však právě na hranici schopností mého zraku.
Karel
C/2006 P1 (McNaught)
Viděl jsem, přendal triedr na stativ, nevidím 
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
C/2006 P1 (McNaught)
psmolly napsal: Viděl jsem, přendal triedr na stativ, nevidím 
Teď jsem ji taky marně hledal, akorát jsem měl zeleno před očima ... a to dvě hodiny před tím byla vidět i okem.
Teď jsem ji taky marně hledal, akorát jsem měl zeleno před očima ... a to dvě hodiny před tím byla vidět i okem.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz