Stavba montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Kami
Věk: 48

stavba montaze

Příspěvek od Kami »

Dík, zaujímave odkazy.
Včera som sa pustil do výroby, takže keď budem hotový poreferujem o výsledku (akomkoľvek).  :)
Tak to ti držím palce... Samotná stavba dokáže hodně potěšit,ale i zároveň potrápit,když něco nemaká zrovna podle představ. Tak jako tak někoho to může uspokojovat na duši,že se dá něco doma postavit funkčního i třeba na koleně.
S elektronikou to mám obdobně. Montáže domácí výroby a přehazování elektroniky podle využití.Aspoň tímto směrem to teď tlačím. Jen na to není moc čas. ( rodina-stavba hvězdárničky ) :-/
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
RomanKn

stavba montaze

Příspěvek od RomanKn »

Ahoj chtěl bych představit mojí samodomo montáž. Stačilo postupně studovat AF  ;) ale cesta to určitě není! Obě osy jsou uloženy na dvou jehlových a dvou axialních ložiscích, material převážně ocel. O elektronice toho nevím skoro nic tak jsem použil hotové pohony z EQ5 a dobastlil vývod pro autoguider. Jinak i Newton 180/720 je vyroben amatérsky i s optikou, tu jsem ještě brousil v mém zuřivěbrusičském období asi před patnácti roky.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Nedá mi to nezeptat se na ten stativ. Opravdu to nepruží ? Ve směru rotace základny montáže v azimutu to musí být poměrně málo tuhé. Rozpěrka mezi nohami nohami by tomu velmi pomohla.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
RomanKn

stavba montaze

Příspěvek od RomanKn »

Ano rozpěrka by byla dobrá už kvuli bezpečnosti (když to stálo na tom linu byl jsem z toho lehce nervozní) ale jinak nepruží. Nohy jsou z nerez. trubek 50mm stěna 1mm a ty horní oka z plne oceli osoustružena a nalisována do těch trubek do hloubky 50mm a obvařena. Slabina je spíš v uchycení šneku pohonu. Když jsem se tady dočet ze 2x siderická rychlost je moc, tak jsem to rychle provizorně splácal abych to vyzkoušel v praxi jestli se s tím bude dát fotit či ne. Prostě práce je furt dost ;)
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Vzhledem k tomu, že už začíná být čím, tak se také pochlubím. Nechtěje utratit nějakých 150k+ za montáž do své nové pozorovatelny, pustil jsem se do výroby sám. V plánu byla montáž s nosností nějakých 100-120kg na kříži, pokud možno s minimální periodickou chybou a bez vůlí. Padla tak volba na montáž s třecím převodem. Nejprve se odehrála fáze zkoumání možností, konstrukce, výpočtů, z čehož vzešel tento model:

Pak už následovala výroba tří odlitků (za což mockrát děkuji jednomu kolegovi zde z AF, však on ví  ;) )

které postupně v dílně začínaly nabírat své finální tvary:

Představu o velikosti si můžete zde, na skoro hotovém bloku deklinační osy:

tyč protizávaží je 40mm nerez, ložiska 100/65mm a 95/60mm kuželíková, duté hřídele 65/60mm, průměr pouzdra pro osy 110mm, část pro třecí disk 300mm.

Zde pak je vidět i podstava + pouzdro RA osy:

ve finále se ještě změnil šroub mechanismu ustavení ve výšce, na podstatně menší stoupání, aby šla při ustavování zvednout i naložená montáž.

Třecí disky jsou broušené až smontované v sestavě s hřídelí, čímž je zaručena naprostá sousost třecí plochy, ploch pro ložiska, a plochy pro případný enkodér na ose. Tím je zaručený i konstantní tlak třecího převodu a ninimalizace prokluzu.  Třecí převod (rolny) jsou z kalené nerezové oceli.

a tady už první částečné složení, zatím bez motorů:

pak putovala montáž už z dílny domů, kde jsem ji provizorně posadil na stativ z EQ6-ky  ;) (musel jsem udělat větší mezikus pro upnutí). Je jasné, že tuhostí je ten stativ nevyhovující, ale na testy to stačit bude. v kopuli pak bude montáž na 200mm sloupu.

Postupně jsem realizoval i bloky motorů + přítlačné kladky, převod mezi třecím diskem je 1:30 a další dodatečný převod je 1:6 ozubeným řemenem mezi motorem a rolnou třecího převodu. Na obrázku jsou pohony zatím bez krytů, ve finále tam budou motory s větším momentem, ale i tyhle by zdá se stačily při alespoň trochu rozumně vyvážené sestavě. Rozhodně první testy budou s těmito motory.

Montáž je zatím bez povrchové úpravy. Obráběné díly budou černě eloxované. Odlitky (podstava + bloky RA a DE osy), které jsou neeloxovatelné, budou mít nástřik bílou barvou. Něco jako je na prvním úvodním obrázku modelu.

