Dnešek byl ideální den pro pozorování planet na denní obloze. Přesvědčil jsem se o tom už včera. Dneska jsem nejprve najel od Slunce na Merkur, což bylo snadné. Pak od Mekruru na Mars a k mému překvapení tam byl. Myslím, že jsem jej už v minulosti ve dne pozoroval, ale jistý si nejsem. Pak jsem překlopil dalekohled a najel na Venuši, kterou stačí hledat v přibližné pozici i zametáním, protože montáž po překlopení nenajede úplně přesně. Nakonec jsem zkusil od Venuše k Jupiteru a k mému překvapení byl velmi zřetelný a naštěstí zametáním jen těsně vedle najetého pole.
Ke snímkům Venuše a Merkuru mobilem za okulárem 1. 5. jsem tedy dnes přidal ještě Jupiter. Na Mars jsem prostě nebyl schopen mobil zaostřit. Zkoušel jsem naslepo různá zaostření, ale zatímco okem jsem se vždy chytl aspoň po pár sekundách a pak byl zřetelně i když celkem slabě vidět, tak mobilem to prostě naslepo moc nejde. Nicméně fotil jsem postupně přes celou rovinu ostření a krásně je vidět na jednom snímku chmýří blíže teleskopu a potom na jiném už chmýří není a naopak je tam právě uprostřed snímku něco, co vypadá přesně jak slabě a kulatě vypadal Mars. Okem se mi zdál i mírně načervenalý. Viděl jej se mnou Martin Kukla s klukama, co mě přišli navštívit a pak kluci z astrokroužku, co mi pomáhali, takže super.
Do vlákna přispívám spíš ze zvědavosti, jak jste na tom vy s planetami ve dne. Protože z Marsu jsem najel ještě na Saturn a předokládal, že jej neuvidím, což se potvrdilo. Má extrémně malý plošný ja oproti Marsu. Saturn jsem ve dne nedal ani z Kleti kdysi třicítkou. Kdo z vás ho za plného dne ulovil?
K pozorování a focení jsem používal WO FL98/618, okulár na vyhledávání Aero ED30, na koukání na Merkur a Mars Pentax 14 mm, na Venuši a Jupiter i Morpheus 6,5 mm.
Merkur (13:28) a Venuše (14:06 SELČ) 1. 5. 2026 za okulárem SkyWatcher 3,2 mm mobilem Google Pixel 8 Pro, zpracováno v Autostakkert a Registaxu 6 z videa.

- Venuše-Merkur mobil.png (375.15 KiB) Zobrazeno 153 x
Jupiter 2. 5. v 15:10 SELČ za okulárem Morpheus 6,5 mm, tentokrát jeden snímek, po zazoomování a ručním zaostření a ručním ztlumení jasu.

- Jupiter 20260502 1510.jpg (53.65 KiB) Zobrazeno 153 x
Pravděpodobné foto Marsu 2. 5. 2026 ve 14:36 (odpovídá poloha uprostřed pole, vzhled - to jak matný byl i okem - i tvar. Navíc létající chmýří mělo jinou rovinu ostření a nebylo na snímcích takto kulaté).

- Mars_20260502_143642.jpg (489 KiB) Zobrazeno 147 x