Průzkum veřejného mínění, dotazník
Spaseni sveta neni narazka na Vas, ale konstatovani toho, ze se o to nesnazi skupina okolo michala.b. Jinak to druhe je o hlubsi debate, na kterou zde ale neni prostor. S necim souhlasim, s necim nikoliv. Jsem nicmene rad, ze jako podporovatel FVE kritizujete uredni siml, ktery je s FVE pevne spojen.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
... No a v tomto prostředí plánovaného permanentního růstu produktu i počtu obyvatel ( neboť stárnoucí populace je hodně a je třeba jí čelit zvýšenou porodností ) je snaha o jakékoliv šetření ve skutečnosti nežádoucí. Tedy i v oblasti VO.
A muzete mi nekdo vysvetlit, proc se vsichni, jak astronomove, tak svetlari chytaji zrovna za VO? Chapu, ze na vetsine mist je to jeden z nejviditelnejsich zdroju SZ, ale nepripada vam to vsem jako prilis velke sousto? Proc nezacit treba s osvetlenim budov, billboardu apod.? Vim, ze je to vetsinou soukromy majetek, ale o to je situace jednodussi - bud vas dotycny majitel okamzite posle kamsi behem par vterin, nebo se s nim vetsinou na necem domluvite a neni to na dlouhy lokte jako v pripade VO a projednavani s mestem.
Priklad: pro zacatek bych byla spokojena, kdyby tenhle billboard mel reflektory naklopene tak, aby to bylo bez presahu - kdyz to u jinych billboardu teze firmy jde, proc to tak neudelat i u tohohle.
A jak uz tu bylo receno, kazdy ma jiny nazor na to, jak by se melo dospet k cili - at uz clovek zacne obchazenim jednotlivych "znecistovatelu" (skutecne "uzasny" termin, ktery jsem nedavno videla v jakemsi textu), coz dela hlavne Honza Kondziolka - viz kostel na Uhlirskem vrchu - nebo necim jinym. My jsme se rozhodli zacit vytvorenim a seskupenim kvalitnich podkladu, pokracovat se da jakkoliv. Pokud by nekdo chtel pomoci jinak nez dalsimi strankami prispevku o curani proti vetru, tak to jen uvitame ;)
Skládací dobson 254/1200, Lidlskop 70/700 - Astro 3, triedr 7x50; Meade SWA 24mm 68°, Speers WALER 9.4mm 82°, Antares Barlow 1.6x
Trochu se tu prolínají dvě témata, pokusím se za sebe teď zareagovat na téma webu SZ.cz (a možná i to téma zde uzavřít
). Dost tu zaznívají slova o idealismu, o naivitě - i když nevím, která jsou cílená na projekt SZ.cz, která na dotazník ohledně SZ, která na "mladé a naivní obecně".
Jsem součástí týmu SZ.cz a chtěl bych se ohradit proti nějaké naivitě. Za prvé bych chtěl podotknout, že přece nemůžete hodnotit něco, co ještě nikdo nikdy nevidět, co ještě ani není hotové. Říct, že pracovat na podobném portálu/webu je naivní, mi přijde vcelku irelevantní (přímo to zde nikdo neříká, ale diskuse tak na mě skutečně působí). Hierarchie, koncepce a cíle toho webu jsou už jasně promyšlené a za sebe, od přírody skeptika, mohu říci, že mi připadají velmi dobré. Dále - ten projekt samotný má jeden jediný cíl, a to poskytovat kvalitní informace. Jeho snahou nebude přímo apelovat na obce, aby vyměnili VO, a podobně. Proto mi přijde, že cíle toho webu jsou na 100% splnitelné. Bude se jednat o jakýsi nástroj, který bude možné aktivně používat k plnění různých dalších cílů - již praktických - které si kdo kde z jakékoliv pohnutky stanoví.
Homere, velmi si vážím Vašich poznámek ohledně lobby, ohledně nevyváženosti tlaků ze strany obcí, osvětlovačů, prodejců elektrické energie vs. tlaky astronomů. Máte samozřejmě pravdu. K tomu píšete, že ve Vašem věku už člověk vidí věci jinak a že před časem jste pochopil, jak to všechno běží. No, mně jen připadá, že nám zde ale píšete věci naprosto samozřejmé, které zde podle mě všichni vědí. Respektive na mě to působí, prosím bez urážky, že nás tu učíte sčítat jedna plus jedna. Zrovna to, že "nespasíme svět", že snaha o to je čuráním proti větru, to mi připadá, že zde musí být jasné snad každému, komu je více než 15 let a má IQ vyšší než 80. Navíc, snaží se tady o to vůbec někdo?
