Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Takze este nejaky pokus o zvyraznenie nejakych strukturiek vo photoshope. Povodna snimka je v prispevku #279
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal: Dík za upřesnění, myslím, že u nás není obloha na to, abychom viděli ohon vizuálně. Pokud nezjasní..
Vsetko je relativne, zalezi od toho, kde ma kto svoje hranice. Ani protisvit tu na fore (podla ziadnych prispevkov na temu) asi skoro nikto "u nas" nevidel, pritom je to na mnohych miestach objekt aj nasej oblohy ak je aspon 45. stupnov vysoko, mimo MW a je priezracna noc, ako napriklad vcera naposledy.
Podobne je to s ohonom komety, len treba vediet, co je vidiet a ake to ma specifika. Kto pozoruje aktivne deep-sky objekty, je teraz vo vyhode, pretoze dokaze svoje techniky na pozorovanie velmi slabych detailov, uplatnit aj na kometu. Dolezite je velmi dlho sa do okularu pozerat (pripadne ho niecim prekryt), obcas slabo pohybat tubusom a doslova analyzovat jas na vonkajsej strane komy. Kvalitny okular s velkym zornym polom je velke plus.
Vsetko je relativne, zalezi od toho, kde ma kto svoje hranice. Ani protisvit tu na fore (podla ziadnych prispevkov na temu) asi skoro nikto "u nas" nevidel, pritom je to na mnohych miestach objekt aj nasej oblohy ak je aspon 45. stupnov vysoko, mimo MW a je priezracna noc, ako napriklad vcera naposledy.
Podobne je to s ohonom komety, len treba vediet, co je vidiet a ake to ma specifika. Kto pozoruje aktivne deep-sky objekty, je teraz vo vyhode, pretoze dokaze svoje techniky na pozorovanie velmi slabych detailov, uplatnit aj na kometu. Dolezite je velmi dlho sa do okularu pozerat (pripadne ho niecim prekryt), obcas slabo pohybat tubusom a doslova analyzovat jas na vonkajsej strane komy. Kvalitny okular s velkym zornym polom je velke plus.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Josef II napsal: Díky Milane za tvůj příspěvek teď v 18hod.29 minut,který jsi dal na AF.
Tvůj snímek posterizace okolí jádra komet jen potvrdil reálnost mého pozorování a je podivuhodné jak všichni zdejší Godové a znalci astronomie se rozplývali chválou nad něčím co se zkutečnou realitou má pramálo společného.
Tuto moji úvahu již dnes potvrdil jeden z přispěvatelů AF,který se pozastavil nad tím,že vidí v dalekohledu dost odlišné detaily ,než tak jak jsou fotopříspěvcích prezentovány.
Josef
Tomu nějak nerozumím. Pokud se to snad má týkat mě, tak jsem ve svém příspěvku uvedl snímek, který byl upravován pouze ve smyslu úrovní, což je jasné, protože jinak fotografie (na rozdíl od oka) nedokáže zachytit celý dynamický rozsah komety.
U druhého snímku se zvýrazněnými výtrysky pomocí Larson-Sekaninova algoritmu jsem jednoznačně napsal, že toto tam vidět není. Tím ovšem nelze tvrdit, že je to naprostý výmysl. Tento filtr je speciálně navržen k vizualizaci struktur v radiálním směru od zvoleného středu. Tedy prakticky pouze a jen k vizualizaci výtrysků. Má samozřejmě (podle nastavení) více nebo méně vedlejších efektů vedoucích ke vzniku artefaktů, nicméně ve snímku vyniklé struktury mají REÁLNOU podstatu. Možná by stálo za to si trošku hlouběji nastudovat podstatu toho algoritmu.
Prosté zvýraznění pomocí technik adaptivního kontrastu (změny kontrastu pro morfologické struktury rozdílných velikostí) ať už jde o Wavelet ostření, odečtení mediánu nebo podobné techniky, vede také k částečnému odhalení struktur výtrysků. O tom není pochyb. Stačí si porovnat některé snímky třeba v této diskuzi:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1
Výsledky si jsou i přes použití různých technik v zásadních rysech podobné. Připadá mi trošku nefér tyto vizualizační metody takto odsuzovat.
Napadá mě jedno přirovnání - snímky sluneční korony prof. M. Druckmullera. To je prakticky stejný případ. Vizuálně a na neupravených snímcích ty jemné struktury v koroně vidět nejsou. Po aplikaci specifických metod se ukáží. A už jen vzhledem k jejich jasně prokázané návaznosti na magnetické pole, povrchové útvary a útvary v jiných spektrálních oborech je jasné, že jsou opravdové. Proč by tomu tak nemělo být i u komet ? Nebo snad vše, co nevidíme na první pohled nebo nevyleze prostým zataháním za křivky je výmysl?
Zřejmě asi víte, že jsem zastáncem v první řadě kvalitního snímku, a nenahrazovaní kvality pomocí počítačových úprav, a že jsem ve zpracování poměrně rezervovaný. Ale těmto metodám věřím, vždyť jsou celosvětově uznávané a používané. Jde de facto o standard v processingu kometárních snímků. To, že jsem si ho dovolil použít pro estetické vylepšení snímku pro radost přeci není špatně, ne ?
Tvůj snímek posterizace okolí jádra komet jen potvrdil reálnost mého pozorování a je podivuhodné jak všichni zdejší Godové a znalci astronomie se rozplývali chválou nad něčím co se zkutečnou realitou má pramálo společného.
Tuto moji úvahu již dnes potvrdil jeden z přispěvatelů AF,který se pozastavil nad tím,že vidí v dalekohledu dost odlišné detaily ,než tak jak jsou fotopříspěvcích prezentovány.
Josef
Tomu nějak nerozumím. Pokud se to snad má týkat mě, tak jsem ve svém příspěvku uvedl snímek, který byl upravován pouze ve smyslu úrovní, což je jasné, protože jinak fotografie (na rozdíl od oka) nedokáže zachytit celý dynamický rozsah komety.
U druhého snímku se zvýrazněnými výtrysky pomocí Larson-Sekaninova algoritmu jsem jednoznačně napsal, že toto tam vidět není. Tím ovšem nelze tvrdit, že je to naprostý výmysl. Tento filtr je speciálně navržen k vizualizaci struktur v radiálním směru od zvoleného středu. Tedy prakticky pouze a jen k vizualizaci výtrysků. Má samozřejmě (podle nastavení) více nebo méně vedlejších efektů vedoucích ke vzniku artefaktů, nicméně ve snímku vyniklé struktury mají REÁLNOU podstatu. Možná by stálo za to si trošku hlouběji nastudovat podstatu toho algoritmu.
Prosté zvýraznění pomocí technik adaptivního kontrastu (změny kontrastu pro morfologické struktury rozdílných velikostí) ať už jde o Wavelet ostření, odečtení mediánu nebo podobné techniky, vede také k částečnému odhalení struktur výtrysků. O tom není pochyb. Stačí si porovnat některé snímky třeba v této diskuzi:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1
Výsledky si jsou i přes použití různých technik v zásadních rysech podobné. Připadá mi trošku nefér tyto vizualizační metody takto odsuzovat.
Napadá mě jedno přirovnání - snímky sluneční korony prof. M. Druckmullera. To je prakticky stejný případ. Vizuálně a na neupravených snímcích ty jemné struktury v koroně vidět nejsou. Po aplikaci specifických metod se ukáží. A už jen vzhledem k jejich jasně prokázané návaznosti na magnetické pole, povrchové útvary a útvary v jiných spektrálních oborech je jasné, že jsou opravdové. Proč by tomu tak nemělo být i u komet ? Nebo snad vše, co nevidíme na první pohled nebo nevyleze prostým zataháním za křivky je výmysl?
Zřejmě asi víte, že jsem zastáncem v první řadě kvalitního snímku, a nenahrazovaní kvality pomocí počítačových úprav, a že jsem ve zpracování poměrně rezervovaný. Ale těmto metodám věřím, vždyť jsou celosvětově uznávané a používané. Jde de facto o standard v processingu kometárních snímků. To, že jsem si ho dovolil použít pro estetické vylepšení snímku pro radost přeci není špatně, ne ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa 17P/Holmes
Me pokusy ze vcerejsi noci:
Canon A700 afokalne za 18mm okularem pres N150/750. 15x15s, iso800, f/2,8
Konica Minolta A200, 28x30s, iso 800, f/2,8
Větší snímek bez popisek je zde:
http://astrosnimky.astronomie.cz/komety ... medium.jpg
Canon A700 afokalne za 18mm okularem pres N150/750. 15x15s, iso800, f/2,8
Konica Minolta A200, 28x30s, iso 800, f/2,8
Větší snímek bez popisek je zde:
http://astrosnimky.astronomie.cz/komety ... medium.jpg
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Kometa 17P/Holmes
Velmi pekna kresba prisla z Belgicka (Rony De Laet):
Date : October 30, 2007
Time : 20.45UT to 21.15UT
Scope : Skywatcher 102/500
TV Plössl 32mm and Meade SP 26mm
Power : x16 and x20
FOV: 150'
Filter : Baader Contrast Booster
Seeing : 3.5/5
Transp. : 3/5
Nelm : 4.8
Sketch Orientation : N up, W right.
