Posledný snímok zo série videí nasnímaných v noci z 3. na 4. 1. "Peknú" verziu tu už mám, tak som si teraz dovolil trochu brutálnejšie úpravy ;). Info na klik:
Romane, mohl bys prosim ukazat 1 surovy snimek z R, G a B kanalu? nebo alespon z jednoho z tech kanalu. Rad bych videl, jak ty surova data vypadaji +-.
Takové dotázek,to žlutozelený okolo Marsu krom terminátoru je jeho atmosféra?
Viděl jsem to vizuálně ale kvůli té sugesci jsem se to bál nakreslit.
:oJinak teda klobouk dolů mistře.
Nie, sú to artefakty spôsobené prílišným doostrovaním. Oblačnosť bola tentokrát patrná len v ľavej časti snímku - v okolí sopiek (oblasť tharsis tuším).
Konihlav: už som nachystal zregistrované videá z každého kanálu, už ich pomaly uploadujem (chvíľu to potrvá, dnes mám zaspatý net).
Ak myslíš šum, tak sa mu dá vyhnúť doostrením hrubších detailov. Ale to sa potom zas zvýraznia artefakty na limbe disku ::). Ja osobne buďto doostrím snímok jemne, alebo spravím "brutál" verziu a artefakty nechám tak. Tamtie photoshopovské kamufláže nepoužívam.
Resp. Ja bežne skladám okolo 1000-2000 i viac snímkov kvôli šumu. U teba by teda po zložení nejakej tej tisícky snímkov nemal byť problém so šumom.
Díky to chápu, mě jde o to jak odstranit artefakty nad planetou - které vypadají jako atmosféra, musím je retušovat, pak to vypadá naprosto nemožně, VIZ. VIDEJKO :-[ Vyříznout, ponechat???
Gratulujem Ti k týmto krásnym marsovským snímkom, dúfam že ešte zabojuješ aj s tou animáciou.
Ako si si už sám všimol, pri snímaní Marsu často "hnevá" limb a rôzne prepaly ktoré na ňom vznikajú. Pri doostrovaní sa zvýrazňujú a smerom do vnútra kotúčika sa popri nich vytvárajú ďalšie "pruhy" (neviem sa vyjadriť odborne o čo sa vlastne pri tomto probléme jedná) ktoré nás pri spracovávaní obmedzujú. Preto človek nie vždy môže zatlačiť na pílu tak ako by chcel.
Som si istý že ak budeš usilovný, tento rok budeš v lunárnaj a planetárnrj fotografii "šéfovať".
Děkuji za gratulaci, ani nevím co na to říct, protože, když se na to dívám na svém monitoru, fotografie mi přijde pod možnosti celé sestavy. Prostě jsem z toho ještě nevydoloval všechno, jen zkouším a testuji zpracování.
... fotografie mi přijde pod možnosti celé soustavy ...
Neboj, ono to príde časom. Treba mať trpezlivosť a vypilovať techniku snímania, ale i spracovania. Ja som tiež nerobil pekné snímky hneď ako som kúpil kamerku . Už z týchto snímkov vidieť, že zostava má veľký potenciál.
Děkuji za gratulaci, ani nevím co na to říct, protože, když se na to dívám na svém monitoru, fotografie mi přijde pod možnosti celé sestavy. Prostě jsem z toho ještě nevydoloval všechno, jen zkouším a testuji zpracování.
Jsou tady od kolegů nádherné snímky a ten Tvůj rozhodně patří mezi ně. Já si myslím, že si rozhodně vydoloval maximum z podmínek, při kterých si ta videa pořizoval. Vím ze zkušenosti, že člověk se poté snaží během zpracování o "zázraky" ale to funguje jenom omezeně a je to potom na snímku vidět. Chce to jedině snímat, snímat a zase snímat a s počtem pokusů roste pravděpodobnost, že trefím v nějaké videosekvenci minimální seeing a potom se s tím zdaleka nemusí tolik laborovat a ty detaily tam prakticky jsou od začátku a fotka vyleze jakoby sama.
Držím palce !
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Vím ze zkušenosti, že člověk se poté snaží během zpracování o "zázraky" ale to funguje jenom omezeně a je to potom na snímku vidět. Chce to jedině snímat, snímat a zase snímat a s počtem pokusů roste pravděpodobnost, že trefím v nějaké videosekvenci minimální seeing a potom se s tím zdaleka nemusí tolik laborovat a ty detaily tam prakticky jsou od začátku a fotka vyleze jakoby sama.
Zlatá slova, která mohu jen potvrdit, na druhou stranu, ne vždy je první úprava nejlepší, tak jsem to zkusil, jednou, podruhé... ::)
Děkuji za reakci, doufám, že nádherné snímky teprve přijdou. Své snímky mohu označit jako testovací.