Okuláry Televue
Okuláry Televue
Ono si jen stačí uvědomit, že cena zpravidla neroste lineárně s kvalitou, a to platí nejen pro okuláry. Samozřejmě taky nejen pro prodej, ale i pro výrobu, kontrolu, velikost výrobních serií atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Okuláry Televue
To Sasa3:
Osobně s tímto velmi souhlasím pokud jde konkrétně o typ Panoptic. Jsou výborné a jejich zorné pole mně vyhovuje - je takové přirozené.
Ethos mě taktéž nechává netečným - nějak mi jako okulár subjektivně moc nesedí.
Osobně s tímto velmi souhlasím pokud jde konkrétně o typ Panoptic. Jsou výborné a jejich zorné pole mně vyhovuje - je takové přirozené.
Ethos mě taktéž nechává netečným - nějak mi jako okulár subjektivně moc nesedí.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Okuláry Televue
Máme většinou ve zvyku hodnotit poměr cena/výkon. Cena je v případě okulárů jasná, ale problém je jak hodnotit ten výkon. Pokud v "cenově výhodném" okuláru určitý detail není rozeznatelný a v tom Televue nebo jiném hi-end ano, pak se ptám jaký je poměr výkonů. A o pozorování detailů na hranici rozpoznatelnosti nám v amatérské astronomii většinou jde.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Hodnocení cen/výkon je velmi subjektivní a prakticky se při žádném rozumném hodnocení nepoužívá. Dovedu si představit, že by při takovém hodnocení mohl vyhrát 15mm okulár za 100 Kč oproti 15mm za 10 tisíc Kč, což je jistě nesmysl....
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Po Ethosech zrovna netoužím, ale bez problému chápu, že někomu budou velmi dobře vyhovovat.. A proto jsem psal, ať se tady diskutuje o zkušenostech, ověřené kvalitě, a pod., a ne o tom, že majitelé drahých okulárů jsou snobi..
Mými nejčastěji používanými okuláry jsou rovněž Panoptiky. Jsem rád, že mne tady konečně někdo podpořil v tom, že 19mm Panoptik je skvělý okulár Drtivou většinu mých afokálních fotografií, především Měsíce, pořizuji právě za tímto okulárem :
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 363926.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 974108.jpg
Tyto, v podstatě širokoúhlé, fotografie nemilosrdně odhalí kvalitu okuláru. Takto s ním nejen fotografuji i za Powermatem 2,5x. Jeho vlastnosti maximálně využijete a oceníte v binohlavě - velmi doporučuji ! V Maksutovu, kvůli dlouhému ohnisku, používám za běžného seeingu častěji Panoptik 24mm, je rovněž skvělý, i když na kraji ne tak úžasný, jako 19tka, ale zase se do něj líp kouká.
Okuláry Televue
Když já se podíval přes ED 100 na Měsíc prvně do panoptica 24, tak jsem si teda z toho na zadek nesedl.. Netvrdím že není skvělý a že nejsem spokojen, ale aby taky nebyl za ty prachy. Ale rozdíl mezi ním a obyčejným širokúhláčem nebyl na první pohled zřejmý (na druhý a na foto už jo, v krajích pole). Myslím, že jej ocení hlavně dobsonisti, při f/9 to není tak kritické Možná to není ani tak otázka cen/výkon jako spíše priorit - koupím jen špičkový okulár nebo dobsna i se základní výbavou? ;D :) Jdu si přes tu sestavu vyfotit Měsíc, mé dosavadní pokusy jsou Síriovým fotkám na hony vzdálené :D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Okuláry Televue
Asi ten setový 15mm okulár není úplně jeden z těch nej, ale ten rozdíl v N150 f/5 je opravdu znatelný. Porovnával jsem je opravdu pečlivě, několikrát jsem okuláry měnil. Jednak je ten pohled v Panoptiku o hodně živější (lepší kontrast a přirozenější, stříbrno-šedé barvy) a pak po ploše celého Měsíce vylezly malé jasné kroužky. Při podrobnějším pohledu v tom 15mm okuláru tam ty kráterky byly taky, ale mnohem nenápadnější a navíc jenom kolem středu zorného pole. Je možné, že za ten výrazný rozdíl může velká světelnost toho Newtona a že v refraktorech s menší světelností by rozdíl byl menší.
Jinak podobně "živý" pohled poskytuje Baader Ortho 12.5mm, ale tam už se ten Měsíc celý nevejde do zorného pole. Ten kontrast je možná jenom umenšen trochu větším zvětšením. Ale i u toho Ortho okuláru je znatelný rozdíl mezi krajem zorného pole a středem a že to zorné pole není zrovna velké. Zato Panoptik 19mm zvládá ostrý Měsíc i bez Paracorru. Mimochodem, včera jsem si po focení slunečních skvrn udělal test o kolik se zlepší ostrost na kraji zorného pole. Bez Paracorru nešlo na kraji rozlišit jednotlivé skvrny, vše se slilo v jeden šedý flek, už někde v 1/2 zorného pole šla poznat degradace ostrosti. S Paracorrem byly skvrny rozlišitelné až po okraj zorného pole. Jediné, co mi trochu vadilo, že se ze Slunce na okraji pole stala taková divná elipsa.