Chci být opatrný ve vytýkání čehokoliv napříč generací, ale přijde mi, že zde obecně vyléváte zbytečný pesimismus, skepsi, negativní smýšlení. Jaké zde máme cíle? Třeba já osobně mám vizi, že by během několika let mohla být například Šumava vyhlášená coby chráněná oblast s oblohou blízké přírodní. Tak, jako už jsou vyhlášeny snad desítky jiných parků v EU. Je to naivní? No a zrovna k tomuto cíli se mi připravovaný kvalitní informační portál hodí jako sůl.
K marnosti snahy něco změnit bych chtěl odkázat třeba na Slovince, kteří úspěšně dovedli protlačit velmi silný zákon do legislativy. Ve Slovinsku se reálně montují prakticky všechna nová svítidla kvalitní. A je to tam práce tolika lidí, kolik byste jich napočítal na jedné ruce. V ČR si momentálně myslím nikdo takovéto ambice nedělá. Každopádně, kde by byly Slovinci s Vaším pesimismem a skepsí? Určitě ne tam, kde jsou. Jak říkám, taky pohled, já jsem taky od přírody pesimista a skeptik, ale přijde mi hloupé nadměrně ji ventilovat kolem sebe a třeba tím i demotivovat okolí.
Jsem součástí týmu SZ.cz a chtěl bych se ohradit proti nějaké naivitě. Za prvé bych chtěl podotknout, že přece nemůžete hodnotit něco, co ještě nikdo nikdy nevidět, co ještě ani není hotové. Říct, že pracovat na podobném portálu/webu je naivní, mi přijde vcelku irelevantní (přímo to zde nikdo neříká, ale diskuse tak na mě skutečně působí). Hierarchie, koncepce a cíle toho webu jsou už jasně promyšlené a za sebe, od přírody skeptika, mohu říci, že mi připadají velmi dobré. Dále - ten projekt samotný má jeden jediný cíl, a to poskytovat kvalitní informace. Jeho snahou nebude přímo apelovat na obce, aby vyměnili VO, a podobně. Proto mi přijde, že cíle toho webu jsou na 100% splnitelné. Bude se jednat o jakýsi nástroj, který bude možné aktivně používat k plnění různých dalších cílů - již praktických - které si kdo kde z jakékoliv pohnutky stanoví.
Homere, velmi si vážím Vašich poznámek ohledně lobby, ohledně nevyváženosti tlaků ze strany obcí, osvětlovačů, prodejců elektrické energie vs. tlaky astronomů. Máte samozřejmě pravdu. K tomu píšete, že ve Vašem věku už člověk vidí věci jinak a že před časem jste pochopil, jak to všechno běží. No, mně jen připadá, že nám zde ale píšete věci naprosto samozřejmé, které zde podle mě všichni vědí. Respektive na mě to působí, prosím bez urážky, že nás tu učíte sčítat jedna plus jedna. Zrovna to, že "nespasíme svět", že snaha o to je čuráním proti větru, to mi připadá, že zde musí být jasné snad každému, komu je více než 15 let a má IQ vyšší než 80. Navíc, snaží se tady o to vůbec někdo?
Chci být opatrný ve vytýkání čehokoliv napříč generací, ale přijde mi, že zde obecně vyléváte zbytečný pesimismus, skepsi, negativní smýšlení. Jaké zde máme cíle? Třeba já osobně mám vizi, že by během několika let mohla být například Šumava vyhlášená coby chráněná oblast s oblohou blízké přírodní. Tak, jako už jsou vyhlášeny snad desítky jiných parků v EU. Je to naivní? No a zrovna k tomuto cíli se mi připravovaný kvalitní informační portál hodí jako sůl.
