Astronomický humor
- Miloš Hroch
Astronomický humor
Konec problémů se světelným znečištěním!!! Nyní už jen stačí na každou lampu pouličního osvětlení zvrchu namontovat výkonější verzi zdroje z dolního obrázku:
Uvedenou kapesní verzi nám možná již brzo nabídnou v nějakém teleshopingu.
Uvedenou kapesní verzi nám možná již brzo nabídnou v nějakém teleshopingu.
Astronomický humor
Generátor tmy byl znám již Cimrmanovi.
Problém je ten že takto generovaná tma pohlcuje světlo bez ohledu na zdroj. Takže sice pohltí nadbytek světla jdoucí od spoda nahoru od lamp,
ale též pohltí světlo jdoucí odshora dolů tedy světlo od hvězd.
Z toho vyplívá že generování tmy je pro astronomii nepoužitelné, proto se ani nikde ve světě nepoužívá.
Problém je ten že takto generovaná tma pohlcuje světlo bez ohledu na zdroj. Takže sice pohltí nadbytek světla jdoucí od spoda nahoru od lamp,
ale též pohltí světlo jdoucí odshora dolů tedy světlo od hvězd.
Z toho vyplívá že generování tmy je pro astronomii nepoužitelné, proto se ani nikde ve světě nepoužívá.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Astronomický humor
To chce jen dotahnout. Tmitilna musi mit zarizeni, ktery bude propoustet svetlo v zornym poli dalekohledu. Navic by se dala pouzit k pohonu dalekohledu, protoze kdyz pohlcuje svetlo, musi taky pohlcovat energii 

TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Astronomický humor
Ty jsi ten traktát O světle a tmě od Cimrmana nečetl viď ?
Ve skutečnosti generátor tmy nepohlcuje energii, ale vyzařuje antienergii ta při kontaktu s energií (světlem) imploduje a vytváří nicotu, kterou vnímáme jako tmu. Je to přesně naopak, než když narazí hmota na antihmotu a dojde k explozi a vytvoření energie (světla).
Ve skutečnosti generátor tmy nepohlcuje energii, ale vyzařuje antienergii ta při kontaktu s energií (světlem) imploduje a vytváří nicotu, kterou vnímáme jako tmu. Je to přesně naopak, než když narazí hmota na antihmotu a dojde k explozi a vytvoření energie (světla).
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Astronomický humor
aha, tak uz mi to je jasny 8)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Astronomický humor
V kazdem pripade staci generator tmy ( tmitilnu ) spravne zastinit, aby nevyzaroval(a) pred objektiv dalekohledu a zatmel(a) jen vsechno kolem. Zamezi se tim i parazitnimu svetlu prichazejicimu z prostoru mimo zorne pole, takze usetrime za clony v tubusu, vycerneni rosnice apod. A pokud se nas pri pozorovani sejde vic, hrave vsechny presvedcime, ze prave nasim dalekohledem je toho videt nejvic.
Mimochodem, na tohle prisli uz pred par lety navrhari Skody Felicia. Kdyz jsem tenkrat poprve videl to cerne plexi pres zadni blinkry a couvacky, napadlo mne, ze asi sviti cernou barvou, tedy ze po jejich rozsviceni je za autem tma.
Mimochodem, na tohle prisli uz pred par lety navrhari Skody Felicia. Kdyz jsem tenkrat poprve videl to cerne plexi pres zadni blinkry a couvacky, napadlo mne, ze asi sviti cernou barvou, tedy ze po jejich rozsviceni je za autem tma.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Astronomický humor
MP napsal: V kazdem pripade staci generator tmy ( tmitilnu ) spravne zastinit, Vzhledem k jazykospytu, když svítilnu zastíníš tak tmítilnu by jsi měl zasvítit. Ne ? ::)
Astronomický humor
Vzhledem k jazykospytu, když svítilnu zastíníš tak tmítilnu by jsi měl zasvítit. Ne ? ::)Nad tim jsem badal, kdyz jsem ten prispevek psal, ale dospel jsem k nazoru, ze zatimco stin v proudu svetla je tmavy, tak stin v proudu tmy je svetly.
Mimochodem, nic ve zlem, ale napsat "jazykoSpyt", to je docela humor, nejen astronomicky

