CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
No on to je vlastně jen flek. Blízko Prahy a možná ještě rušil Měsíc, toho moc neuvidíš. Mohlo taky být zamlžené zrcadlo. Je dobrý se podívat na satelitní galaxii M31 NGC 205. Když jí ve 20cm dalekohledu dobře uvidíš, tak už to asi lepší nebude.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- André Sklenář
CG-5 Advanced - problém
O nejaky satelitni galaxii se mi vcera teda mohlo leda zdat. Ten flek byl tak strasne slabej, ze nesel pomalu ani videt.. :-/
CG-5 Advanced - problém
To není možné, M 31 je nejjasnější galaxie severní oblohy a je vidět očima z venkovské oblohy téměř vždy. I za téměř úplňku je zřetelné jádro galaxie v mém dalekohledu o průměru 114 mm jako trochu elipsovitý, do středu zjasňující flek. Za bezměsíčné noci je to protáhlá mlhavá skvrna s jasným středem a satelitní galaxie jsou taky pěkně vidět (hlavně M 110 - NGC 205). Jako "sotva viditelný" bych popsal pohled přes hledáček 6x30 za vydatného rušení naším nejbližším kosmickým sousedem.
- André Sklenář
CG-5 Advanced - problém
Tak ja nevim co delam spatne.. Otevru krytku teleskopu, nasadim pres jeden nejakej dil okular, zamerim hledackem, kouknu do okularu, vidim flek a satelitni galaxie ani nahodou.
Pak jsem dostal jeste jeden 'prodluzovac', kterej dam jeste navic pred okular, v tom ale nevidim vubec nic. Stejny flek jsem videl jak za naprosto bezoblacne noci ve Vranem u Vltavy, tak u krcskeho lesa sice za oblacna, ale mel jsem nad sebou chvili diru .
Naopak jupiter jsem videl super, i s jeho mesicema, ale ta m31 fak nic.. A ty dve veci (nepamatuji si nazev, omlouvam se) u oje velkeho vozu jsem nevidel vubec, proste vubec.
Delam neco spatne? :-/
Pak jsem dostal jeste jeden 'prodluzovac', kterej dam jeste navic pred okular, v tom ale nevidim vubec nic. Stejny flek jsem videl jak za naprosto bezoblacne noci ve Vranem u Vltavy, tak u krcskeho lesa sice za oblacna, ale mel jsem nad sebou chvili diru .
Naopak jupiter jsem videl super, i s jeho mesicema, ale ta m31 fak nic.. A ty dve veci (nepamatuji si nazev, omlouvam se) u oje velkeho vozu jsem nevidel vubec, proste vubec.
Delam neco spatne? :-/
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Děláš, pozoruješ pod mizernou oblohou (Vrané nad vltavou - vždyť je to prakticky Praha, ta obloha musí být příšerná).
Dále tam máš asi zbytečně velké zvětšení. Vidíš tak jen jádro galaxie. Ona je velká, a celá se do zorného pole nevejde, a na současné mizerné obloze (Měsíc+nasvícená obloha od Prahy). Abys viděl opravdu slabá spirální ramena, tak musíš pod pořádnou oblohu (třeba někam k Příbrami) a použít třeba 30mm okulár, a objektem si v zorném poli pohybovat, celý se tam stejně nevejde.
Zkus menší a plošně jasnější galaxie. A hlavně až nebude svítit Měsíc.
A rozhodně nečekej něco podbného, jako na fotkách.
Dále tam máš asi zbytečně velké zvětšení. Vidíš tak jen jádro galaxie. Ona je velká, a celá se do zorného pole nevejde, a na současné mizerné obloze (Měsíc+nasvícená obloha od Prahy). Abys viděl opravdu slabá spirální ramena, tak musíš pod pořádnou oblohu (třeba někam k Příbrami) a použít třeba 30mm okulár, a objektem si v zorném poli pohybovat, celý se tam stejně nevejde.
Zkus menší a plošně jasnější galaxie. A hlavně až nebude svítit Měsíc.
A rozhodně nečekej něco podbného, jako na fotkách.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- astropintr
CG-5 Advanced - problém
Já se zeptám zcela jinak,
máš hledáček správně nastavenej tak, že když zamíříš na vzdálený cíl (například vzdálená lampa), uvidíš ji v okuláru taky?
Pokud máš rozštelovanej ten hledáček, pak sice dalekohled můžeš dle hledáčku zamířit, ale díváš se někam jinam....
máš hledáček správně nastavenej tak, že když zamíříš na vzdálený cíl (například vzdálená lampa), uvidíš ji v okuláru taky?
Pokud máš rozštelovanej ten hledáček, pak sice dalekohled můžeš dle hledáčku zamířit, ale díváš se někam jinam....
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- André Sklenář
CG-5 Advanced - problém
Hledacek mam nakalibrovany dobre. Kde muzu sehnat treba deset nejlepe pozorovatelnych objektu?
