ale ten mesiac, to je už niečo iné,... Žiadny rozdiel si na ňom nevidel? Videl si ho vôbec v tom okulári? Už len v tom hľadáčiku je ďaleko lepší než voľným okom.
Ten predný kryt daj dole celý, nielen tú menšiu krytku.

Astronomický humor je ve všeobecné diskuzi ....dusko328 píše:Zdravím hoši, len tak v skratke sa chcem spýtať mam moj prvý ďalekohľad je to dobson 8 a kedze pracujem v zahraničí včera som prisiel domou na jeden den, chcel som sa do toho pozret ako to vyzerá ved som sa na to tešil mesiac, no poskladal som ho podľa návodu a ked som pozrel na hviezdy slebo na mesiac tak nic zaujímavé to nebolo nejaké výrazne priblíženie som tam nevidel, hviezdy boli v takej istej veľkosti ako voľne okom ked pozrieš. Dal som dole aj ten veľký čierny kryt čo je v predu a nič .. cely večer som skúšal vsetko môžme a nešlo nič žiadna zmena :/ vid foto ci ta mam niečo zle nastavené alebo čo. Dakujem pekne za vaše rady, ked zas pridem domou aby som sa do toho mohol pustiť 1475609735865.jpeg
Naprosto s tebou souhlasím, a kdyby se jednalo o jasného astronoma-začátečníka, tak není co řešit - já sám tohoto 8" Dobsona doporučuji, když se mě někdo z kamarádů zeptá, co by si měl pro začátek pořídit. Nicméně ty refráky jsou použitelné i pro pozorování přírody, zvířat či těch sousedů, což jde s Dobsonem výýýýrazně hůře...Artaban píše:MM: Jenže ten Dobson 200mm stojí podobné peníze a podá mnohem lepší výkon, ať ho to chytne, nebo ne. Počkal bych na odpověď, jestli se o astronomii vůbec zajímá.
To je presne to, co resim....takze mozna,ze nakonec bude lepsi ta varianta:martin b píše:Já si právě nejsem jist, jak moc člověk, u kterého ten zájem o astronomii není řekněme ještě zcela vyvinutý, ocení, že uvidí víc mlhavých obláčků, oproti možnosti pozorovat i pozemní objekty, nemluvě o dalších rozdílech.
Nějaký delší refraktor primárně na Měsíc a planety by taky stál za úvahu.