-----------
P.S. omlouvam se slovenskym bratrim, pro ne v tom nic humorneho asi nebude ...
Astronomický humor
To MP: Když už jazykozpyt, tak po slovensky sa nehovorí "bratrím" ale bratom . Homer
Astronomický humor
MP napsal:
Nad tim jsem badal, kdyz jsem ten prispevek psal, ale dospel jsem k nazoru, ze zatimco stin v proudu svetla je tmavy, tak stin v proudu tmy je svetly.
Mimochodem, nic ve zlem, ale napsat "jazykoSpyt", to je docela humor, nejen astronomicky ;)
-----------
Hlavne si treba prestudovat teoriu vyrokov, kym zacnem robit negacie negacii To je ale matematika, nie "jazykoSpyt" ::)
Nad tim jsem badal, kdyz jsem ten prispevek psal, ale dospel jsem k nazoru, ze zatimco stin v proudu svetla je tmavy, tak stin v proudu tmy je svetly.
Mimochodem, nic ve zlem, ale napsat "jazykoSpyt", to je docela humor, nejen astronomicky ;)
-----------
Hlavne si treba prestudovat teoriu vyrokov, kym zacnem robit negacie negacii To je ale matematika, nie "jazykoSpyt" ::)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Astronomický humor
MP napsal:
Uf nojo ale na svou obhajobu musím říci, žo to každe století mění . gymnasium nebo gymnazium
a nejsem sám
městská knihovna Znojmo:
http://baze.knihovnazn.cz/katalog/l.dll?cll~44472
Ústav archeologie a muzeologie FF MU Brno
http://www.phil.muni.cz/archeo/katalog/ ... se=&setr=0
Praděd koupil chalupu v Aulehli
táta se narodil v Oulehli
a já jezdím do Úlehle .
Jo a na vojenské mapě císaře Josefa to je Auhlele.
Uf nojo ale na svou obhajobu musím říci, žo to každe století mění . gymnasium nebo gymnazium
a nejsem sám
městská knihovna Znojmo:
http://baze.knihovnazn.cz/katalog/l.dll?cll~44472
Ústav archeologie a muzeologie FF MU Brno
http://www.phil.muni.cz/archeo/katalog/ ... se=&setr=0
a já jezdím do Úlehle .
Jo a na vojenské mapě císaře Josefa to je Auhlele.
Astronomický humor
a já jezdím do Úlehle .
Jo a na vojenské mapě císaře Josefa to je Auhlele.A jeden zo sucasnosti:
American sa stazuje, ze anglictina je tazky jazyk, pise sa new a hovori sa nju.
Nemec sa stazuje, ze nemcina je tiez tazky jazyk: pise sa fein a hovori sa fajn.
Bratislavcan si povzdychne: to vsetko je nic. U nas sa pise Bratislava 5 a hovori sa Petrzalka...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Astronomický humor
ceres napsal:
Hlavne si treba prestudovat teoriu vyrokov, kym zacnem robit negacie negacii To je ale matematika, nie "jazykoSpyt" ::)Nechapem ... ???
Jaka negace, ceho ?
Ja jsem veskrze pozitivni clovek a ve svych vyrocich jakychkoliv negaci zasadne neuzivam ...
... a Bratislava se vyslovuje Prespurk ...
Hlavne si treba prestudovat teoriu vyrokov, kym zacnem robit negacie negacii To je ale matematika, nie "jazykoSpyt" ::)Nechapem ... ???
Jaka negace, ceho ?
Ja jsem veskrze pozitivni clovek a ve svych vyrocich jakychkoliv negaci zasadne neuzivam ...

Astronomický humor
MP napsal:
Nechapem ... ???
Jaka negace, ceho ?
Tak toto tu hadam nebudeme rozoberat, tvorbu vyrokov, ich negacie, konjunkcie a pod.
... a Bratislava sa vyslovuje bud Presporok, alebo Presburk ... 8)
Nechapem ... ???
Jaka negace, ceho ?

Tak toto tu hadam nebudeme rozoberat, tvorbu vyrokov, ich negacie, konjunkcie a pod.

... a Bratislava sa vyslovuje bud Presporok, alebo Presburk ... 8)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Astronomický humor
ceres napsal:
... a Bratislava sa vyslovuje bud Presporok, alebo Presburk ... 8)Ale naopak, to je nutne tady rozebrat, abych to pochopil - porad mi totiz neni jasne, co tim bylo mysleno. Jako ze tma je negace svetla ? Ale to jsme prece vyvratili, kdyz tmu vyzarujeme Nebo ze stin je negace neceho ? A ceho ? Toho, co ten stin vrha ? Ale fuj ...
Zkratka v tom delas zmatky, teorii vyzarovani tmy jsi evidentne nezvladl !
... a Bratislava je puvodne Bretsburg ...

... a Bratislava sa vyslovuje bud Presporok, alebo Presburk ... 8)Ale naopak, to je nutne tady rozebrat, abych to pochopil - porad mi totiz neni jasne, co tim bylo mysleno. Jako ze tma je negace svetla ? Ale to jsme prece vyvratili, kdyz tmu vyzarujeme Nebo ze stin je negace neceho ? A ceho ? Toho, co ten stin vrha ? Ale fuj ...
Zkratka v tom delas zmatky, teorii vyzarovani tmy jsi evidentne nezvladl !
... a Bratislava je puvodne Bretsburg ...