Osy jsou duté, takže kabeláž půjde RA a DE osou až k upínací desce. V zahloubeních upínací desky na bocích bude integrován na jedné straně USB hub, na druhé straně elektronika vícekanálového regulovatelného vyhřívání (pro optiku dalekohledu a pointéru) a několik rozboček na napájení 12V.

Montáž zatím řídí moje vlastní GO-TO elektronika, kterou jsem si vyvinul pro EQ6 (http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm). Do budoucna uvažuji buď o vlastním řízení, ještě vylepšeném o nějaké další funkce (možnost enkodéru na osách a podobně), nebo koupím hotový řídící systém Pulsar2 (http://www.astronomy.hu/ENG/pulsar2_eng.html). Záleží na množství času, se kterým jsem na tom teď dost bídně.    

Zbývá udělat protizávaží, čekám až mi dojdou upínací komponenty na dalekohled, a doufám, že zkusím první testy, zjistím periodickou chybu... Ale počasí je zatím bída.

V případě dobrého výsledku bude následovat rozebrání, jemné zmatnění-opískování, elox, nástřik a finální smontování.
Provozovat ji budu zatím bez enkodérů. Výhledově (podle průběhu PE, která bude doufám malá) bych rád alespoň enkodér s vysokým rozlišením na RA osu, a kompenzaci zbytkové PE v uzavřené polohové vazbě. Ve finále by byly super enkodéry na obou osách, aby šlo s montáží pohnout i ručně bez ztráty polohy. Příprava tam na to je.

Více snímků z výroby je zde v galerii:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/hvezda ... index.html

A zde ještě dvě videa, kde se montáž i hýbe:
bez motorů:  http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/hvezda ... taz_01.avi
a s motory: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/hvezda ... taz_02.avi  (omluvte kvalitu, mobilem doma za umělého osvětlení).
Nejvyšší rychlost (na videu) s těmito relativně slabými motorky je 1000x siderická.

Celá ta sranda váží asi 38kg a dá se celkem snadno rozdělit na RA a DE část, aby to šlo vůbec vynést po strmých schodech do kopule. S nějakým masivním stativem by šla ještě použít i jako jakž-takž převozná.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
LKamarad

stavba montaze

Příspěvek od LKamarad »

Dobrý  [smiley=thumbup.gif]

... něco podobnýho, ale asi tak 4x hmotnějšího a nosnějšího jsem stavěl mezi lety 1984 - 1988 .... ;)

Na obrázku 2 nakonzervovaný hřídele k hentému bazmeku s přesně zabroušenejma třecíma plochama z kalený oceli:

www.horolezec.cz/uschovna/Hridel1.jpg
www.horolezec.cz/uschovna/Hridel2.jpg

Průměr hřídele cca 120mm a průměr kotouče cca 450mm  :D
Ostatní vyfrézovaný odlitky ze siluminu a jemnější součástky jsem zatím neměl sílu vyhrabat a vyfotit .....
Leží to u mě na chalupě spolu s invarovo / ocelovým tubusem o průměru 600mm (primární světelnost RC měla bejt cca 1:1.2) ...

Nuž v 89. jsem "emigroval do Himálaje" a bazmeky henté příšerné usnuly na věky v plastovejch bednách pod nánosem syntetický ochranný vazelíny ..... ::)

AMEM

Kvok
Cvok

Kami
Věk: 48

stavba montaze

Příspěvek od Kami »

Ahoj Martine
Jsem rád,že už jsi s montáží vylezl na světlo a ,že se první projetí s motory (z 5.25" mechaniky  :o ) podařilo.
Je to inspirace pro mnohé z nás, zvláště pro mě. (však víš)

Jsem zvědav na první zátěžový test.   :)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Karell
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od Karell »

Martine co na to dodat...kdy začneš přijímat první objednávky? :)
Oko1

stavba montaze

Příspěvek od Oko1 »

Martine tvojí práci naprosto obdivuji. A karellova poznámka o objednávkách- doufám že objednávky přijímat nebudeš, protože stoprocentně vím, že bych neodolal:)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Vabra

stavba montaze

Příspěvek od Vabra »

Martine tvojí práci naprosto obdivuji. A karellova poznámka o objednávkách- doufám že objednávky přijímat nebudeš, protože stoprocentně vím, že bych neodolal:)Tak tohle bych spolupodepsal... ;)

I kdyz jsem jinak velmi spokojeny uzivatel madarske Gemini42 a moc si nedovedu predstavit upgrade na neco vetsiho (take pripadna cena kusove vyroby bude asi spise vyse nez cena maloseriove vyroby u Madaru). :-/
Pavel Vabrousek
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Momentálně nic takového neplánuju. Ono se to ještě musí vychytat v reálném provozu, prostě to nějaký čas, aspoň rok, musí šlapat, v zimě v létě, pak by se teprve dalo mluvit o nějakém opakování. Záměrně nepíšu o výrobě na zakázku.