Digital sketch made with PhotoPaint, based on a raw pencil sketch.
Date : October 30, 2007
Time : 20.45UT to 21.15UT
Scope : Skywatcher 102/500
TV Plössl 32mm and Meade SP 26mm
Power : x16 and x20
FOV: 150'
Filter : Baader Contrast Booster
Seeing : 3.5/5
Transp. : 3/5
Nelm : 4.8
Sketch Orientation : N up, W right.
Digital sketch made with PhotoPaint, based on a raw pencil sketch.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Kometa 17P/Holmes
Zdravím na fóru. Taktéž tedy svou troškou přispěji do mlýna. Sice se snímek nevyrovná některým snímkům v tématu, ale je to má první fotografovaná kometa na DSLR. Spíš horší ji vyfotografovat jsem tápal jak snímek zpracovat. No ale myslím si že se to i povedlo. :-/
Takže zde je provedena aktualizace mého webu:
http://dslr-astrophotography.ic.cz/aktual.html
a na ukázku malý obrázek:
MartinV
Takže zde je provedena aktualizace mého webu:
http://dslr-astrophotography.ic.cz/aktual.html
a na ukázku malý obrázek:
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Takhle nějak si představuju pozorování z krásné čisté lokality, to bych se pak nemusel "dohadovat" co je a není vidět 
17P/Holmes:
2007 Nov. 1.79 UT: m1=2.3, Dia.=25', DC=7, naked eye.
[ 25x100B: m1=2.8, Dia.=30', DC=D6/ ].
[ In 20 cm SCT (77x): Faint outer coma diameter: 33' ( without Swan band
filter ); inner disk: 12'; starlike central condensation: m2=10.8;
bright oval region ext. 2.3' from center, on p.a. 220 deg. Three main
tail-like radial features were visible, extending 0.6 deg from center,
in p.a 170, 210 and 270 deg. Mountain location, very clear sky ].
( Alto del Castro - Aralla, alt. 1720 m, Leon, N. Spain ).
J. J. Gonzales Suarez

17P/Holmes:
2007 Nov. 1.79 UT: m1=2.3, Dia.=25', DC=7, naked eye.
[ 25x100B: m1=2.8, Dia.=30', DC=D6/ ].
[ In 20 cm SCT (77x): Faint outer coma diameter: 33' ( without Swan band
filter ); inner disk: 12'; starlike central condensation: m2=10.8;
bright oval region ext. 2.3' from center, on p.a. 220 deg. Three main
tail-like radial features were visible, extending 0.6 deg from center,
in p.a 170, 210 and 270 deg. Mountain location, very clear sky ].
( Alto del Castro - Aralla, alt. 1720 m, Leon, N. Spain ).
J. J. Gonzales Suarez
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
Přidám také jeden snímek z 1.11.2007
Foceno přes Newton 150/750, Skyglow filtr, kamera WAT-120N.
V Registax složeno cca 200 snímků po 1.28 sec.
Foceno přes Newton 150/750, Skyglow filtr, kamera WAT-120N.
V Registax složeno cca 200 snímků po 1.28 sec.
Kometa 17P/Holmes
Cassi napsal: velikosti kom jsem měřil (podle hvězd), ale nevím, jak je kometa velká, protože nemám PC s programem, na kterým bych to mohl ted změřit. To udělám až přijedu domů...
Konečně doma uveřejňuju moje odhady...
31.10.2007 20:30 SEČ, m1=2.5mag, DC=7, dia ~5'
Naked Eye, Martin Mašek
[DC=7, m2=10mag, inner dia 8.5' (N254/1200mm), outer dia 20' (B15x70)]
Další odhady jsou zde na KLAPu
Konečně doma uveřejňuju moje odhady...