K marnosti snahy něco změnit bych chtěl odkázat třeba na Slovince, kteří úspěšně dovedli protlačit velmi silný zákon do legislativy. Ve Slovinsku se reálně montují prakticky všechna nová svítidla kvalitní. A je to tam práce tolika lidí, kolik byste jich napočítal na jedné ruce. V ČR si momentálně myslím nikdo takovéto ambice nedělá. Každopádně, kde by byly Slovinci s Vaším pesimismem a skepsí? Určitě ne tam, kde jsou. Jak říkám, taky pohled, já jsem taky od přírody pesimista a skeptik, ale přijde mi hloupé nadměrně ji ventilovat kolem sebe a třeba tím i demotivovat okolí.
Ja jsem se tedy na autory taky "nasrsel dost siry", ale tim, ze s nimi alespon nejak komunikuji dospivam k nazoru, ze ta jejich prace ma a bude mit smysl a dokonce bude mit i vysledky.
Jak jsem jiz psal, oni nechteji spasit svet, dokonce (asi) nemaji ani takove ambice, aby se tu muselo v horizontu x let nutne svitit jako ve Slovinsku, oni nechteji osvetleni omezovat, ani regulovat, ale spis optimalizovat. Ono jasny, nekdo tu muze rict, ze podobne jako na Jizerce se na Sumave nic nezlepsi, jen se neco zakonzeruvuje, ale to je taky sice maly, ale preci krok. Tohle je mi celkem sympaticke.
Taky jsem si na zacatku myslel, ze to bude dalsi skupina, ktera misto Bursika zacne psat Drobilovi a zacne obesilat hromadne ustredni organy s dopisy, ale neni tomu tak...a v takoveto skupine jsem myslim pripraven i pomoci. Taky jsem kdysi psal na mesto a chtel to vzit pres hvezdy, pochopil jsem, ze to je blbost. Lide kolem Tharose to zrejme pochopili take.
Jak jsem rekl, ja uz jsem spis podporovatel, nez skeptik, jen nektere ty dilci krucky mi porad lezi v zaludku, ale to hlavni, ten cil je, kdyz autori nikam neuleti realny a doufam, ze bude realizovan.
Ale mozna jsem jen mlady a houpy...
PS: Jen je blby, ze jsem v sekci toho dotazniku. Tam uz tak "spokojeny" nejsem.
Jak jsem jiz psal, oni nechteji spasit svet, dokonce (asi) nemaji ani takove ambice, aby se tu muselo v horizontu x let nutne svitit jako ve Slovinsku, oni nechteji osvetleni omezovat, ani regulovat, ale spis optimalizovat. Ono jasny, nekdo tu muze rict, ze podobne jako na Jizerce se na Sumave nic nezlepsi, jen se neco zakonzeruvuje, ale to je taky sice maly, ale preci krok. Tohle je mi celkem sympaticke.
Taky jsem si na zacatku myslel, ze to bude dalsi skupina, ktera misto Bursika zacne psat Drobilovi a zacne obesilat hromadne ustredni organy s dopisy, ale neni tomu tak...a v takoveto skupine jsem myslim pripraven i pomoci. Taky jsem kdysi psal na mesto a chtel to vzit pres hvezdy, pochopil jsem, ze to je blbost. Lide kolem Tharose to zrejme pochopili take.
Jak jsem rekl, ja uz jsem spis podporovatel, nez skeptik, jen nektere ty dilci krucky mi porad lezi v zaludku, ale to hlavni, ten cil je, kdyz autori nikam neuleti realny a doufam, ze bude realizovan.
Ale mozna jsem jen mlady a houpy...
PS: Jen je blby, ze jsem v sekci toho dotazniku. Tam uz tak "spokojeny" nejsem.
Newton 203/1200, dobson
Taky jsem kdysi psal na mesto a chtel to vzit pres hvezdy, pochopil jsem, ze to je blbost.Ano, to je. Ač to zní na první pohled překvapivě a přirozeně má hvězdář tendenci jít přes hvězdy. Chci zde zmínit i velmi přínosnou konferenci v Lastovu, které se v podstatě skoro celý tým ohledně SZ.cz účasnil a kde jsme měli vynikající možnost načerpat zkušenosti Slovinců. Jedna doktorka od nich mě jasně srovnala, že například oslovovat parky přes hvězdy je naivní, že to je v podstatě to poslední, co je zajímá. Jsou jiné páky, například to, že pro ochranu nočního prostředí zavádí novou kategorii UNESCO. To je jiná, oslovit park s tím, že za prakticky jen drobné legislativní prohlášení (reálně nikde nic přestavovat nemusí) mohou být v UNESCu! Samozřejmě je cesta v praxi o něco složitější, ale v principu to tak je.
