Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

Zdraví  všetkých. Vlastním GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD s Dobsonovou azimutálnou montážou. Chcem kúpiť nový okulár a prosím o radu pri výbere. Pri pozorovaní teraz najviac využívam okulár TS WA 30 mm (zorné pole 68 °), ktorý bol zakúpený s ďalekohľadom, lebo prevažne pozerám Deep-Sky objekty. Aj nový okulár by mal byť na DSO. Mám 47 rokov a okuliare pri pozorovaní nepoužívam.
Pri výbere mám pár nejasností a potreboval by som poradiť od skúsenejších.
1. Aké ohnisko zvoliť. Chcel by som minimálne také zorné pole aké mám teraz pri lepšom zväčšení. Keďže mám manuálnu montáž, tak to nechcem prehnať, aby som objekty nenaháňal.
Uvažoval som o 18-24 mm. Alebo by som mohol ísť aj nižšie ?
2. Kvalitnejšie okuláre sú dosť ťažké. Mám si pri výbere dávať pozor na váhu? Mám 2" okulárový výťah CRAYFORD s redukciou na 1,25".
V mojom užšom výbere sú momentálne tieto okuláre
Okulár Explore Scientific 82° Ar 18mm 2"
Okulár Explore Scientific 82° Ar 24mm 2"
Na základe diskusie vyžšie som pozeral aj na
Okulár Panoptic 24mm 1,25"
Okulár Panoptic 19mm 1,25"
ale majú zorné pole také isté, ako mám teraz.
Prosím aj o názor na okulár EXPLORE SCIENTIFIC 20mm UWA 100° 2”
Cenovo je nad môj plán investície ale pravdepodobne to je už špička, ktorú by som kúpil len za lepších cenových podmienok. Z tohto dôvodu sa spýtam, aký názor máte na nákup cez ebay ?
Po prípade prosím o návrh skúsených, aký okulár by ste doporučili v max. cene okolo 300 EUR ?

GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ten okulár 30mm Ti dává výstupní pupilu 6 mm, což už je poměrně dost - chce to špičkovou oblohu. Častěji a lépe využiješ pupilu max. 5 mm, což v Tvém případě dá okulár s f = 25mm a ještě častěji 4 mm, tedy f = 20 mm. Jako základní zvětšení pro přehledná pozorování a vyhledávání bych tedy volil ohnisko 24 až 26mm a k tomu dál potom dokupovat další s vhodným odstupem. Já mám radši hustší řadu, tedy pokračoval bych 18 až 20mm, ale nejčastěji se ke 24tce volí cca 16tka. Někdo vystačí v celém spektru zvětšení jen se 3mi okuláry.. Jako vždy , jde pořád o peníze..

Okulár ES 82° 24mm není špatný a dá se pořídit za 200 až 230 €

http://www.explorescientific.de/okulare-c-8964.html

Já bych si připlatil a koupil TV Naglera 26mm - je to bezkonkurenční okulár, ovšem 580 €. Používám ho v F/5 jako základ - kdo se do něj podívá, je nadšen.. ES 24 82° není opticky nijak dramaticky horší, ale o třídu níž komfortem pozorování. Podobné platí pro srovnání TV Panoptika 24mm a ES 68° 24mm ( 280 vs. 160€ ), oba jen 1,25".

Ty 100° okuláry od ES jsem neviděl, byl bych opatrný, patrně zde bude větší odstup kvality od TV Ethosů, byť jsou kratší ohniska velmi kvalitní, protože jsou ukradenou kopií Ethosů ( např. 14mm). To bych si za stejnou cenu pořídil toho Naglera 26mm ( ES 100° 25mm stojí 600 až 700 € )
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

SIRIUS 758 ďakujem za odpoveď. EXPLORE SCIENTIFIC 20mm UWA 100° 2” som našiel na ebay v slušnej cene. Preto som sa naň pýtal. Otázne je clo, doprava.
Ohnisko mi je teda jasné. Tú váhu riešiť nemusím ?
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

Celé som si to prešiel teraz znova. TV Nagler 26mm je veľká investícia. Ak by som mal voliť dve ďalšie ohniská, tak mi vychádza kombinácia
Okulár Explore Scientific 82° Ar 24mm 2" a Tele Vue Nagler 17mm - 2" - 82°. Musel by som nákup ale rozdeliť na tieto a budúce vianoce. Otázne je, ktorý by som mal teraz kúpiť ako prvý.
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Pokud máš na přehledné koukání okulár F30 mm, tak bych šel až na  Naglera F=20 mm. V těch malých zvětšení není moc důvodů na jemné dělení.  A další velký skok na F12. Teprve potom bych uvažoval o jemnějším  postupu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

Ďakujem za pomoc pri výbere. Nakoniec som objednal
Explore Scientific 20mm 100[ch186]
Teraz mi držte do 10.12. palce, aby prišiel.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Zbych »

Ty 100° okuláry od ES jsem neviděl, byl bych opatrný, patrně zde bude větší odstup kvality od TV Ethosů, byť  jsou kratší ohniska velmi kvalitní, protože jsou ukradenou kopií Ethosů ( např. 14mm). To bych si za stejnou cenu pořídil toho Naglera 26mm ( ES 100° 25mm stojí 600 až 700 € )
S ES je výborné pokoukání, žádný odstup kvality od TV tam není, je to srovnatelné. Navíc v technickém provedení mají ES navrch. Něco je zde: http://posec.astro.cz/index.php/clanky/ ... scientific.

ES 100° 25mm je novinka, však ona cena klesne (novinky ES jsou vždy ze začátku drahé).
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Vždyť to říkám, ES je zlodějská firma - zde je důkaz v podobě rentgenového snímku :

http://www.svenwienstein.de/HTML/es_14m ... glish.html

Jak píšu, jde o 14mm, což ta velikost ohniska je oproti 13mm Ethosu v rámci tolerance, aby to nebylo tak nápadné.. Ohniska nad 20mm zatím tady nikdo neporovnával..

Kdo chce podporovat plagiátory, je to jeho věc..
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Tady jsou rady a názory druhých stejně k ničemu. Pokud se někdo rozhodne za stejné peníze nekoupit špičkový okulár ale jde do něčeho, co je celkem evidentně horší, nebo o tom nikdo moc nic neví, je to sice jeho věc, ale potom je zbytečné sem něco psát :)
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

MilAN. Zbytočné tu nebolo nič. A som veľmi vďačný, že toto fórum existuje a že tu je veľa ludí, ktorí chcú pomôcť a poradiť.
Viem, že som si zvolil menšiu kvalitu, ale za menšiu cenu. Môj cenový strop bol okolo 300 EUR ako som písal. Nagler F=20 mm, ktorý si mi doporučil je špička. No našiel som ho v cene 448 EUR. Na ebay len v dražbe, čo nie je pre mňa. EXPLORE SCIENTIFIC 20mm UWA 100° 2” sa predáva v tejto cene
http://www.explorescientific.com/eyepie ... eries.html
Prepočítal som si to aj s DPH, clom, dopravou a poplatkom pre PayPal. Dá sa povedať, že rozhodla cena a 100° zorné pole. Cez PayPal som zaň zaplatil 269 EUR. Ohľadom cla+DPH presnú sumu, akú budem platiť neviem, ale podľa toho, čo som včera zistil 6,7+20%. Otázne je z ktorej ceny. Či do ceny zahrnú aj dopravu a poplatok PayPalu. Najviac by to malo byť 70 EUR. Ak by sa nejednolo o vianočný darček, ktorý som si sám vybral, tak nekupujem nič.
Strašne sa naň teším a až budem voliť to druhé skokové ohnisko, ktoré si doporučil, tak tam už Nagler bude v prijatelnejšej cene aj pre mňa.

Rekmarik

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Rekmarik »

Cez PayPal som zaň zaplatil 269 EUR

Tohle je oproti 479EUR na stránkách
http://www.explorescientific.de/explore ... 22837.html

opravdu cenově velmi zajímavé .. trochu se obávám těch všech příplatků včetně cla a poštovného, aby se to nevyšplhalo příliš vysoko..
Pokud do té koupě půjdeš, dej pak prosím vědět, nakolik vyšla celková suma.

MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Vzhledem k tomu, že ten Nagler stojí u nás celkem 12.500 Kč včetně všech poplatků a zákonné záruky uplatňované u nás, a o cenách dopravy ,cla a DPH toho tu bylo už napsáno dost, o kvalitách též, tak je na každém, aby si vyhodnotil výhodu té které varianty. O eventuelním ušetření 1000 Kč za cenu několika nevýhod si musí každý udělat svůj závěr o výhodnosti té které koupě.
holenda
Věk: 40

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od holenda »

to MilAN: no nech pocitam ako pocitam, tak mne ten rozdiel vychadza stale okolo 3600 Kc... takze celkom chapem Polluxa s jeho rozhodnutim, ked k usetrenej sume pripocital vacsie zorne pole a porovnatelnu kvalitu... (aj ked ja by som siel do Panopticu ::) ). Kazdopadne prajem, nech pride v poriadku a hlavne nech prinasa radost... v tom pripade je jedno kolko sa usetrilo a aky napis je na boku  ;)
SW ED100 + AZ-4; ES UL 305/1524;
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
Pollux

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pollux »

Ahojte !
Explore Scientific 20 mm 2" mám už doma. Z USA do Bratislavy išiel 6 dní. A to som zvolil najlacnejšiu dopravu. No z Bratislavy ku mne s preclením to trvalo 9 dní. Colné poplatky ma vyšli na 62,62 + 3,60 poštovné. Keď zrátam všetko na chlp, tak ma vyšiel 332,75 EUR. Neplatil som kartou, kde by cena bola zase nižšia  ale cez Pay Pal z hľadiska bezpečnosti.
Možnosť prvého testu som mal len cez deň, lebo celú noc bolo zamračené.
Okulár ma trocha prekvapil jeho veľkosťou. Obraz jasný a ostrý. Konečne nevidím pri pozorovaní Slnka v strede okuláru čierny krúžok ako pri 30 mm. Zorné pole som porovnával so setovým TS WA 30 mm pohľadom na krajinu. ES má fakticky obrovské zorné pole. Aby som pravdu povedal až nevyužiteľné. Moje oko celé zorné pole pri priamom pozeraní nevidí a aby som pozrel no okraj zorného poľa musím oko riadne zvŕtať. Pohodlnejšie je posunúť ďalekohľad na montáži. Úsek krajiny vidím prakticky taký istý ako pri ohnisku 30 mm, no s väčším zväčšením.
Asi nezistím, či moje rozhodnutie bolo správne, lebo možnosť porovnania s 20 mm Naglerom mať asi nikdy nebudem ale som nadšený a teším sa na prvú jasnú noc.
Trocha ma aj mrzí, že teraz je na Nemeckom ebay akcia na Naglera. Cena je už prijatelnejšia a bola aj akcia na ES. Ale na ES bola len pár dní.
http://www.ebay.de/itm/Tele-Vue-2-Nagle ... 5067950%26
http://www.ebay.de/itm/Explore-Scientif ... 9806498%26
Zdravím všetkých z tohto fóra a teraz už len aby boli jasné noci, aby som si ho užil.
Teraz som zistil, že stránka na nákup ES je už upravená. Pár dní tam bola cena 220 EUR, potom avízo, že akcia skončila ale cena bola stále vidieť a teraz už len nová cena. S tou cenou u ES to je fakt zaujímavé.
Pagi

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Pagi »

Zdravíčko,
mám nový SW dobson 130/650, k tomu okulár SW planetary 4 mm. Stojí za to ještě dokoupit 3,2mm, bude rozdíl zvětšení 40X znatelný ? Větší bych už nechtěl.
Děkuju a snad někoho takový dotaz nerozhořčí :)
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Odpovědět