Jinak podobně "živý" pohled poskytuje Baader Ortho 12.5mm, ale tam už se ten Měsíc celý nevejde do zorného pole. Ten kontrast je možná jenom umenšen trochu větším zvětšením. Ale i u toho Ortho okuláru je znatelný rozdíl mezi krajem zorného pole a středem a že to zorné pole není zrovna velké. Zato Panoptik 19mm zvládá ostrý Měsíc i bez Paracorru. Mimochodem, včera jsem si po focení slunečních skvrn udělal test o kolik se zlepší ostrost na kraji zorného pole. Bez Paracorru nešlo na kraji rozlišit jednotlivé skvrny, vše se slilo v jeden šedý flek, už někde v 1/2 zorného pole šla poznat degradace ostrosti. S Paracorrem byly skvrny rozlišitelné až po okraj zorného pole. Jediné, co mi trochu vadilo, že se ze Slunce na okraji pole stala taková divná elipsa.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Okuláry Televue
Tyto, v podstatě širokoúhlé, fotografie nemilosrdně odhalí kvalitu okuláru. Takto s ním nejen fotografuji i za Powermatem 2,5x.Nad kombinací Panoptika 19mm a Powermate 2.5x (případně 5x) několik dní hodně uvažuji. Jednak mě láká focení Měsíce a planet s trochu delším ohniskem než 860mm (to by bylo přes samotný Powermate) a pak by Powermate mohla být slušná náhrada za Cel-X ED 2x barlow (ne že by se s ním nešlo koukat, ale přijde mi, že přece jenom ten obraz mírně degraduje). Jak moc si vizuálně takový Panoptik rozumí s Powematem? Zkoušel jste focení jen čistě přes Powermate bez okulárové projekce?
Okuláry Televue
co se kvality Televue tyka, tak jedine co vlastnim je Powermate 5x a musim rict, ze jsem se pres nej parkrat dival na Mesic v sestave spolu s obycejnym super plosslem dodavanym v setu k dobsonu, 25mm (mam jeden nesmirne spinavy a zapraseny) a pri zvetseni 240x byl pohled naprosto dokonaly a uchvatny (tedy pro me laika).
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Powermate 5x nevlastním, takže jsem jej detailně nezkoušel, ale lze očekávat stejně dokonalé výsledky, jako u ostatních..
Používám Povermate 2,5x k naprosté spokojenosti - jak vizuálně ( s jakýmkoliv 1,25" okulárem TeleVue ), tak fotograficky ( samotný i afokálně ). A často používám právě kombinaci s Panoptikem 19mm, dále pak s TeleVue Plössly ( je to skutečně jediný Barlow, ve kterém TV Plössly nevinětují - v jiných je vinětace těsně u clony, jakoby nebyla ostrá..)
Stejná spokojenost je s 2" Powermatem 4x, fotil jsem s ním kdysi i na diapozitivy..
Ale pozor ! - Powermaty vyžadují pro dokonalou práci ( kdy jediné, co se změní, je fakt jen to ohnisko..), naprosto přesnou vzdálenost mezi ním a okulárem, případně čipem fotoaparátu - tzn., že dokonalý výsledek není zaručen i u okulárů jiných značek, tzn. okulárů, které nejsou s okuláry TV parfokální.. Pro fotografování v ohnisku za Powermatem je nutné, hlavně kvůli výše uvedenému, dokoupit redukční kroužek s T-2 závitem.
Používám Povermate 2,5x k naprosté spokojenosti - jak vizuálně ( s jakýmkoliv 1,25" okulárem TeleVue ), tak fotograficky ( samotný i afokálně ). A často používám právě kombinaci s Panoptikem 19mm, dále pak s TeleVue Plössly ( je to skutečně jediný Barlow, ve kterém TV Plössly nevinětují - v jiných je vinětace těsně u clony, jakoby nebyla ostrá..)
Stejná spokojenost je s 2" Powermatem 4x, fotil jsem s ním kdysi i na diapozitivy..
Ale pozor ! - Powermaty vyžadují pro dokonalou práci ( kdy jediné, co se změní, je fakt jen to ohnisko..), naprosto přesnou vzdálenost mezi ním a okulárem, případně čipem fotoaparátu - tzn., že dokonalý výsledek není zaručen i u okulárů jiných značek, tzn. okulárů, které nejsou s okuláry TV parfokální.. Pro fotografování v ohnisku za Powermatem je nutné, hlavně kvůli výše uvedenému, dokoupit redukční kroužek s T-2 závitem.
Okuláry Televue
Pro fotografování v ohnisku za Powermatem je nutné, hlavně kvůli výše uvedenému, dokoupit redukční kroužek s T-2 závitemto je sice hezke (ano, mam ho koupeny samozrejme, myslim totiz dopredu ale jeste jsem to cele nepouzil
) jenze vsechny CCD kamery nemaji stejny backfocus, tedy vzdalenost od konce zavitu k cipu, coz je tedy dalsi promenna... lze to samozrejme resit ruznymi T-2 "prodluzovaky".
Nicmene spravny back-focus, resp. vzdalenost reduktor-cip je "krucialni" vzdy. Mam jeste novy Paracorr a s tim jsem zatim zapasil jen 1x ve 2 konfiguracich a uplne spokojen jeste nejsem (a na testovani ted neni pocasi :-/).
Nicmene spravny back-focus, resp. vzdalenost reduktor-cip je "krucialni" vzdy. Mam jeste novy Paracorr a s tim jsem zatim zapasil jen 1x ve 2 konfiguracich a uplne spokojen jeste nejsem (a na testovani ted neni pocasi :-/).
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Ahoj Tak přemýšlím o koupi Powermate. Jen nevím jestli 4 x nebo 2x. V prvním případě by ohnisko vycházelo na 9400 mm a v druhém na 4700 mm. Nevím k čemu se přiklonit, v praxi jsem to prozatím nijak nezkoušel... Použití na SCT 9,25" + DMK 21. Ohnisko 2350 mm vychází tak akorát na Měsíc.
Lectorem iustus...
Okuláry Televue
Těžko říct. S 2x budeš mít kolem 0.25" na pixel, s 4x 0.13" na pixel. Já osobně bych byl hodně spokojený, kdyby se mi povedl udělat detailní snímek planety už s rozlišením těch 0.25"/pixel. Začal bych teda asi s tím Powermate 2x. Když uvidíš, že máš ještě dost světla a že tě seeing pustí na menší detaily, tak pak dokup ten 4x. Mimochodem, jestli se Powermate chová podobně jako Barlow, tak když si dáš tu kameru dál, tak by jsi mohl dostat větší zvětšení než je těch 2x.
Okuláry Televue
Ahoj Tak přemýšlím o koupi Powermate. Jen nevím jestli 4 x nebo 2x. V prvním případě by ohnisko vycházelo na 9400 mm a v druhém na 4700 mm. Nevím k čemu se přiklonit, v praxi jsem to prozatím nijak nezkoušel... Použití na SCT 9,25" + DMK 21. Ohnisko 2350 mm vychází tak akorát na Měsíc.
V praxi Tě seeing skutečně pustí málokdy s ohniskem nad 5 metrů. Na netu jsou planetární snímky s ohnisky 10 nebo 11 metrů (při odpovídajícím průměru samozřejmě) ale autoři mají malé observatoře někde v poušti, takže pracují za jiných podmínek. Včera jsem udělal malý pokus; využil jsem předpovědi a přechodu tlakové výše a udělal si výlet na Černou horu (1260m) s menším dalekohledem. Všechna inverze byla dole a nahoře bylo krásně s modrou oblohou a sluncem. Přes den jsem dělal fotky Krkonoš a pěší turistiku a k večeru, když vyšel Měsíc a Jupiter, jsem se dalekohledem kochal tím obrazem. Krásná průzračnost a seeing velmi obstojný. To je místo, kde když člověk má ještě štěstí na klid atmosféry, tak prodloužit ohnisko na nějakých 6 metrů bude možné. A myslím, že pravidelněji, než kdekoli pod nějakých 800 metrů.
S pozdravem mkcz
V praxi Tě seeing skutečně pustí málokdy s ohniskem nad 5 metrů. Na netu jsou planetární snímky s ohnisky 10 nebo 11 metrů (při odpovídajícím průměru samozřejmě) ale autoři mají malé observatoře někde v poušti, takže pracují za jiných podmínek. Včera jsem udělal malý pokus; využil jsem předpovědi a přechodu tlakové výše a udělal si výlet na Černou horu (1260m) s menším dalekohledem. Všechna inverze byla dole a nahoře bylo krásně s modrou oblohou a sluncem. Přes den jsem dělal fotky Krkonoš a pěší turistiku a k večeru, když vyšel Měsíc a Jupiter, jsem se dalekohledem kochal tím obrazem. Krásná průzračnost a seeing velmi obstojný. To je místo, kde když člověk má ještě štěstí na klid atmosféry, tak prodloužit ohnisko na nějakých 6 metrů bude možné. A myslím, že pravidelněji, než kdekoli pod nějakých 800 metrů.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
V praxi Tě seeing skutečně pustí málokdy s ohniskem nad 5 metrů.To je právě ono. Přemýšlel jsem proto o té TV Powermate 2x, které skočí s ohniskem právě do tohoto maxima. Tak dík za rady
Lectorem iustus...