Já jsem na té konferenci mimo jiné pochopil, že v této problematice jsou i po EU opravdu rozsáhlé zkušenosti, úspěchy i neúspěchy. Není zapotřebí vymýšlet nic jiného, naopak spousta mých naivních představ mi byla vyvrácena. Když to přeženu, v některých věcech stačí jen kopírovat chování zkušenějších a šance na úspěch jsou velmi vysoké.
Já jsem na té konferenci mimo jiné pochopil, že v této problematice jsou i po EU opravdu rozsáhlé zkušenosti, úspěchy i neúspěchy. Není zapotřebí vymýšlet nic jiného, naopak spousta mých naivních představ mi byla vyvrácena. Když to přeženu, v některých věcech stačí jen kopírovat chování zkušenějších a šance na úspěch jsou velmi vysoké.
Kdyby Šumava zůstala zakonzervovaná a i za 20 let zde byla v průměru Bortle 3 obloha, osobně bych byl maximálně spokojen. Vyjadřuji se teď jen konkrétně k této věci (jinak by to mohlo vyznívat, že jsem sobec a zajímám se jenom o oblast, kde žiji). Jasny, ja i kdyz jsem z druhe strany Cech, tak mi to je uplne jedno, ze to je u domova nekoho a ja to tu nemam (nejsem takovej ten kritik vseho, co se netyka moji domoviny a nemusim tady mit vsechno jako nekteri Moravaci nebo Prazaci). Ono kde jinde krome jiz fungujici Jizerky a Sumavy mohla takova oblast byt jeste zrizena? Mozna neco v Jesenikach?
Newton 203/1200, dobson
Ono kde jinde krome jiz fungujici Jizerky a Sumavy mohla takova oblast byt jeste zrizena? Mozna neco v Jesenikach?Ono se to na jednu stranu těžko odhaduje a chtělo by to alespoň pár vytipovaných nadějných lokalit kvalitně proměřit (teď nemám na mysli pomocí SQM, ale nějak sofistikovaněji). To je jeden z dalších cílů, který si osobně pro horizont několika let dávám - zajistit kvalitní měřící soupravu a zmapovat situaci alespoň na několika dalších, potenciálně kvalitních místech v ČR. Zase tím vzniknou velmi užitečná data, se kterými se dá následně něco dělat. Opět si myslím, že se jedná o cíl, který je na 100% realizovatelný, i když teda svět tím nespasím, to je pravda. 
Jak se nekdo pousti do spaseni sveta, je to cesta do pekel. Ta je porad dlazdena dobrymi umysly. A konec, jdu na trenink.
Newton 203/1200, dobson
Chci zde zmínit i velmi přínosnou konferenci v Lastovu, které se v podstatě skoro celý tým ohledně SZ.cz účasnil a kde jsme měli vynikající možnost načerpat zkušenosti Slovinců.
...
Kdyby chtel nekdo o te konferenci vedet vic, tak tady jsou k dispozici nejake prednasky, program atd. Bez prednasejiciho je to jako zdroj informaci samozrejme nedostatecne, ale pro zakladni predstavu o konferenci to postaci. Pristi rocnik se bude konat v Parc Astronomic Montsec ve Spanelsku.
A tohle uz je opravdu hodne OT, mozna by to Michale chtelo nove vlakno...?
Skládací dobson 254/1200, Lidlskop 70/700 - Astro 3, triedr 7x50; Meade SWA 24mm 68°, Speers WALER 9.4mm 82°, Antares Barlow 1.6x
Lukina: Jsem nicmene rad, ze jako podporovatel FVE kritizujete uredni siml, ktery je s FVE pevne spojen. To je přece jen poněkud velký oslí můstek
. Úřední šiml řehtá prakticky všude...Ostatně včera zařehtala vláda a přiklepla na likvidaci ekologických škod po těžbě uhlí z našich daní na příští rok 2,2 mld Kč. Lidé sice zaplatí z levé kapsy dotovanou energii z uhlí, ale z druhé doplatí část toho ostatního. Proto opravuji, že jsem zastáncem OZE, nikoliv jen výhradně FVE, jak by mohlo z Vašeho příspěvku plynout.