Problém je výroba a cena. Mě to zatím stálo všeho všudy něco kolem 25k (materiál, odlitky, nějaké práce u známého na fréze, kteru nemám v dílně). ALE - nepočítám vlastní práci, a že jí bylo (a ještě bude)... I známý pracoval za hezkou cenu. Nechal jsem si schválně nacenit, na kolik by vyšly jen ty dva bloky pohonů, které jediné byly kvůli složitějšímu tvaru udělané na CNC-čku, a oficiálně by stály 7k. Pokud bych montáž opakoval stylem, že jí někde zadám, tak je výsledná cena jasná. To si můžete rovnou jít koupit nějakou komerční a ještě ušetříte. Prostě jak píše Vabra. Jinak, je to asi tak o třetinu větší neg Gemini.

Nevylučuji, ža za nějakou dobu třeba nějaké postavím, ale optimální řešení by bylo, že by si dotyčný většinu prací udělal sám. Jedině tak se dá dostat na nízkou cenu, i když to není tak docela prvada, je to vykoupené hromadou vlastní práce, kdy by člověk mohl dělat něco jiného. I když, pro mě je koníček i tohle, takže proč bych to neudělal.

P.S. Model pro odlitky je, ty lze kdykoli zopakovat.

hvrož

stavba montaze

Příspěvek od hvrož »

Krásná montáž Martine!!! Blahopřeji. ;)
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Jsem rád,že už jsi s montáží vylezl na světlo a ,že se první projetí s motory (z 5.25" mechanikyShocked )
Ano, ty motorky jsou opravdu slabé, nejsou z sice z disketovek, ale z nějakého laboratorního přístroje, a mají 400 kroků na otáčku místo obvyklých 200. Nicméně moment je srovnatelný s těmi obvyklými co znáš z disketových mechanik.

Celý převod jde neskutečně lehko. Celkový převodový poměr z motoru na hřídel osy je 1:180, se vzájemně soudělnými poměry 1:6 a 1:30

Pokud nejsou motory pod napětím (nedrží v pozici), dá se dokonce (když se za montáž dost zabere) protočit krokový motor převodem do rychla. Vůle je úplně nulová, i nepatrný pohyb má okamžitou odezvu. Troufám si tvrdit, že při namontování enkodérů s vysokým rozlišením na osy by se dal korigovat i vliv zatlačení na tubus, vítr a podobně, oakmžitě v regulační smyčce polohové vazby. Jak se to bude chovat ukáže až praxe, ale myslím že špatné to nebude.
Oko1

stavba montaze

Příspěvek od Oko1 »

No zvážíme-li nosnost montáže (ikdyby jen nižší hodnotu 100kg), tak se dostáváme do kategorie finální montáže pro pozorovatelnu na doživotí, tedy jako do konce života, netřeba nic dalšího vymýšlet, protože na MMys1 osadíš už prostě všechno co si jen dovedeš představit.

A ohledně ceny - podíváme-li se na ceny komerčních montáží s poloviční nosností řekněme 50kg, tak jsme minimálně někde kolem těch zmiňovaných 100-150k. A ASA s nosností 100kg je za 15 000E bez DPH. O kvalitativním rozdílu mezi MMys1 a číňanem EQ8... ta tvoje montáž je prostě nádherný kus techniky, který bude určitě i poctivě zpracovaný (tím nechci SW urazit...)

Těším se na finální podobu!

Vabra: jsem rád, že nemagořím sám:-D

Momentálně nic takového neplánuju. Ono se to ještě musí vychytat v reálném provozu, prostě to nějaký čas, aspoň rok, musí šlapat, v zimě v létě, pak by se teprve dalo mluvit o nějakém opakování. Záměrně nepíšu o výrobě na zakázku.
.......................P.S. Model pro odlitky je, ty lze kdykoli zopakovat.  
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Abychom si rozuměli, těch odhadovaných 120kg je myšleno na kříži, ne užitečná zátěž. Nicméně viseli jsem na tom dva lidi 70 a 80kg a nic se nestalo, nic nedrhlo a asi by to fungovalo. Limitující je podle mě spíš moment setrvačnosti, takže nějaký 60kg kopmaktní SCT  by problém být nemusel, ale třeba 500-ku newtona f/5 si na tom představit nedokážu, i když bude vážit méně.

I tak je to asi finální řešení. Nic většího, než co ta montáž unese, do té kopule nemá smysl.

Další vývoj bude směrovaný do režimu bez nutnosti pointace. Tam půjdou případné další investice. Pro informaci, enkodér, se kterým by se dalo realizovat něco jako je TDM, se pohybuje kolem 16-30k.
Odpovědět