ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
TomKocanda

Re: ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Příspěvek od TomKocanda »

Jestli máš AsiAir nebo někdo z kamarádů, tak fakt se osvědčil jeden z těch prodlužovacích kablíků co k tomu dávají. Je to jiná konstrukce a můžu s ním točit a kroutit jak chci a nevypadne to.
Jinak ty výpadky co vidíš na měřáku jsou přesně to, o čem jsme psali. I když ten konektor vypadá kvalitně, tak spolehlivý není.
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Ok, však já vaše rady nezavrhl a děkuji za ně :⁠-⁠) našel jsem konektor, se kterým se měřák ani nehne a dám si tam ještě i konec ze zdroje k routeru (tplink nezklamal, sice zdroj taky 2A, ale awg20 tj 0.5mm², s délkou 20cm a napětím 13V by ten úbytek napětí nemusel být při proudech do 10A nijak markantní )
Přikládám nějaké foto jak to cca vypadá a jak vypadají konektory vevnitř (druhý špagát má slepou zásuvku jako aspoň nějakou ochranu). K tomu z routeru s postranními pružnými kontakty mám větší důvěru, i když je na tenčím vodiči. Ani jeden nevykazuje na měřáku zaváhání jak při kývání do stran, tak protáčení
Přílohy
PSX_20250924_161005.jpg
PSX_20250924_161005.jpg (407.25 KiB) Zobrazeno 318 x
PSX_20250924_161137.jpg
PSX_20250924_161137.jpg (363.69 KiB) Zobrazeno 318 x
TomKocanda

Příspěvek od TomKocanda »

JJ to bude stejný typ konektoru jako u té prodlužovačky - taky jsou tam kontakty takhle proti sobě a ten je spolehlivý. Bohužel jsem ho nesehnal samostatně. Nepochybně to někdo vyrábí ale nesehnal jsem ten typ.

Jinak já vyřešil zdroj tak, že ho mám u domu (kde víceméně neprší) v plastovém kufru s těsněním a táhnu z něj 10m silikonový kabel kde je na konci 2x CL zásuvka. Na kufru mám výstup na canon konektor (jako se používají na mikrofony nebo hudební nástroje), napájecí je klasicky ten počítačkový.
CL zásuvky jsou kompromis ale mám pochopitelně kufr s lithiovkou který je má taky a nechce se mi to předělávat. Na noc to zadělávám do 3D tištěné krabičky, takže na konektory nepadá rosa a zatím to funguje dobře.
Zdroj je laboratorní 10A, sice nebyl zrovna levný ale je to myslím jistota - naprosto rovný průběh, žádné pulzy jako u spínaných.
Silikonový kabel jsem volil kvůli práci v zimě, obyčejný nejsem schopný ráno smotat protože se z něj stane drát.
Přílohy
zdroj.jpg
zdroj.jpg (655.62 KiB) Zobrazeno 304 x
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Já teď předělával rozvody u sloupu a tak mi vedou 2x2.5 (prostě jsem neměl jeden tlustší no) do rozvodnice ve vodotěsné jističové skříni na patě sloupu, ve které mám smotaný silikonový 4mm drát, který vyndám a píchnu přes ty XT60 konektory do krabice na montáži a odsud se pak napájí vše (montáž, usb hub, kamera, výhřev - ten ampérmetr je jen pro výhřev). Pěti kolíkové DIN jsem taky používal (3piny +, 2 -), ale teď už jen ty XT60 (60 ne kvůli těm 60A, co jsou schopny přenést, ale že XT30 už jsou takové titěrné)

Podle mě ZWO udělala tu zásuvku právě pro ten typ konektorů s nožema uvnitř, protože ty jsou na většině 12V zdrojů. Mám i zásuvky, které mají ten pin rozdělený vejpůl a ty by zas dobře fungovaly na ty konektory s pouhou dírou.
Libcz

Příspěvek od Libcz »

astrolama píše: 24. 09. 2025, 13:00 Pak to vyfoť a pošli :lol:
:mrgreen:
Soudruzi z PRC tam udělali takovou hříčku, pro připojení napětí jsou v PCB dírky na vodič 0.5mm². Možná by vešla 0.75, ale nezkoušel jsem a pochybuji, podle toho, jak ztuha tam šla ta 0.5. Takže jsem raději dal 2ohm rezistor, což je 6.5A v t0. Klešťák ampérmetr potvrdil, že by to tak zhruba mohlo být, první hodnotu po zapnutí zdroje ukázal něco přes 4A
Přílohy
IMG_20250926_095539_copy_900x1600.jpg
IMG_20250926_095539_copy_900x1600.jpg (376.44 KiB) Zobrazeno 226 x
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Tak test v noci ukázal, že najíždění goto celkem ok, ale po flipu zase najede mizerně. Kalibrace tentokrát úplně na pohodu, od 3 ráno ale zase protaženiny v DEC (vím, v původním postu jsem psal o RA, to byl omyl), tak jsem to nechal jet dál a začlo se to zhoršovat, až to po čtvrté začlo dělat vyloženě úlety v DEC - hvězda každých asi 200s postupně ujela o 10 pixelů - začala ujíždět, PHD se jí snažil 300ms pulzama (max) dohnat, což se mu nejprve moc nedařilo, ale nakonec to po asi 70s zvládl a zase to jelo nějakou dobu ok. Takže pulzy jdou. Jako kdyby tam byla nějaká obrovská vůle nebo nějaký prokluz (údajně v tom může mít prsty špatně natažený řemen, nějaký uvolněný šroub nebo zavazející kabeláž), která se projeví jen v určitých pozicích. V tu chvíli byla RA prakticky "zaparkovaná", když jsem dal pokyn "domů", tak se skoro nehla. Což by mohlo vysvětlovat i to rzhašení goto při flipu. Zkusím kouknout dovnitř při pohybu, osahat napnutí řemenů, nasadit dalekohled víc rozvážený v DEC a udělat si test hned zkraje noci (nechat RA zaparkovanou a hodit DEC na těch cca 58)
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Mám dotaz, takhle od pohledu i fyzicky tam všechno je napnuté (ani málo, ani nakrev), dotáhnuté dobře, žádný vodič se nikde neplete, ale co tam na DEC ose jde vidět, že řemen se na řemenici osy i motoru posouvá až úplně ke kraji (řemenice na ose má vodící kraje). Když otáčím k západu, tak se dotkne horního a naopak. V park poloze je to ok, už tak v 56° se řemen natlačí na okraj. Stačí reverz a okamžitě se začne vracet zpět (takže IT řešení je přejet DEC a vrátit se 😁) Je to normální? Uměl bych si představit, že pokud nějaká nesouosost způsobuje tlačení řemenu na tu hranu, tak nějaké zadrhávání. Zase ale si říkám, že ten krokový motorek není žádné ořezávátko ... RA osa nic takového nedělá.
Odpovědět