Ahoj... předně se omlouvám, že tady otravuju s dalším nováčkovským vláknem typu "jsem začátečník - jaký si koupit dalekohled". Ale nenašel jsem tu odpověď, která by se popasovala s mojema "potřebama"

.
- Respektive... akorát jsem dokončil domeček na krásném místě nad Libercem, kde je úžasný výhled. A pozoruju na sobě, že už několik měsíců tahám starý myslivecký dalekohled po dědovi a když je hezká viditelnost, koukám na město, Jizerské hory, sjezdovky na Ještědu, Krkonoše... ale i měsíc a planety. Mám u domu krásnou 100m2 terasu s panoramatickým výhledem na celé údolí, která k tomu pozorování přímo vybízí.
- K tomu jsem loni updatoval 135 fotovýbavu z Pentaxu K1 na Nikon D850. A přiznám se, že mi chybí funkce astrotracer, která mi umožnila fotit širokoúhlé záběry na hvězdy.
- A jako bonus... vždycky jsem chtěl alespoň nějakej základní hvězdářskej dalekohled. Abych třeba dětem ukázal, že ten jupiter o kterém se učí ve škole, tam nahoře "fakt je". Nemám ale úplně ambici, že by se z toho stal můj hlavní koníček

.
Takže jsem si říkal, že bych si teď k narozeninám udělal radost a něco si pořídil. Ideálně, co by všechny moje představy propojilo. Dalo se to využít jako motorizovaná montáž pro foťák na focení krajiny (s vlastními objektivy Nikon). Mohl jsem to použít jako dalekohled na kvalitní pozemní pozorování města, hor, vzdálenějších Krkonoš apod. Večer jsem to mohl použít na pozorování měsíce a ideálně s GOTO i ostatních objektů. V ideálním stavu na to připojil i můj Nikon D850 a mohl pořizovat fotografie.
Máte prosím někdo typ, po čem bych měl koukat? Nebránil bych se ani bazaru. Vyloženě budget na to nemám stanovený, ale není to zase tak, že by byl "neomezený". Je to jen něco, co bych si chtěl pořídit pro radost. Každopádně mi je jasné, že to na všechny tyto požadavky nebude úplně levné.