Okuláry Televue

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Roman (Rick) »

Ahoj Tak přemýšlím o koupi Powermate. Jen nevím jestli 4 x nebo 2x. V prvním případě by ohnisko vycházelo na 9400 mm a v druhém na 4700 mm. Nevím k čemu se přiklonit, v praxi jsem to prozatím nijak nezkoušel... Použití na SCT 9,25" + DMK 21. Ohnisko 2350 mm vychází tak akorát na Měsíc.
Ahoj. No na ten priemer by si pri vynikajúcom seeingu ako tak "uživil" i tých 9 metrov, ale skôr sa prikláňam k 4,7m. Tie 10 a viac metrové ohniská potrebujú seeing aspoň 8/10 a priemer aspoň 12". Tvojich 4,7m využiješ o dosť častejšie. Inu, čo sa týka predĺženia ohniska vzďalovaním čipu od pwrmatu, tak to funguje u 5x Powermate, u 2x pwrmt sa ohnisko vzdalovaním čipu nemení.

Tu je znázornené chovanie sa pwrmt:
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=42

PS: nad 2,5x Powermate si neuvažoval? Vychádzalo by ti cca 5,9 metrové ohnisko, ktoré ja dosť často používam (5-7metrov) a myslím, že by v tvojom prípade bolo ideálne.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Cztwerec »

nad 2,5x Powermate si neuvažoval?Právě že uvažoval, ale trošku mě odrazuje 1,25" průměr. Díky za odkaz.
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Roman (Rick) »

Aha, tak potom je jasný ten 2x ... :)
SIRIUS_758

Okuláry Televue

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ty velké Powermate 2", tedy 2x a 4x, jsou pěkně "macaté" a pokud není důvod velikého korigovaného pole, např. pro APO řady "is" od TV, tak na ty kamerky planetární bohatě stačí Powermaty 1,25x, v tomto případě 2,5x. Ovšem s tím omezením, co jsem psal - je velmi háklivý na správnou vzdálenost, takže zcela určitě s ním nepůjde "laborovat" jako s obyč. barlowem 2x, kde změnou vzdálenosti není problém využít rozsah např. 1,7 až 2,3x, někdy i 1,5 až 2,5x. Muselo by se, u toho Powermatu, tak činit pouze bezprostředně na ose, neboť při prodloužení vzdálenosti od něj, je pokles kvality na kraji pole opravdu velký - v okuláru je vidět, jak se kraje úplně "rozmývají". Takže za účelem natahování ohniska kvůli planetám je možná ten Powermate trochu přepych, myslím, že by bylo i vhodnější použít nějakého kvalitního Barlova 2x. Pokud by se fotografovalo už za tím novým SC 9,25" s rovným polem, či jiným "rovným" dalekohledem, tak bych naopak Preferoval ten 2" Powermate - na Měsíc by se v budoucnu dal využít i full-frame čip.

To "mkcz":

Tak tu Černou horu tiše závidím.. Já byl v Jeseníkách a tam se to nevyvedlo - na jih od nich nádherně, nad nimi deka, a na sever od nich v Rychlebských horách to samé a s invezrí.. :'(
SIRIUS_758

Okuláry Televue

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Pro doplnění o Powermatech :

1,25" Powermate 2,5x váží cca 200g, 2" Powermate 4x váží už 440g.. Obojí v sestavě pro vizuál. 2" Powermate 2x váží stejně jako 4x - oba váží v sestavě pro vizuál, komplet i s adaptérem na 1,25", téměř 550 g !  :o
Po odšroubování nástavce pro okuláry a našroubování T-2 kroužku jsem u 2" Powermate 4x navážil už příjemnějších 360g.

Taky je k dispozici od TeleVue 2" Big Barlow 2x - 340g
mkcz
Věk: 59

Okuláry Televue

Příspěvek od mkcz »

To "mkcz":

Tak tu Černou horu tiše závidím.. Já byl v Jeseníkách a tam se to nevyvedlo - na jih od nich nádherně, nad nimi deka, a na sever od nich v Rychlebských horách to samé a s invezrí.. :'(
Včera jsem vsadil na předpověď a ono to vyšlo :); jinak z rozhledny na Černé hoře, což je dle údajů 1289m.n.m., byl dalekohledem vidět Praděd (1491m) - to by mělo být cca 118 km vzduchem.
Mám v plánu tam někdy vyjet s nádobíčkem a zkusit nasnímat nějakou videosekvenci.

Pardon moderátorům za off-topic.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Cztwerec »

Plánuji pozdější korigování reduktorem Nextgen. Ovšem to už by byla hromada skla, zpětně to lámat s Powermate a taky proč, možná ten 2,5 x bude opravdu lepší... Při větších polích dělám mozaiku s DMK 21 to ani jinak nejde.