Tharos : Můj postoj k dané problematice je realistický, nikoliv pesimistický. Vycházím z řady podobných "kauz", které končily a končí do vytracena, nebo jen s kosmetickými úspěchy.
Mým záměrem je svobodně zde na AFvyjádřit svůj názor podpořený jistými zkušenostmi, nikoliv kohokoliv od čehokoliv zrazovat. Způsob, kterým tak činím, volím s ohledem na to, že spektrum členů a hostů AF je pestré, jak je ostatně patrno z řady příspěvků. Pestré co do věku, zkušeností, vzdělání, postojů i povahy. Co je pro jednoho notoricky známým sčítáním, může být pro druhého zajímavé čtení. Osobně to zažívám, když čtu jiná vlákna a některým nerozumím ani zbla, přičemž diskutující se baví docela samozřejmě. To jen na vysvětlenou.
Tím snad v tomto vlákně skončím a popřeji mnoho zdaru v boji za zmírnění SZ. Dejme si zde rande tak za rok a uděláme průběžnou rekapitulaci...
Tharos : Můj postoj k dané problematice je realistický, nikoliv pesimistický. Vycházím z řady podobných "kauz", které končily a končí do vytracena, nebo jen s kosmetickými úspěchy.
Mým záměrem je svobodně zde na AFvyjádřit svůj názor podpořený jistými zkušenostmi, nikoliv kohokoliv od čehokoliv zrazovat. Způsob, kterým tak činím, volím s ohledem na to, že spektrum členů a hostů AF je pestré, jak je ostatně patrno z řady příspěvků. Pestré co do věku, zkušeností, vzdělání, postojů i povahy. Co je pro jednoho notoricky známým sčítáním, může být pro druhého zajímavé čtení. Osobně to zažívám, když čtu jiná vlákna a některým nerozumím ani zbla, přičemž diskutující se baví docela samozřejmě. To jen na vysvětlenou.
Tím snad v tomto vlákně skončím a popřeji mnoho zdaru v boji za zmírnění SZ. Dejme si zde rande tak za rok a uděláme průběžnou rekapitulaci...
Lidi, počet odpovědí je zatím směšný
. Apeluji na vás, rozešlete prosím odkaz všem kteří jej vyplní podle svého nejlepšího vědomí a svědomí 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Tak jsem to na par adres poslal... Snad se to nekde uchyti.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Tím snad v tomto vlákně skončím a popřeji mnoho zdaru v boji za zmírnění SZ. Dejme si zde rande tak za rok a uděláme průběžnou rekapitulaci... A jake Vy kladete skupine SZ.cz cile, ceho maji dosahnout za rok? Mozna by se dalo jeslti budete spokojen ci ne rici uz ted dopredu.
To Martin Vyskocil: Jelikoz jedu pryc a nebud na netu, tak nebudu diskutovat. Na FVE byla jen narazky a mozna by bylo dobre slyset nazor Homora, co ocekava od SZ.cz, ne?
To Martin Vyskocil: Jelikoz jedu pryc a nebud na netu, tak nebudu diskutovat. Na FVE byla jen narazky a mozna by bylo dobre slyset nazor Homora, co ocekava od SZ.cz, ne?
Newton 203/1200, dobson
- Martin Vyskočil
Homer&Lukina:
Prosím vás oba, kdyby se vaše diskuze měla zvrhnout ve flame, což z předchozí zkušenosti nastane zřejmě velmi brzo, přesuňte prosím vaši diskuzi do soukromých zpráv...
Díky
Prosím vás oba, kdyby se vaše diskuze měla zvrhnout ve flame, což z předchozí zkušenosti nastane zřejmě velmi brzo, přesuňte prosím vaši diskuzi do soukromých zpráv...
Díky
- Martin Vyskočil
Dostal jsem tip na stránky http://www.vyplnto.cz/
Tam se prý dá zdarma umístit dotazník. Průměrně tam je kolem stovky respondentů.
Tam se prý dá zdarma umístit dotazník. Průměrně tam je kolem stovky respondentů.