ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Libcz

Re: ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Příspěvek od Libcz »

Tak jsem nedávno konečně uchytil montáž na sloup, nakonec hliníková tyč přidělaná k základně montáže třemi M6 a jedním centrálním 3/8-16 UNC, nějak takto (ten mi dal zabrat, jsem musel objednat na webu, tady v OL i ve ferocentru svorně vrtěli hlavami, že takové specialitky jako palcový závit oni nééé). Pak přidělat na sloup starými otvory (závit ve sloupu a přítlak), v noci polárně ustavit - taky boj, jsem si zvykl na polární hledáček, nakonec přes NINA 3 point alignment jsem to dal. Ráno pak provrtat, sundat a do hliniku udělat závit. Teď už bych to při každém nasazení měl mít hezky předpřipravené na rychlé jemné doladění a zároveň i dostatečné na den na Slunko. Použil jsem ručku kvůli wifi propojení, neboť jsem zjistil, že starý NTB přes BT ne-e, protože má jen BT 2.x (musel jsem objednat BT 5 dongle a teď už to frčí hezky). Celá sestava. V září proběhne ostrý test (teda doufám, třeba loni počasí vyloženě nepřálo)
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Dovolená pod oblohou, spousta zábavy, bohužel v uvozovkách. Že ta montáž najíždí (goto) úplně blbě (mimo zorné pole hledáčku) jsem nějak zkous. Ale řeším záhadu, že cca ve 2:50 začne dělat na 10min expozicích z hvězd čárky v RA (čím dál delší o fous). Dnes v noci možná souvislost. Začnu ze široka, montáž si čas od času pri pohybu ručkou (a teď myslím jak fyzickou tak i v asi serveru) na konci myslí, že se furt hýbe, i když už ne. Jako kdyby nepřišel impulz o konci dojezdu. Na HC pak tlačítko T jen zabliká a nic, v appce aspoň napíše, že "mount is currently sleeing/parking/going home". Stačí ručkou trochu pohnout nebo dát stop a je to cajk. Dnrs jsem nebyl schopen vůbec zkalibrovat phd. Hvězda se v RA nehla. Zvedl jsem kal. pulz na 2s a v logu asi serveru bylo "guide pulse start" a o 2s později "guide pulse over", takže vše cajk a kde nic tu nic. Pomohlo až vypnout a zase zapnout tracking. Pak jsem pomocí ručky v ntb ještě trochu posunul hvězdu a zase pulzy přestaly reagovat. Musel jsem dát stop. Opět jakoby firmware montáže odmítal pulzy, protože si myslel, že se hýbe. No a ve 4 ráno jsem viděl na expozicích zase čárky, zase cca od 2:50. Tak jsem zkusil singl expozici, 120s - ok, 240s - zase ok, tak rovnou 600s no a ke konci (cca 560s) najednou čára tendence chyby RA nahodila sešup a phd to nebyl chopen ukočírovat - zase vypadly pulzy. Možná totiž vypadly už při tom "čárkování", akorát dobré ustavení a hladší chod to udržel v mezích a na konci expozic se provedl ditheting a phd si jen skočilo na novou pozici hvězdy a jelo se nové kolečko, což se u ruční expozice nestalo a tak to finálně ulítlo. Trochu by to asi naznačovaly i ty protažené snímky, protože od sebe byly jen v RA směru, ty "kulaté" jsou posunuté v obou směrech. Jo a objekt byl ngc7380 wizzard, kulminoval v 82° nad obzorem a před třetí byl cca 65° což je blízko té pitome ochraně "stop tracking za 15° po přechodu meridiánu"

Nesetkal se s tím už někdo s těmito výpadky guide pulzů?
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

Setkal, hapruje napájení! Jak tam není spolehlivá dodávka a je tam byť nepatrný krátký pokles napětí tak montáž zblbne a neví kde je. Musíš mít napájecího Jacka s noži na vnitřním pinu a nebo předělat na jiný konektor (GX16)... po záruce tedy.

PS: A že najíždí blbě? Pokud to není tím napájením tak to neumíš, ale to není žádná ostuda já to taky neuměl :lol:
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
TomKocanda

Příspěvek od TomKocanda »

Měl jsem podobné podivné problémy a jak píše kolega - chce to poměrně "tvrdý" zdroj protože je to háklivý i na poklesy kolem 12V, pak při těžším nákladu (já tam mám asi 18kg) i v režimu Heavy Duty píská a zastavuje během goto. A ty výpadky způsobené konektorem byly naprosto šílené. Mám úplně první verzi AM5, kde ten konektor je jiný (horší) než u novějších. Vyřešil jsem to pomocí prodlužovacího kablíku co byl v některém asiairu (nevím jestli to tam dávají ještě dneska), který prostě nemá výpadky ani když se s ním kroutí atd. A ten jsem připevnil na držáček hledáčku (botku) a pravé straně AM5 (byl tam na to díry) a konec kablíku jsem k tomu přitáhnul stahovačkou. Hlavní napájecí kabel zapojuju tam a vlastně s tím kablíkem co vede do AM5 vůbec nehýbu. Od té doby zmizely problémy, podivné výpadky... prostě nic.
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
Libcz

Příspěvek od Libcz »

astrolama píše: 22. 09. 2025, 11:31 Setkal, hapruje napájení! Jak tam není spolehlivá dodávka a je tam byť nepatrný krátký pokles napětí tak montáž zblbne a neví kde je. Musíš mít napájecího Jacka s noži na vnitřním pinu a nebo předělat na jiný konektor (GX16)... po záruce tedy.

PS: A že najíždí blbě? Pokud to není tím napájením tak to neumíš, ale to není žádná ostuda já to taky neuměl :lol:
Napájení je tam nějaký prý kvalitní pozlacený konektor a jde to z krabičky přidělané na čele, takže kabel se při pohybu ani nehýbe. Montáž má novější konektor (je to N verze). Pohyb je plynulý, žádné pípání, napětí ukazuje 12.9V, rozvod do krabice je 4ka vodič, do montáže pak 1.5ka a zdroj 8A. Na TX bych to předělal rád.
TomKocanda

A proč je potřeba mít připojenou ručku? Já jí k asiairu vůbec nepoužívám.
Montáž mi najíždí pokaždé blbě, udělá fotku, solving, napíše že to opravuje, lehce se pohne a je to naprosto přesný.
Jediný co mě napadá, že není OK nastavení guidingu před/po MF. Já tam mám minutu ale default je myslím 3minuty, kdy to prostě přestane guidovat ale pořád to myslím fotí. Nejsem si tím jistý - záleží jestli to je plán nebo jen tak volné focení. V plánu to focení zastaví a počká až na ten čas po MF. Pochopitelně pokud to je nastavené tak po MF udělá kalibraci guidingu a zaostří. Nemůže to souviset s tím MF?
Libcz

Příspěvek od Libcz »

MF jsem neřešil, hodil jsem hlavu na východ a počkal, až si sestava vleze (nezavazí sloup). Asiair nemaje řeším goto přes appku v mobilu, z home pozice po polárním ustavení najedu na nejbližší jasnou hvězdu u objektu, pak kouknu do hledáčku s křížem, navedu ručním ovladačem a dám sync. To už pak je dobrý, akorát holt to první najetí je mimo zorné pole hledáčku a tak musím hledat rychloposuvem. Najížděla blbě i heq5, to je vpoho, ale ne tak blbě. Zkusím ještě pořešit to napájení (150W zdroj místo staré 100W)
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Libcz, jo já vím, že ten konektor může vypadat hezky napohled já jsem si dokonce kvůli téhle stejně blbé zkušenosti koupil i celý pozlacený 5.5/2.1 konektor někde na Ebayi v domění, že to vyřeší a nahradí můj původní Hama plasťák za 8,-.
Udělal jsem kabel a šel fotit, montáž po nějaké době zase pípala, zastavovala se, ta červená LED dioda co normálně při trackingu má blikat tak zůstala svítit, montáž nereagovala na pulzy od PHD, uplně jak přes kopírák.
Sundal jsem dekl od elektroniky a multimetrem na pípák měřil spojitost středového kontaktu a začal vaklat s konektorem... píp, píp :lol:
Verdikt jasný.
Co se týká toho najíždění na GOTO já si dám tu práci postavit stativ aspoň trochu rovně ono to na první najetí před synchronizací pomůže, mám jasnou hvězdu v poli hned (ale je pravda že mám téměř 3 stupně zorné pole).
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Dnes jsem ten konektor ověřoval fyzicky a sedí pěkně ztuha. Tam si myslím problém nebude. Ještě zkusím ten silnější zdroj a možná nějaký velký kondenzátor nebo baterii na vykrytí špiček. Je pravda, že na am5 se doporučuje 5A, 1.5A pro výhřev, něco málo si veme hub a pointační kamera a pak asina chce min 3A, takže to už jsem s těmi 8.5A na hraně, když spustí TEC a montáž jede v heavy režimu nejvyšší rychlostí v obou směrech.

To goto mě právě udivuje, když mám pevný sloup, to heq5 najela blbě, já ji srovnal a když zaparkovala, tak druhou noc už najela poměrně přesně.

Ještě jedna zajímavost, appka v mobilu nastaví time zone správně +2, ale server ascom v ntb si tam dává +1, ale oba mají správný čas (akorát ascom než dám sync, tak ukazuje o hodinu víc). A oba přístroje mají zapnutý sync času. Vot těchnika :mrgreen:
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Tak zdroj 12A už dorazil (meanwell), je stejně velký jako stávající 8.5A verze, která by nová byla menší, asi design update (je fakt, že ten můj má už hodně let). A k němu dám pokusně super kondenzátorový modul 16V 1.6F na vykrytí špiček (a možná to i pár vteřin udrží pokud blinke elektrika, což se tu občas stane (naštěstí velmi zřídka). Samozřejmě pokud bude mít konektor studeňák a na něm úbytek napětí, tak to nepomůže.
TomKocanda

Presne jak pise kolega nahore - ten konektor nevypada nijak spatne ale s urcitym typem konektoru proste nefunguje. Nevim jestli to u novejsich modelu vylepsili ale co kde ctu, tak s tim maji problemy i lidi co kupovali montaz letos. Fakt bych se na to zameril.
vla

Příspěvek od vla »

Libcz píše: 23. 09. 2025, 20:06 A k němu dám pokusně super kondenzátorový modul 16V 1.6F na vykrytí špiček
A nebude problém, že ten zdroj při zapnutí bude startovat fakticky do zkratu?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Libcz

Příspěvek od Libcz »

vla píše: 24. 09. 2025, 11:19
Libcz píše: 23. 09. 2025, 20:06 A k němu dám pokusně super kondenzátorový modul 16V 1.6F na vykrytí špiček
A nebude problém, že ten zdroj při zapnutí bude startovat fakticky do zkratu?
Jj, to by se stalo, ale bude tam sériově odpor 1.5ohm 50W, to zajistí nabíjení hodnotou 8.6A po dobu cca 3s. Známý mi ověřil na laboratorním přístroji, že 10W rezistor by se za tu dobu zahřál na 45 stupňů, což je jako jednorázovka úplně v pohodě, cituji "pokud to nebudeš zapínat několikrát za minutu" (a já tam budu mít těch 50W s chladičem a zazpínat to budu jednou za noc)
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Pak to vyfoť a pošli :lol:
Libcz

Příspěvek od Libcz »

TomKocanda píše: 23. 09. 2025, 21:00 Presne jak pise kolega nahore - ten konektor nevypada nijak spatne ale s urcitym typem konektoru proste nefunguje. Nevim jestli to u novejsich modelu vylepsili ale co kde ctu, tak s tim maji problemy i lidi co kupovali montaz letos. Fakt bych se na to zameril.
Zítra bude pršet s nebudu moct přehazovat hlínu, tak se na to kouknu. Zkusím ten test kolegy astrolama s "pípákem". Tak než jsem to dopsal a odeslal, začlo pršet 🌝 Takže, zrovna to mám rozdělané na stole. Pípák pípá, ale ... Přepnutí na odpor ukazuje 0.2ohm, při kývání s kobektorem stabilní, ovšem otáčení konektorem už je jiná, tak občas prolítne buď krátká ztráta kontaku nebo zřejmě super krátká ztráta, kdy měřák na chvilku ukáže třeba 30 nebo 50ohmů. Sice se mi to nijak při pohybu hlavy nehýbe, ale pokud je tam jen lehký kontakt, může to dělát při větším odběru neplechu. Zkusil jsem jiný konektor ze stejné série, který jde víc ztuha a ještě jsem trošku vyosil pin v zástrčce. Asi si udělám výstupy dva, druhý bych dal konektor ze zdroje 2A, kterých mám z kamer hafo. Ma uvnitř pružné drátové "nůžky", což je dobré řešení (má to i větší 5A zdroj), ale je to zalité, tak musím použít i kabel, což je bohužel jen 22AWG (0.34mm²) :|
Odpovědět