P. S.: prozatím jsem volil menší čip 1/4" a Nikon D 40 (není FF) na planety, kde zakřivení samozřejmě není znát. Nejsem fotograf DSO.
Lectorem iustus...
Lukemon
Věk: 45

Okuláry Televue

Příspěvek od Lukemon »

Dnes jsem kukal na Měsíc se všemi okuláry TV přes ED80.
Všiml jsem si u Nagleru 13mm že háže nějaký zelený duchy,pak jsem zjistil že je to obrácený malí obraz Měsíce v zelené barvě a to když Měsíc nebyl uprostřed zorného pole.Podobného,ale ne tak dobře viditelného dělaly i ostatní Naglery co mám,jediný Panoptik byl bez chyby.
Měsíc moc nepozoruju,je to odraz od mého oka,nebo co ?
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Dnes jsem kukal na Měsíc se všemi okuláry TV přes ED80.
Všiml jsem si u Nagleru 13mm že háže nějaký zelený duchy,pak jsem zjistil že je to obrácený malí obraz Měsíce v zelené barvě a to když Měsíc nebyl uprostřed zorného pole.Podobného,ale ne tak dobře viditelného dělaly i ostatní Naglery co mám,jediný Panoptik byl bez chyby.
Měsíc moc nepozoruju,je to odraz od mého oka,nebo co ?Sis měl koupit Ethosíka!
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Duk

Okuláry Televue

Příspěvek od Duk »

,jediný Panoptik byl bez chyby.
Měsíc moc nepozoruju,je to odraz od mého oka,nebo co ?

Néjen Panoptik, ale i okuláry Tele Vue Plössl.
100, či 82°na planety není třeba ;)
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Tak ti nevim "Karle", ale asi pokryje pozorovatelské potřeby 13 a 8 mm Éčko + Powermate 2 x a pak už bohužel je to game OVER a další RPG se nekoná.. :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ross

Okuláry Televue

Příspěvek od Ross »

Dovolim se zapojit do diskuze o okularech Tele Vue.
Nejakou dobu uz sleduju tohle tema, protoze jsem typ cloveka, ktery dava prednost kvalite pred kvantitou.Diky astro-foru a nekterym jinym clankum jsem dosel k zaveru, ze dnesni spickou mezi okulary je Tele Vue pripadne Pentax.Docetl jsem se, ze TV Plössly maji nejlepsi kontrast a ostrost obrazu v porovnani s ostatnimi typy okularu Tele Vue.Proto jsem si nedavno objednal prvni okular Tele Vue Plössl 25mm.Chci ho pouzivat spolu s Powermate 5x na planety pri mem limitnim zvetseni 200x (pokud to seeing dovoli).
Okular uz mam a tak jsem ho chtel, cely nedockavy, co nejdriv vyzkouset.Vytahnul jsem dalekohled a namiril ho na mesic.Nejdriv jsem tam dal setovy Plössl 25mm abych si pote mohl lepe vychutnat ten kvalitativni rozdil s TV Plössl.Ovsem to co prislo po vymene okularu musim v podstate oznacit jako zklamani.Zklamani bylo v tom, ze jsem nevidel jediny rozdil mezi obycejnym setovym Plösslem a TV Plösslem.Prehazoval jsem okulary sem a tam a nevidel jsem rozdil ani v ostrosti, ani v transmisi svetla, kontrastu, ani v nezadoucich reflexech.Jediny rozdil jsem zaznamenal kdyz jsem posunul mesic k okraji zorneho pole.Na okraji byl TV Plössl vyrazne lepsi.
Zajimalo by me jak muzete porovnavat jednotlive okulary mezi absolutni spickou kdyz ja nevidim rozdil ani mezi nejobycejnejsim okularem a top tridou.Pravdou je, ze me pozorovaci podminky nebyly zrovna nejlepsi.Musel jsem vyuzivat der kdy se mraky odsunuly a udelalo se aspon na chvili jasno a taky mestska obloha neni vubec idealni.Mozna moje oci nejsou taky nejlepsi (nosim bryle), ale byl tam se mnou i kamarad ktery ma oci v poradku a taky zadny rozdil nepozoroval.Nebo mozna pri tak malem zvetseni (40x) ani rozdily moc vyrazne nejsou.
Uvazoval jsem do budoucna o Ethosu, ale velmi nerad bych byl zase zklamany.
Chtel bych znat nazor vas zkusenych co si o tom myslite, jestli mate nekdo podobnou zkusenost nebo to jen ja mam nejaky zakal pred ocima a proto ty rozdily nevidim.
Newton 200/1000 EQ-5M, refraktor 70/500, TV Plössl 25mm, SW Plössl 25mm,10mm, SW pointační 12,5mm, SW Planetary 4mm, TV Powermate 5x, UHC-E, IR 742nm, SPC900NC, Canon 40D
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Psion »

Ono se oprávněně říká, že okulár je polovina dalekohledu, tedy záleží také co je na druhé straně za objektiv (zrcadlo), kolimaci atd.. Navíc jsem viděl i obyčejný okulár který podával výborné výsledky.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Sasa3 »

to Ross: nejen ty, ale i znalci nevidi moc velky rozdil mezi TV plossslem a treba "obycejnym" GSO plosslem. Viz. http://www.brayebrookobservatory.org/Br ... randon.pdf

Jinak, to ze vidis ostreji kraj v TV je docela slusne plus ve prospech tohoto okularu. Pokud nemas paralaktiku s pohonem, tak toho vyuzijes (muzes pozorovat objekt dele).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od MMys »

Ono to je totiž tím, že na plosslu není celkem co zkazit. Takže i plossly od jiných výrobců jsou slušné až výborné. Rozdíly se projeví třeba až při focení. Osobně mám problém s reflexy a nižším kontrastem třeba s plosslem 15mm od GSO při projekci Slunce na senzor při snímání přes H-alfa chromosférický dalekohled. Prostě antireflexní vrstvy už na té vlnové délce nejsou už moc účinné. TV plossl je na toto výborný, byť vizuálně není rozdíl tak veliký, a je vidět hlavně v kraji.

Rozdíly poznáš hlavně u širokoúhlejších okulárů a na světelnějších přístrojích.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět