Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od MilAN »

Mně top spíš připadá. že v DEC to vůbec nepointuje- jede to stále stejným směrem a ty výchylky na tom je jen seeing-
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
iooo
Věk: 54

Příspěvek od iooo »

biker.fm píše:Barevna kamera by se nemela pouzivat pro pointaci, jiz bylo zde na foru vysvetleno proc.
Tuhle věc jsem si už uvědomil, ale nebyl to záměr. Jako začátečník jsem při koupi dalekohledu vůbec netušil, že nějaká pointace existuje a koupil si tuto kameru jako primární. Když jsem zjistil, co je pointace, koupil jsem novou kameru s větším čipem a tu původní použil na pointaci.
biker.fm píše:Jak jsi mel zaostreny pointer a uchyceni pointeru mas na dalekohledu? Vyfot jak to mas a dej sem obrazek.
Zaostření pointační kamery nevím, jak spolehlivě udělat? Zdálo se mi to celkem ostré :) Uchyceno to mám místo hledáčku v SkyWatcher Evoguide ED50 https://www.primalucelab.com/astronomy/ ... scope.html (teď to nemám možnost vyfotit).
biker.fm píše:Hodnoty nastaveni:
- guiding rate 0.5 mam i ja
- expozicni cas kamery davam vetsinou 2sec
Nebohl bys mi, prosím, vysvětlit, co to přesně je te guiding rate a jaký má vztah k času expozice kamery? Toto jsem zatím nikde nenašel vysvětlené tak, aby to pochopil i začátečník.
biker.fm píše:Nenapsal jsi jake mas ohnisko pointacni kamery ...
Rád bych to napsal, ale nevím, co přesně tím myslíš :) Evoguide ED50 má 50mm průnměr a ohnisko 242mm, rozměr čipu kamery je 5,6x3,1mm.
biker.fm píše:edit: Jeste jednou koukam na ten graf, litalo ti to vice v DE ose. Mohlo by to treba i odpovidat spatnemu vyvazeni, resp. moc velkemu rozvazeni. Ze ti to litalo v RA do cca 2.5, muze to byt i zapricinene seeingem.
O špatném vyvážení už jsem uvažoval, budu se na to soustředit. Přemýšlel jsem ale taky o tom, jestli už to celé není příliš těžké na EQ5?: Newton 200/1000 + Evoguide taky něco váži + autofocuser a 2 kamery. Závaží už mám skoro na konci.

Díky za každou radu nebo nasměrování.
iooo

Příspěvek od iooo »

MilAN píše:Mně top spíš připadá. že v DEC to vůbec nepointuje- jede to stále stejným směrem a ty výchylky na tom je jen seeing-
Podle toho grafu by to tak mohlo vypadat. Ale ono v průběhu delší doby se to obvykle zase zlepší, občas to dokonce spadne až pod 1", ale pak se to postupně zase rozhodí třeba na 3". Jede to jakoby v takových vlnách, chvíli lépe a chvíli hůř.
iooo

Příspěvek od iooo »

biker.fm píše:Mohlo by to treba i odpovidat spatnemu vyvazeni, resp. moc velkemu rozvazeni.
Co tím myslíš "moc velkému rozvážení"?
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

iooo píše:Přemýšlel jsem ale taky o tom, jestli už to celé není příliš těžké na EQ5?: Newton 200/1000 + Evoguide taky něco váži + autofocuser a 2 kamery. Závaží už mám skoro na konci.
Je to pekelně na hraně. Chce to sestavu odlehčit nebo montáž s vyšší nosností. Popřípadě aby kamera i pointer směřovaly k montáži, čímž se těžiště posune víc k montáži a tím se nemusí dávat závaží úplně na konec tyče.
iooo píše:Co tím myslíš "moc velkému rozvážení"?
To když je jedna strana výrazně těžší, než druhá.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

iooo píše:
biker.fm píše:Nenapsal jsi jake mas ohnisko pointacni kamery ...
Rád bych to napsal, ale nevím, co přesně tím myslíš :) Evoguide ED50 má 50mm průnměr a ohnisko 242mm, rozměr čipu kamery je 5,6x3,1mm.
To jsem napsal totalni kravinu, mel jsem samozrejme na mysli pointacni dalekohled. Kamera nema zadne ohnisko.
Pointer 242mm je v pohode pro upointovani 1000mm. Ja dokonce ohniskem 242mm (nebo kolik ma vlastne hledacek) pointuji i dalekohled s ohniskem 1800 a v pohode. Montaz ale jina nez mas ty a pointacni kamera Lodestar.
iooo píše:Přemýšlel jsem ale taky o tom, jestli už to celé není příliš těžké na EQ5?: Newton 200/1000 + Evoguide taky něco váži + autofocuser a 2 kamery. Závaží už mám skoro na konci.
Co mas za autofocuser ? nejake motorove ostreni a pouzivas autofocus v INDI ? Ja ho zkousel, ale uspesnost tak cca 75% (kontrola bahtinovou maskou).
No a s tou vahou, to uz je moc. Ja by jsem na tu montaz snad nedaval ani 200/800. Nejde o to ze by se neco v te montazi zlomilo rozbilo, ale o tuhost.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
iooo

Příspěvek od iooo »

biker.fm píše:Co mas za autofocuser ? nejake motorove ostreni a pouzivas autofocus v INDI ? Ja ho zkousel, ale uspesnost tak cca 75% (kontrola bahtinovou maskou).
Mám ZWO ASI EAF. Automatické ostření v INDI nefunguje příliš spolehlivě. Většinou to zkusím a pak to zkontroluji a případně ještě doostřím ručně (přesněji řečeno přes bluetooth numpad) ale jen podle oka :) Na bahtinovu masku jsem ještě "nedorostl". Je toho tolik, co musí začátečník nastudovat/otestovat, že nevím co dřív :)
biker.fm píše:No a s tou vahou, to uz je moc. Ja by jsem na tu montaz snad nedaval ani 200/800. Nejde o to ze by se neco v te montazi zlomilo rozbilo, ale o tuhost.
Této odpovědi jsem se obával. Jestli to nebude ten největší problém. Bohužel na EQ6 momentálně nemám budget.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

iooo píše:
biker.fm píše:No a s tou vahou, to uz je moc. Ja by jsem na tu montaz snad nedaval ani 200/800. Nejde o to ze by se neco v te montazi zlomilo rozbilo, ale o tuhost.
Této odpovědi jsem se obával. Jestli to nebude ten největší problém. Bohužel na EQ6 momentálně nemám budget.
V tom pripade by jsem sel do mensiho dalekohledu, treba newton 150/750 (a ten 200/1000 si nechal na lepsi montaz nebo ho prodal a za penize sehnal ten mensi).
iooo píše:Na bahtinovu masku jsem ještě "nedorostl".
A prave to ostreni pres "masku pana Bahtina" je to nejjednodussi, nejrychlejsi a snad i nejpresnejsi. Najdi si na netu jak se to pouziva a uz pak nebudes chtit nikdy jinak ostrit :-)
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 10. 04. 2020, 20:28, celkem upraveno 1 x.

Bill

Příspěvek od Bill »

biker.fm píše:Barevna kamera by se nemela pouzivat pro pointaci, jiz bylo zde na foru vysvetleno proc.
Já používám barevnou už několik let - mám koupenou i mono, ale nikdy jsem nenašel odvahu/důvod to přehodit. Barevná má L filtr a mono jenom sklo. Navíc v jednotlivých kanálech budou hvězdy u achromatického hledáčku menší, než u mono kamery... (nebo jsem jenom líný...)
M:736 750 113
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Bill píše:
Já používám barevnou už několik let - mám koupenou i mono, ale nikdy jsem nenašel odvahu/důvod to přehodit. Barevná má L filtr a mono jenom sklo. Navíc v jednotlivých kanálech budou hvězdy u achromatického hledáčku menší, než u mono kamery... (nebo jsem jenom líný...)
Bille, ja vim ze mas barevnou (bavili jsme se o tom i v Beskydech pri foceni, jestli si dobre pamatuji) a dokonce znam jednoho co pointuje 250/1000 barevnou webkou pres PHD2... Nechtel jsem tady motat hlavu uzivateli iooo s tim ze barevnou to taky jde. Ja ale nemam s barevnou zadne zkusenosti, nemuzu se tedy k tomu vice vyjadrit.
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 10. 04. 2020, 21:30, celkem upraveno 1 x.

Bill

Příspěvek od Bill »

biker.fm píše: a dokonce znam jednoho co pointuje 250/1000 barevnou webkou pres PHD2...
Ale já pointuju hledáčkem a barevnou ASI120 Vixena s ohniskem 1800mm...
M:736 750 113
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Vykuchana webka A4tech 1080P FULL-HD WEBCAM, pixel 2um. ASI120 color ma 3.75um, ta tvoje je na tom lip. Jen jsem chtel rict, ze jsem videl pointaci s webkou a ne astro kamerou.

iooo

Příspěvek od iooo »

Díky všem za odpovědi a rady. Bahtinovu masku zkusím a ostatní si nechám projít hlavou :)
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

To zaostření se ale asi týká toho pointačního hledáčku a ne newtona. Na to Bahtinovu masku nepoužiješ - průměr 50mm je pro použití této masky moc malý.
Já osobně ostřím pointační dalekohled přes PHD2. Vyberu si nějakou pointační hvězdu a necám si zobrazit její profil, včetně FWHM. A pak ostřím dokud nemám co nejmenší FWHM. Samozřejmě s ohledem na seeing se to číslo bude neustále měnit, ale snažím se najít takovou polohu, kdy to dosahuje z dlouhodobého hlediska nejmenších hodnot. Ty máš výhodu toho specializovného hledáčku, který má lepší ostření než hledáček klasický, u kterého se musí točit přední částí a ta se ještě po zaaretování pohne. Já budu muset přeostřit při dalším focení protože jsem se všiml že se mi asi přenášením zaostření rozladilo.
Jinak zkušel jsem si kdysi na 50mm hledáček masku vytisknout, ale měla tak malé štěrbiny, že přes ni stejně nebylo nic vidět.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
iooo

Příspěvek od iooo »

Spočítal jsem hmotnost všech věcí na dalekohledu a je to malinko přes 10kg. Pomohlo by vyměnit montáž za HEQ5?
Odpovědět