31.10.2007 20:30 SEČ, m1=2.5mag, DC=7, dia ~5'
Naked Eye, Martin Mašek
[DC=7, m2=10mag, inner dia 8.5' (N254/1200mm), outer dia 20' (B15x70)]
Další odhady jsou zde na KLAPu
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Kometa 17P/Holmes
Pěkné srovnání vývoje velikosti komety
A snímek s docela slušným ohonem
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Kometa 17P/Holmes
Moc pěkné,
Když jsem si 31.10.2007 prohlížel kometu Holmes, nebe bylo krásně čisté, při brouzdání jejího okolí jsem musel uznat že při pozorování v Praze, je v jejím těsném okolí docela "prázdno". Až dále od ní napravo se kupily hvězdy. Trožku mě to připomínalo to co jsem viděl v jedné knize, která porovnávala pyramidy s hvězdami v Orionu a nakupení hvězd s proudem Nilu. Přesně takhle bych to přirovnal k onomu tekoucímu proudu /i když tam šlo o závoj hvězd mléčné dráhy/. Nemám čím fotit, proto jsem popsal alespoň svoje pozorování. Kometa skutečně připomíná kulovou hvězdokupu či rozostřené bodové světlo, taky kulatý lampión v bílé barvě - u nás točili reklamu a ke svícení použili nasvícený bílý balón, tak jsem si na to srovnání vzpoměl. Proto jsem přivítal tento snímek :
rick01 napsal: Kométa cez Olympus FE-100 pri ekv. ohnisku 105 mm. Zloženina 26x2s (v DSS). Fotografované 31.10. okolo 20:00 SEČ.
(väčší na klik)
Rád bych ale věděl jestli někdo tuto širší oblast nenafotil /ať jsem na netu hledal jak chtěl nic jsem nenašel/ delší expozicí, podobně jako je nafocen tento velmi pěkný snímek .
peto napsal: ...s cielom zachytit vonkajsiu komu, som včera večer urobil pár dlhších expozícií - 3x640 sec, 10x480sec, 10x30sec. Koma sa síce zachytila, ale prejavili sa aj neduhy TAL200K - artefakty vzniknuté pravdepodobne odrazmy v korektore pred sekundárom Ak by niekto vedel čo s tým, bol by som vďačný. Spracovanie - snažil som sa, ale...
Taky velmi pěkné :
JP napsal: Taky přidám jednu fotku z 31.10.2007 20:46 UT
Refraktor ED 120/900, Canon EOS 20D, průměr 8 snímků po 30 s, ISO = 1600
Větší snímek na: http://hvezdarna.plzen.eu/foto/pol/pol_ ... ETA_HOLMES
či MartinV : http://dslr-astrophotography.ic.cz/Hi_R ... Hi_Res.jpg
Pozoroval jsem starším binokulárem Yashicou 10x50 a tak by mě ještě zajímalo jestli někdo v binokuláru nezaregistroval ještě nějakou zajímavost. Stačil jsem zaregistrovat totiž nějaké popelavé letící křídlo. Bylo 20:46 hod. ale bylo to když jsem prohlížel vzdálenější okolí komety abych vztřebal tu atmosféru. Okem jsem nic neviděl a dalekohledem už potom taky nenašel už nic. Letělo to plynule docela rychle, ale ne moc a snadno se to dalo udržet v zorném poli dalekohledu. Snad to bylo malé letadlo které mělo poruchu pozičních světel a nasvícenou jen jednu stranu křídel ?!
Když jsem si 31.10.2007 prohlížel kometu Holmes, nebe bylo krásně čisté, při brouzdání jejího okolí jsem musel uznat že při pozorování v Praze, je v jejím těsném okolí docela "prázdno". Až dále od ní napravo se kupily hvězdy. Trožku mě to připomínalo to co jsem viděl v jedné knize, která porovnávala pyramidy s hvězdami v Orionu a nakupení hvězd s proudem Nilu. Přesně takhle bych to přirovnal k onomu tekoucímu proudu /i když tam šlo o závoj hvězd mléčné dráhy/. Nemám čím fotit, proto jsem popsal alespoň svoje pozorování. Kometa skutečně připomíná kulovou hvězdokupu či rozostřené bodové světlo, taky kulatý lampión v bílé barvě - u nás točili reklamu a ke svícení použili nasvícený bílý balón, tak jsem si na to srovnání vzpoměl. Proto jsem přivítal tento snímek :
rick01 napsal: Kométa cez Olympus FE-100 pri ekv. ohnisku 105 mm. Zloženina 26x2s (v DSS). Fotografované 31.10. okolo 20:00 SEČ.
(väčší na klik)
Rád bych ale věděl jestli někdo tuto širší oblast nenafotil /ať jsem na netu hledal jak chtěl nic jsem nenašel/ delší expozicí, podobně jako je nafocen tento velmi pěkný snímek .
peto napsal: ...s cielom zachytit vonkajsiu komu, som včera večer urobil pár dlhších expozícií - 3x640 sec, 10x480sec, 10x30sec. Koma sa síce zachytila, ale prejavili sa aj neduhy TAL200K - artefakty vzniknuté pravdepodobne odrazmy v korektore pred sekundárom Ak by niekto vedel čo s tým, bol by som vďačný. Spracovanie - snažil som sa, ale...

Taky velmi pěkné :
JP napsal: Taky přidám jednu fotku z 31.10.2007 20:46 UT
Refraktor ED 120/900, Canon EOS 20D, průměr 8 snímků po 30 s, ISO = 1600
Větší snímek na: http://hvezdarna.plzen.eu/foto/pol/pol_ ... ETA_HOLMES
či MartinV : http://dslr-astrophotography.ic.cz/Hi_R ... Hi_Res.jpg
Pozoroval jsem starším binokulárem Yashicou 10x50 a tak by mě ještě zajímalo jestli někdo v binokuláru nezaregistroval ještě nějakou zajímavost. Stačil jsem zaregistrovat totiž nějaké popelavé letící křídlo. Bylo 20:46 hod. ale bylo to když jsem prohlížel vzdálenější okolí komety abych vztřebal tu atmosféru. Okem jsem nic neviděl a dalekohledem už potom taky nenašel už nic. Letělo to plynule docela rychle, ale ne moc a snadno se to dalo udržet v zorném poli dalekohledu. Snad to bylo malé letadlo které mělo poruchu pozičních světel a nasvícenou jen jednu stranu křídel ?!
Kometa 17P/Holmes
Na tomto snímku je taky pěkně vidět ohon
Kometa 17P/Holmes
Dneska jsem se dostal ke zpracování fotek z 31.10. Bylo to foceno tím nejobyčejnějším kompaktem Canon Powershot (nejdelší expozice 0,5s a ISO 400)a tak jsem si od toho moc nesliboval. Na jednotlivých fotkách bylo i po úpravě vidět "kulový".No zkusil jsem těch cca 70fotek složit v Registaxu (podle nejjasnější z trojice přilehlých hvězd) a něco jsem z toho vyždímal. Registar jsem zkoušel poprvé taky, ale nějak to zatím neumím, tak jsem zůstal u toho Registaxu. Celkově jsem to doupravil v XnWiew a mázlé hvězdy ve Photofilteru (free prográmky) a nakonec tam něco vidět je. 99% fotek zde uvedených je stokrát lepších, no ale mám památku, že jsem kometku taky viděl a "nějak vyfotil", asi jí už takhle neuvidíme :'(.
Ty okolní hvězdičky focené delšími expozicemi zde chybí, no ta nejjasnější trojice odpovídá, jak jsem zkontroloval v HNSKY. No musím zatím fotit tím co mám, ale tiše zavidím
.
a jestě větší výřez
Ty okolní hvězdičky focené delšími expozicemi zde chybí, no ta nejjasnější trojice odpovídá, jak jsem zkontroloval v HNSKY. No musím zatím fotit tím co mám, ale tiše zavidím

a jestě větší výřez
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- astropintr
Kometa 17P/Holmes
ahoj kolegové, tak i já jsem se dostal ke zpracování mé komety. Volil jsem modřejší odstín komety. Fotografoval jsem s dalekohledem Skywatcherem 254/1200 na EQ-6 Skyscan.
expozice: 15 x 6 s ISO? 800

expozice: 15 x 6 s ISO? 800

Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Kometa 17P/Holmes
Cassi napsal:
Cassi,našel jsi fakt super stránky,ketré jsou po nějaké době podle mého gusta.Díky

Cassi,našel jsi fakt super stránky,ketré jsou po nějaké době podle mého gusta.Díky

refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg