AstroTrac TT320

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od LKamarad »

Ale p..u :D
Martin k tomu vyrobí malinkou krabičku která se strčí do AG portu Astrosráče a zpřesní jeho chod ....... :P

To plně pointovací bazmekárium je pouze moje kokotina, ale rád poskytnu dokumentaci pro výrobu ;D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od MMys »

Láďův (jen jeho, nebo každý, a nikdo jste si toho nikdo nevšiml ?) Astrotrac má určitou chybu v siderické rychlosti, která způsobí protažení hvězd při focení delších expozic delším ohniskem (čísla po mě nechtějte, záleží to i na tolerantnosti a nárocích konkrétního jedince). Diskutovaná krabička bude umět posílat do AstroTracu korekce chodu v RA, které si uživatel na staví pro svůj konkrétní kus podle toho, kolik mu to ujíždí.

Jako bonus tam je i řízení DC motorku s převodvkou, která hýbe tangenciálním raménkem umožnujícím jemné pohyby v deklinaci. Do té krabičky lze v tomto případě zapojit standardní autoguider.

Láďa to už jednou ukazoval tady:
www.horolezec.cz/uschovna/Astrotrac_poi ... zorni1.jpg
www.horolezec.cz/uschovna/Astrotrac_poi ... zorni2.jpg
www.horolezec.cz/uschovna/Astrotrac_poi ... zorni3.jpg

To je jeho výtvor (nikoli komerční výrobek), a pochybyju, že se mu bude chtít ho opakovaně vyrábět. Tady si prostě budeš muset poradit vlastními silami. O použitelnosti Astrotracu na ohnisko 500mm a 10min expozice bez pointace pochybuju, i při použití té krabičku na doladění přesnoti chodu. Přeci jen tam jsou veliké nároky na přesnost ustavení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
dvader
Věk: 59

AstroTrac TT320

Příspěvek od dvader »

Pánové,
i tak obrovská gratulace!
Je to velké množství práce, co jste odvedli... 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Vabra

AstroTrac TT320

Příspěvek od Vabra »

Ale Chlapi,

o cem je tady rec? Budto o podivnych zkusenostech LK jemuz se v zasade Astrotracy (AT) predbihaji(nebo zpozduji)... Nebo o standardnich overenych AT ktere proste funguji jak maji?

Staci projit hledani na Astrofotky.cz a do policka montaz zadat Astrotrac... Vzhledem k tomu, ze pres 50% fotek zde publikovanych jsou mym vytvorem tak se troufnu tento vyrobek strucne zhodnotit:

JE TO NAPROSTA BOMBA!

A pro fotice na DSLR s ohnisky do 300mm to proste  nema chybu (krome ceny).

Jeden obrazek z neupravene DLR na 300mm ohnisko a 36 4minutovych expozic pro ilustraci nasledujicich radku:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 866896.jpg

Otazka napajeni (cca 150-250mA) neni nic specifickeho, co by melo AT nejak diskriminovat, nebot je to porad o dost mene nez u jakekoliv  jine fotograficky pouzitelne montaze...

Otazka ustaveni a polarniho hledacku je naopak velmi dulezita, nebot bez moznosti plnohodnotne pointace v obou osach je prave ustaveni (a solidni stativ) kritickym bodem pro uspech foceni na AT. Pokusy s tangencialnim ramenkem a pointaci AT v obou osach jsou skvelou ukazkou sikovnych ceskych rucicek ale IMHO se jedna o slepou cestu vyvoje...

Tovarni reseni stativu a paralakticke kolebky pro AT je bohuzel velmi drahe a tak jsem se pokusil o jeji nahradu vlastnim designem a s pomoci sprizneneho clena AF, co ma pristup k soustruhu a malinko sikovnejsi ruce. Vysledne reseni (nazvane Konihlavem) "Vabrator" mi v Chile umoznilo kratke expozice do 2minut i na ohnisku 500mm. Bude k videni na srazu v Hodkovicich:

Paradoxne jsem tesne pred odletem do Chile za par korun poridil zde v bazaru dreveny stativ s necim jako azimuntalni hlavou od ruskeho vojenskeho teodolitu, ktery sice neni vhodny do letadla (je to velke a tezke), ale jinak je pro pouziti z AT naprosta parada (kazdemu doporucuji).

Posledni AT problem (specificky na cestach na Jizni polokouli) je polarni ustaveni. To resim fotografickou metodou "rotace" pole, kterou jsem dnes schopen ustavit na Jizni ci Severni pol behem asi 15-20 minut s presnosti na 1-3 uhlove minuty. Paradoxne je to na severni polokoli malinko tezsi, nebot v oblasti 5' od polu chybi vyraznejsi obrazec jasnejsich hvezd (ktery naopak existuje v okoli JP).

Praxi mam se dvema AT z jedne serie (seriova cisla okolo 600) a jedna se o prvni typ bez odlehcovani a bez AG vstupu. A oba fungovaly/funguji k me plne spokojenosti.

Bezne rozumne dosahovane expozice jsou okolo 3-5 minut na rovniku pri ohnisku do 300mm. Drift pak byva do 1-2 px na expozici, coz je tak akorat v toleranci kresby pouzivanych objektivu a DSLR s Bajerovou maskou a pixely okolo 6 mikronu...

Pokud nekdo ocekava 10minut expozice na 400mm ohnisku a drft mensi nez 1 pixel, bude holt muset pointovat... ;)

Pro delsi ohniska je AT jeste vhodne doplnit AZ hlavou typu Giro mini, ktera umozni lepsi vybalancovani dalekohledu (treba jako je na vyse uvedem obrazku).