CG-5 Advanced - problém
Z mých zkušenosti:
M31 /Andromeda/ - tu si neviděl
M110 / Andromeda/ - satelitní galaxie M31
M45 _ Plejády /Býk/ - i pouhým okem, lepší malé zv.
M42 /Orion/ - taky okem viditelná
M57 /Lyra/ - asi nejjasnější planetární mlhoviny na severní obloze, dá se jednodušše najít
x a h - chí a há /Perseus/ - krásná dvojhvězdokupa
M41 /Velký pes/ - přímo pod Síriusem
M44 /Rak/ - pěkná otevřenka
M67 /Rak/ - další pěkná otevřenka
M65 + M66 /Lev/ - velmi jasné galaxie - i z města není problém
Pokud je to myšlena na teď, tak nejspíše: M45 + M31 + M110 + x a h + M57 + M81 + M82 + M51 a NGC 5195 + M35 a třeba M36
M31 /Andromeda/ - tu si neviděl
M110 / Andromeda/ - satelitní galaxie M31
M45 _ Plejády /Býk/ - i pouhým okem, lepší malé zv.
M42 /Orion/ - taky okem viditelná
M57 /Lyra/ - asi nejjasnější planetární mlhoviny na severní obloze, dá se jednodušše najít
x a h - chí a há /Perseus/ - krásná dvojhvězdokupa
M41 /Velký pes/ - přímo pod Síriusem
M44 /Rak/ - pěkná otevřenka
M67 /Rak/ - další pěkná otevřenka
M65 + M66 /Lev/ - velmi jasné galaxie - i z města není problém
Pokud je to myšlena na teď, tak nejspíše: M45 + M31 + M110 + x a h + M57 + M81 + M82 + M51 a NGC 5195 + M35 a třeba M36
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
CG-5 Advanced - problém
Místo M 57 bych tam zařadil větší a jasnější M 27 "Činka" v Lištičce. M 57 se při malém zvětšení může zdát stelárního vzhledu a je snadno přehlédnutelná.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Já bych tam M57 nechal. Jako začátečník jsem ji našel velice rychle. Rovněž M13.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
CG-5 Advanced - problém
Hádat se o TOP10 objektů nemá smysl, myslím, že bude nejlepší, když si autor prosby taky trochu pomůže vlastními mozkovými závity a něco si načte. Pro začátek může velmi dobře posloužit Karskoschkův atlas hvězdné oblohy( za 3 kila máš knižního průvodce po celé obloze včetně vyhledávacích mapek). Na netu jsou pak k dispozici česky resp slovensky psané průvodce po obloze.
www.hvezdnouoblohou.wz.cz
http://8mag.net/sk/atlas/suhvezdia/start
Doporučuju si prohlédnout a přečíst si, najdeš tam informace o mnohem více objektech pro 200mm dalekohled, než nějakých nicneříkajících a silně subjektivních TOP10.
www.hvezdnouoblohou.wz.cz
http://8mag.net/sk/atlas/suhvezdia/start
Doporučuju si prohlédnout a přečíst si, najdeš tam informace o mnohem více objektech pro 200mm dalekohled, než nějakých nicneříkajících a silně subjektivních TOP10.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- André Sklenář
CG-5 Advanced - problém
Dekuji vam za subjektivni Top10 i za linky. Nemam problem studovat ani nacitat veci, ale obcas trosku popostouchnuti od zkusenejsiho si libit necham.
Zatim
Zatim
CG-5 Advanced - problém
ahoj
Dne 24.8.11 viděli kamarádi nejakou záři ( když jsme byly v Itálii ) bylo to o pulnoci ptali se mě protože jsem jediny v okolí kdo se zabívá astronomií ale já jsem jim na to nedokázal odpovědět nejdřív jsem říkal že by to mohl být výbuch betelgeuse ale nebylo na to takové světlo , proto se obracím na vás vím jen tyto dvě informace datum a čas ( víc nevím protoze jsem spal )
předem děkuji
Dne 24.8.11 viděli kamarádi nejakou záři ( když jsme byly v Itálii ) bylo to o pulnoci ptali se mě protože jsem jediny v okolí kdo se zabívá astronomií ale já jsem jim na to nedokázal odpovědět nejdřív jsem říkal že by to mohl být výbuch betelgeuse ale nebylo na to takové světlo , proto se obracím na vás vím jen tyto dvě informace datum a čas ( víc nevím protoze jsem spal )
předem děkuji
SW Heritage 130/650mm + SW SWA Plossl 4mm + triedr 10x50
CG-5 Advanced - problém
Nick: Kdo ví co to bylo. Je málo informací. Jedině snad ta Betelgeuse 

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
CG-5 Advanced - problém
to jo ale tu jsem vyloucil hned jak jsem videl oriona kdy tam stale byla , dekuji za snahu 

SW Heritage 130/650mm + SW SWA Plossl 4mm + triedr 10x50