EQ6-R SynScan
- Pidrman
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Re: EQ6-R SynScan
Tak zkus až to budeš mít celé zapnuté zaparkovat montáž do původní polohy ( měl by se vrátit na polárku ). Když to bude mířit jinam po zaparkování, tak nevadí, povol aretace jak na ose RA i DEC a ručně to tak nějak srovnej na polárku.
Montáž : EQ6-R SYNSCAN, HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : Newton 200/800 vlastní stavba, SW ED 80/600, ES MN-152/740
Kamera : ZWO ASI 294 MC, ASI 120 mm, QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/
https://astrofotky.cz/~Pida
to :jsvatek:
to je s tebou těžké. Celý postup jsem ti popisoval v příspěvku č. 287. a ty to děláš všechno jinak.
to je s tebou těžké. Celý postup jsem ti popisoval v příspěvku č. 287. a ty to děláš všechno jinak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tady mám ten problém, dalekohled směřuje na Polárku ale směr dalekohledu ve Stellarium ukazuje úplně někam jinam a parkovací poloha, kterou ovládám přes QEMOD míří od oka na Polárku, přes QEMOD pomocí ovládacích tlačítek posunu dalekohled jiným směrem, vrátím ho do parkovací polohy, a tam se vrátí správně ale ve Stellarium žádná změna. Točení podél obou os po uvolnění aretace jsem použil. No a ještě pro upřesnění, jak se snažím všechno vypnout/pootočit/zapnout tak se mi povedlo spustit po vypnutí a zapnutí montáže ještě další okno Stellarium, to původní ukazuje špatný směr montáže a ten druhý již správný směr, tak nevím.
Jinak strašně moc děkuji za rady.
Jinak strašně moc děkuji za rady.
A jak má Stalláium vědět, kam ti míří dalekohled? To lze udělat jen tak, že bude dalekohled v home posici, kam před tím dojel motoricky z nějakého objektu. Nehledej v tom žádný zázrak, udělej to jednou regulérně. Montáž nemá enkodéry, počítá jen kroky z home pos. k objektu a také zpět. Jinak to nemůže fungovat, montáž ani Stellárium nemůže tušit, že jsi dalekohledem mezi tím někam točil. Udělej to alespoň jednou podle návodu.
Chtěl bych tedy ještě požádat o vysvětlení co je to vlastně HOME pozice, jaký je vlastně správný směr, včetně v návaznosti na Stellarium.
Jak jsem už uvedl, dneska se mi povedlo (nevím jak) se synchronizovat správný směr ve Stellarium. Chci zabalit dalekohled.
Přes QEMOD jsem uvedl montáž správně do HOME pozice (pro mě Polárka), sedí to i ve Stellarium ale mám obavy, že až příště budu provádět další pozorování, bude zase vše mimo.
Ještě jednou vám předem děkuji za odpovědi.
Jak jsem už uvedl, dneska se mi povedlo (nevím jak) se synchronizovat správný směr ve Stellarium. Chci zabalit dalekohled.
Přes QEMOD jsem uvedl montáž správně do HOME pozice (pro mě Polárka), sedí to i ve Stellarium ale mám obavy, že až příště budu provádět další pozorování, bude zase vše mimo.
Ještě jednou vám předem děkuji za odpovědi.
Ohledně příspěvku 287, jsem to asi špatně pochopil, asi špatně chápu úplně všechno. Dalekohled mám namířený cca na Polárku, ve Stellarium se zobrazuje úplně mimo, pokud dám příkaz tak se montáže začne pohybovat asi směrem někam na jižní polokouli, synchronizaci jsem prováděl také, tady bude asi můj kámen úrazu. Pokud dalekohled směruje na Polárku, ve Stellarium je směr úplně jinde, označím Polárku a dám synchronizovat ale se nic neděje. Uvádíš, že mám od aretovat dalekohled a navést ho tam ručně, ale jeho směr je správný, jenom ve Stellarium je jinde. Tady asi někde dělám chybu, kterou si neovědomuji. Omlouvám se, jsem ze starší školy.
Tak zkus znovunas tartovat montáž a dej start z home position a uvidíš. Home position je ta, že závaží směřuje kolmo dolů a tubus míří na Polárku. Takto to je definováno a to jak v EQMODu , tak i v PC planetáriích. Z téhle pozice se startuje a zrovna tak se to do ní parkuje. Obecně lze parkovat kdekoliv , ale pak je tu pozici potřeba definovat a startuje se z ní ( a není to Home position)
Synchronizace s tím nemá nic společného.
Takže ještě jednou. Uveď ručně dalekohled do Home position, Dej start z této pozice a nech najet třeba na Altaira. Montáž někam nejede ( je úplně jedno kam) , odaretuj obě osy, ručně dalekohled dostrkej na Altaira. Zaaretuj osy a potvrď O.K. a dej (přes EQMOD) zaparkovat do Home position. A poté odpoj dalekohled z planetária a montáž poté vypni, zrovna tak i PC planetárium . Dalekohled bude ve správné home pos.. A přištím startu z této pozice to bude O.K. a to i v PC planetáriu. Ale to se ti bude správně ukazovat až po novém startu PC planetária a montáže
Synchronizace s tím nemá nic společného.
Takže ještě jednou. Uveď ručně dalekohled do Home position, Dej start z této pozice a nech najet třeba na Altaira. Montáž někam nejede ( je úplně jedno kam) , odaretuj obě osy, ručně dalekohled dostrkej na Altaira. Zaaretuj osy a potvrď O.K. a dej (přes EQMOD) zaparkovat do Home position. A poté odpoj dalekohled z planetária a montáž poté vypni, zrovna tak i PC planetárium . Dalekohled bude ve správné home pos.. A přištím startu z této pozice to bude O.K. a to i v PC planetáriu. Ale to se ti bude správně ukazovat až po novém startu PC planetária a montáže
Naposledy upravil(a) MilAN dne 31. 08. 2022, 00:40, celkem upraveno 2 x.
Mockrát děkuji jíž skoro za ranní odpověď.
- Pidrman
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Dej pak vědět jak jsi dopadl.
Montáž : EQ6-R SYNSCAN, HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Já sem jen doplním další informace, které se tam mohly ztratit:
Home pozice: Je to taková pozice, ve které montáž zapínáš. Běžně je to pozice, kdy závaží míří dolů a dalekohled k Polárce. Když ale budu mít montáž v nějaké observatoři, tak by se mohlo stát, že taková poloha nevyhovuje a dalekohled bude třeba zaparkovat do polohy, ve které nedojde k jeho kolizi se střechou observatoře. Takže ta parkovací poloha bude jiná než home pozice. Snad jsem to vysvětlil dostatečně.
Synchronizace: Je to funkce planetária, která se používá když chci, aby planetárium ukazovalo na polohu na obloze, na kterou míří skutečný dalekohled. Praktický příklad: v planetáriu vyberu Altair a montáži dám instrukci, aby na něj najela. Ona ale najede někam jinam. V tom okamžiku bych měl provést korekci polohy montáže, a když bude mířit přesně na Altair, tak v planetáriu zvolím synchronizaci. Tím planetáriu potvrdím, že jeho domnělá poloha je stejná jako poloha skutečného dalekohledu.
Home pozice: Je to taková pozice, ve které montáž zapínáš. Běžně je to pozice, kdy závaží míří dolů a dalekohled k Polárce. Když ale budu mít montáž v nějaké observatoři, tak by se mohlo stát, že taková poloha nevyhovuje a dalekohled bude třeba zaparkovat do polohy, ve které nedojde k jeho kolizi se střechou observatoře. Takže ta parkovací poloha bude jiná než home pozice. Snad jsem to vysvětlil dostatečně.
Synchronizace: Je to funkce planetária, která se používá když chci, aby planetárium ukazovalo na polohu na obloze, na kterou míří skutečný dalekohled. Praktický příklad: v planetáriu vyberu Altair a montáži dám instrukci, aby na něj najela. Ona ale najede někam jinam. V tom okamžiku bych měl provést korekci polohy montáže, a když bude mířit přesně na Altair, tak v planetáriu zvolím synchronizaci. Tím planetáriu potvrdím, že jeho domnělá poloha je stejná jako poloha skutečného dalekohledu.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
to hades: prosím, nevymýšlej terminologii , co to je home posi.
Je to jedna z parkovacích posic. Další možností, jak parkovat mají své názvy :[u] Current pos[/u]. a Custom pos. . Stačí si přečíst manuál, kde to je přesně vysvětleno. Při parkování i startu máš na výběr .
Z ručky to jde přímo, v EQMOD se toho dá navolit více.
Je to jedna z parkovacích posic. Další možností, jak parkovat mají své názvy :[u] Current pos[/u]. a Custom pos. . Stačí si přečíst manuál, kde to je přesně vysvětleno. Při parkování i startu máš na výběr .
Z ručky to jde přímo, v EQMOD se toho dá navolit více.
Ok, upravil jsem svůj příspěvek, aby vyhovoval požadavkům terminologie
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Mnohokrát vám děkuji za vaše odborné rady a podporu, až bude vhodná příležitost k pozorování, hned to vyzkouším a dám vědět.
Celou noc mi ale vrtalo hlavou, na základě čeho planetárium umísti pozici směru dalekohledu tak mimo, viz obrázek.
Je to nějaká základní startovací pozice planetária, třeba určená pro simulace? Ještě jednou vám mnohokrát děkuji za podporu
Celou noc mi ale vrtalo hlavou, na základě čeho planetárium umísti pozici směru dalekohledu tak mimo, viz obrázek.
Je to nějaká základní startovací pozice planetária, třeba určená pro simulace? Ještě jednou vám mnohokrát děkuji za podporu
Ne, planetárium musí dostat informaci z EQMOD.
Děkuji za vysvětlení.