Na co je si treba dat pozor je stativ a pripadna "paralakticka kolebka" pro nastaveni na pol. Bohuzel standardne pouzivana geared fotograficka hlava Manfrotto 410 a klasicky fotostativ podobny typu Manfrotto 055 jsou pro delsi expozice teleobjektivy nedostatecne stabilni.

Sorry za dlesi prispevek ale snad to bylo k veci...
Pavel Vabrousek
Vabra

AstroTrac TT320

Příspěvek od Vabra »

Hlavni omezeni AT z meho pohledu je pouze 2h chod, ktery prakticky znemoznuje si pri foceni trochu pospat   >:(

Na druhou stranu:

Kdyz prijedu na staviste mohu fotit do cca 30ti minut. To se mi s zadnou jinou sestavou ani zdaleka nedari... :)
Pavel Vabrousek
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od LKamarad »

3-5 minut na rovniku pri ohnisku do 300mm. Drift pak byva do 1-2 px na expozici
Žes měl z prdele štěstí na dobře nastavenej kus / sérii ještě neznamená že ho bude mít každej  :P
Mně to zaostává na rovníku při 400mm o cca 14px na 10 minut a to je
už nutno korigovat ..... >:(

Kvok (cvok)  ;D
vla

AstroTrac TT320

Příspěvek od vla »

Pánové netušíte čím je mazán pohybový šroub astrotraku? Měl jsem pocit, že by to mohl být grafit, ale včera mi poněkud totálně zamrzl, takže buď grafit došel a námraza vykonala své, nebo to mažou bůh ví čím. Asi by tedy chtěl něčím promáznout, ale narad bych patlal více maziv dohromady.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Slávek

AstroTrac TT320

Příspěvek od Slávek »

Ahoj, koupil jsem si taky AT a jak u mě bývá zvykem, narazil na věc o které vůbec nevím co si myslet. Rameno při zajetí do "starovací" polohy sebou dost škubne, pak se trochu klepe a při zajíždění zpět se ke konci dost vytočí k transportní poloze. Jinak běží asi dobře, jen jsem se chtěl opata, jestli je to podle vás normální? (když otočím rameno pro chod na jižní polokouli tohle nedělá a stojí na místě bez hnutí)

http://img189.imageshack.us/i/nj7.mp4/

Díky!
-karneades-

AstroTrac TT320

Příspěvek od -karneades- »

tak to fachat nemá, ramínko se musí zastavit v poloze, kdy jsou ty protiběžná ramena proti sobě, tady to vypadá, že je nějak posunuté dorazové čidlo, bye
Slávek

AstroTrac TT320

Příspěvek od Slávek »

no a dá se s tím něco dělat? Jako tohle to dělá jen při prvním vyjetí, když se to stabilizuje (a když se to pak parkuje) ale chod už vypadá normálně. Myslíte, že to něčemu bude vadit pak při chodu?
Bartik

AstroTrac TT320

Příspěvek od Bartik »

Me to pri vyjeti dela taky. Podle me je to tim ze to tam jeste neni vzpriceny a je tam asi nejaky moment. To zajeti je ale zvlastni, to mi nedela.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
Slávek

AstroTrac TT320

Příspěvek od Slávek »

Podle mě to problém snad nebude. Pro tyhle případy je asi udělaný to první zajetí na startovací polohu, kdy je rozevření ramen malé a každá odchylka se projeví velkým pohybem. Ten pohybový šroub asi nebude úplně přesně naproti závitu ramene a tak když se do sebe zakousnou závity, i drobná odchylka udělá velekj pohyb. Snad to ale chodu vadit nebude.
Slávek

AstroTrac TT320

Příspěvek od Slávek »

Tak a jsem tu bohužel s dalším příspěvkem. Dnes mi AT "zamrznul". Najednou začal hučet a trochu vrzat. Podle zvuku to vypadalo, že zpomaluje. Pak se ani nechtěl převinout zpět. Zkoušel jsem ho dát do auta do tepla, možná se to trochu zlepšilo, ale pak zase. Napětím to nebude, měl jsem nové baterky a stejně jsem je měl pod bundou a dokonce jsem i chvíli nápájel z nastarovanýho auta. Prostě jakoby ten AT neměl dost síly točil závitovou tyčí. Když jsem se na ní pak díval, bylo vidět, že při tom vrzáhí/hučení se závitová tyč netočí. Mám ten AT320 x-ag. neví někdo čím to je? zkusil bych jemně vyčistit tyč a možná namazat nějakým hehkým strojovým olejem, ale napřed bych se chtěl poradit. Vypadá to, že problém je v hladkosti chodu. Paradoxně ho teď zkouším doma a vše je ok. Včera běžel i při -8 a dnes při -4/-5 už dělal problémy. Na druhou stranu je nový, cca 2 týdny starý a tak 5x použitý... Nevíte co s tím?

Díky!
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

AstroTrac TT320

Příspěvek od LKamarad »

Tak konečně jsem se dočkal - Astrosráč od dnešního dne již neseroucí a to až na věky ..... AMEN [smiley=thumbup.gif] [smiley=engel017.gif] [smiley=thumbup.gif]

www.horolezec.cz/uschovna/Astro/Asrac_C ... 600sec.jpg

Orionův pás 600 sec Canon 5.6/400, Wedge, stativ Gitzo carbon, ustaveno pomocí polárního hledáčku.
Samozřejmě nepointováno a nevyváženo - připevněno (objektiv s D5kou) na kulové hlavě Really Right Stuff! :P

Slávek

AstroTrac TT320

Příspěvek od Slávek »

10 min a 400mm? to je nějak pointované v RA?
Odpovědět