Jsem tu úplný nováček, ikdyž už brousím 5. pneumatiku. Oblohu mám rád a rád jí pozoruji na mnohých rozličných místech, když je to jen trošku možné.
Jak jsem zaznamenal, že Neowise je viditelná, nedalo mi to a musel jsem svou fototechniku vytáhnout na kopec a vyzkoušet, zda-li by se ta kráska dala vyfotit...
Protože zatím astrotechniku nemaje, musím si vystačit s tím, co mám...
Vyrazil jsem 21. července u nás na jedno místo, kde jsem předpokládal, že bude tma...
Na místo jsem dorazil už ve 21.30 a začal se připravovat... kolem desáté už jsem jí zahlédl a snažil se zaměřit v hledáčku foťáku, což se mi moc nedařilo. Tak jsem to pomalu zkoušel "naslepo" od "dolní hvězdy vozu" (vím, že je to ta velká šelma, ale vidět z ní je stejně jen vozejk
A tak se stalo, že jsem jí najednou na displayi objevil... Pak jsem si zkoušel, co udělají jednotlivá nastavení. Nakonec jsem tedy pár, pro mne celkem povedených, cvaků zaznamenal.
Zkoušel jsem ten den ještě první pokusi se stejnou sestavou na Jupitera. A k mému překvapení se povedly zaznamena i jeho měsíce, v což jsem ani nedoufal. Jsou to samozřejmě jen koláče na černým podkladu, ale za mně zatím dobrý. Od tý doby jsem se k pořádnému pozorování nedostal a když jsem měl čas, tak byl 100% filtr na obloze
Kouknout se můžete tady.
https://www.zonerama.com/PetraStepan/Album/6397706
Bohužel teď nemám moc možností jak studovat astrofotografii, neb oči musím šetřit. Udělala se mi makulární díra v primární optice - oku
Tak pěkný seeing a krásné světlo z dálek.