Levnější nebo dražší triedr?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

U přímohledných bych ještě zvážil tento:
http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18002.html

Nemám sice s touto třídou osobní zkušenosti, ale Kowa je obecně velmi dobrá...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
FX

Příspěvek od FX »

Vdaka - Sirius! Odvadzas skvelu pracu! Zaujimave by bolo ale porovnat bino priamo z jednej rady - teda s a bez ED (najlepsie - priamo tej Series 4 ;)) - aby bolo vidiet, aky ma ED realne prinos (v recenzii to bola Series 4 vs. Savannah). A iste, aj priamy porovnavaci test v danej kategorii - napr. 8x42, 10x50 od roznych vyrobcov (priblizne v rovnakych cenovych kategoriach). Chapem, ze je to casovo a organizacne narocne, ale urcite by tu bol nejeden citatel za to vdacny (obzvlast, ak nezije zrovna v meste, kde je mozne si tie dalekohlady pozriet na vlastne oci a kupovat toto cez e-shopy, testovat a zase vracat, asi nie je zrovna idealne).
FX

Příspěvek od FX »

Kowu som tiez zaregistroval, ale je to pre mna tiez tazko odskusatelne :(. Aj tak - dakujem!
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To FX :

Ten přínos ED skla tam samozřejmě je, ale není to na první pohled velký rozdíl bijící do očí.. Ani nemůže být, protože triedr třídy 8x42 musí jít udělat s minimální zbytkovou barevnou vadou i bez ED skel. Až při pečlivějším srovnání je znát mírně lepší kontrast a menší barevné kontury u kraje pole.
Pořád je potřeba mít na paměti, že od triedru za cca 5 tis. nelze očekávat zázraky, obzvlášť v kategorii se střechovými hranoly. Rozdíl od triedru za 10 až 12tis. bude prostě viditelný. A platí to i pro KOWU a jiné renomované značky. Výjimky se hledají velmi těžko. Nedávno jsem u Škody okukoval inovovaný VANGUARD Endeavor - model ED II 10 x 42 - a ačkoliv jsem čekal, že bude nadprůměrně kvalitní, tak jsem po prvním kouknutí začal zírat až dost překvapeně, protože pole široké hodně přes 60° je až perfektně vykreslené na samý okraj. Že by rovnač pole ? Tak jako tak je to v tomto ohledu naprostá špička v ceně cca 10 tis.Kč. Bohužel transmise i tohoto triedru je kapku horší, firma asi někde ochuzuje vrstvy. To může být líto astroamatérovi, ale na fógly, sport, turistiku...je to vynikající triedr. Ale i ten astrofanda bude spokojen, když si uvědomí, že triedr tohoto rozměru s naměřenou propustností 90% ( např. nějaký Swarovski ) má tedy ve skutečnosti efektivní průměr 40mm, a tomuto  Endeavoru naměřili 80%, což odpovídá efekt. průměru 38mm...  8-)   
A když spokojen nebude, nezbývá než zakoupit špičkový "porro" triedr, kde se dostane na efekt. 41mm průměru..
FX

Příspěvek od FX »

Pytal som sa celkom zamerne na ten rozdiel, lebo ten B&S, co som mal v ruke, mi prisiel ako celkom fajn, co sa tyka chromatickej chyby (vzhladom na cenu), ktora mi zvycajne dost udrie do oci. U nas ho mali za - tusim - 139 €. Ale verziu s ED som cez Heureku nasiel za 250 €. Dost rozdiel. Len mam obavy prave o to, ako bude zobrazovat v podvecer a v noci.
Kestrel1

Příspěvek od Kestrel1 »

Dobrý den, prosím skoušeli ste někdo Meostar HD v12x50 nebo 15X56 verzi? Mám na mysli, jako potláčí chromatickou aberaci (zda tak jako Meostar 10x42 HD), a taky jak daleko od osi začíná klesat citelně ostrost.
SIRIUS_758

Triedr 15 x 56 jsem porovnával i se Swarovským, co se týče zbytkové barevné vady, můžete být v klidu..  ;)   Pokles kvality u kraje je sice o něco větší, než u Swarovského 15 x 56 WB, ale nic dramatického to není. Meopta má zase lepší podání jasných hvězd - s ohledem na neduhy pramenící z podstaty střechových hranolů. Pokud byste se chtěl tomuto paprskovitému zobrazení jasných hvězd vyhnout úplně, pak doporučuji klasický "porro" triedr špičkové kvality - DOCTER 15 x 60. Pokud je preferencí denní pozorování, budete s Meoptou určitě spokojen.

http://www.docter-germany.de/en/product ... eries.html
sr

Příspěvek od sr »

Ahoj, jsem tu nový a rád bych od zdejších získal názor. Mám možnost koupit dalekohled Vanguard Endeavor ED 10x45 za 5600,-. A nebo pak vzít OLYMPUS 10x42 EXWP I za 9600,-. Tak se chci zeptat, jestli opravdu stojí za to připlatit a mít ten olympus a záruku 25 let, nebo jestli stačí i ten vanguard. Používat to budu na turistiku, i astronomii, hlavně ale na koukání přes den. Třeba pozorování přírody a tak. Díky ;)
SIRIUS_758

Pokud jsi ochoten dát 10 tis. za nový triedr, kup si nový VANGUARD Endeavor 10 x 42 ED II - je o dost lepší, než ten Olympus ( viz. můj příspěvek # 303 kousek výš ). Ten větší 10,5 x 45 je taky velmi dobrý, obzvlášť za těch 5600,-. Doporučuji zajít v Praze ke Škodovi a vyzkoušet si zvětšení - 10x je totiž takové hraniční pro udržení v ruce, 8x se na univerzální použití volí častěji. Taky si všechny ty triedry osaháš a potěžkáš - ta 45ka je už dost těžká.
Pokud bys chtěl ušetřit, tak ten starší Endeavor 10 x 42 ED ( tedy nikoli ED II ) stojí polovic a je to kvalitativně stejné, jako ten Olympus. Taky má Škoda ve slevě Endeavor 8,5 x 45 za tuším 5,5 tis. Fakt by to chtělo si ta zvětšení ozkoušet.
SIRIUS_758

Koukám teď na parametry tech Vanguard triedrů - ten nový Endeavor ED II 10 x 42 je o 100g těžší než starší typ a je tím pádem už skoro stejně těžký, jako ta 45ka - 770 vs. 790g
sr

Příspěvek od sr »

Díky, tak jsem ho vyzkoušel a pořídil a je opravdu skvělý. Moc děkuji za tip. Ahoj
kirmakX6on

Příspěvek od kirmakX6on »

já se nějak nemůžu rozhodnout mezi

Barr & Stroud 10x50 Sierra (FOV 5.8°, VVP 17.8, 780g, FMC)
Pentax 10x50 PCF WP II (FOV 5°, VVP 20, 1030g, SMC)
Nikon Action 10x50 EX WP (FOV 6.5°, VVP 17.2, 1020g, FMC)

všechno BaK4, voděodolné, dusík

na B&B mě láká nízká hmotnost, ale strachuji se, že jsou přímé, na které se nadává. Na druhé straně Sirius této řadě dával docela dobré rezence, nicméně o Sieře se nezmiňoval. Žádné recenze přímo toho modelu, který bych chtěl, jsem nikde nenašel.

na Nikonu mě láká zorný úhel, nicméně v jedné rezenci jsem četl, že ostrý je zhruba do 50% od středu. Je otázka, jestli mě to má vadit -- ruší to při běžném pozorování ten zbytek nebo ne? Na začátku tohoto vlákna si ho lidi poměrně chválí, tak nevím.

Pentax má nejhorší zorné pole, což si myslím, že je velké mínus a proto není horkým kandidátem, nicméně má podstatně větší vzdálenost výstupní pupily a většinou se na jeho optiku pěje bezmezná chvála...a tahle pověst mě nahlodává. Nevím, jaký je rozdíl mezi antireflexními úpravami SMC, co má Pentax, a FMC, který mají Nikon a B&B.

Nevím, jestli vzdálenost výstupní pupily pod 18 mm je dostatečná...na hvězdy si brýle sundám, ale normálně se dívám často s nimi.

Prosím poraďte.

edit: dalekohledy jsou téměř stejně drahé
Pentax 3990 Kč ( http://www.pentax-shop.cz/dalekohled-pe ... 29111.html )
Nikon 3960 Kč ( http://www.bigfun.cz/select_det.php?id_ ... 5&oddil=13 )
B&B 3870 Kč ( http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18006.html )
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Uvažoval jsem při výběru triedru podobně, měl jsem v merku také Nikon. Mám ale ten Pentax. Nemohu porovnávat s ostatními triedry, tak jen postřehy k Pentaxu. Líbí se mi ergonomie, jak se Pentax drží (je to trochu jiné než u ostatních), výborně mi vyhovují očnice, jsou pohodlně vysouvatelné do třech poloh.

Obraz rovnoměrný a ostrý až do krajů... Také se mi nelíbilo zorné pole, ale evidentně je právě menší kvůli lepší kvalitě obrazu. Což u toho Nikonu bude evidentně naopak (ale jak jsem psal, nemohu srovnávat). SMC vrstvy Pentaxu jsou vyhlášené. Mám pro tuto značku slabost (dříve jsem s Pentaxem fotil, než to mezi prvními s kinofilmem zabalili), ale myslím si, že oproti vrstvám s FMC to nebude v praxi vidět, no nevím.

Výsledek je, že rozhodně volby Pentaxu nelituji. Jinak triedrů se střechovými hranoly bych se v této cenové kategirii spíše vyhnul.
vla

Příspěvek od vla »

Jsi z Prahy, tak obejdi pár prodejců a vyzkoušej. Někdy i opticky výborný kousek pokazí nevyhovující ergonomie, takže bych se se všemi kandidáty podíval a pak rozhodoval.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Honza OV
Věk: 48

Příspěvek od Honza OV »

A ještě bych v této cenové kategorii nazavrhoval Carl zeiss jena dekarem nebo lépe jenoptem 10x50.Je to stará klasika ale dá nafrak leckterému novému kukru za 5000kč..Občas se někde na bazaru za podobnou cenu vyskytne.Zorné pole má přes 60° a u W je tuším dokonce  72° a použitelný je hodně ke kraji.Skvělá volba podle mě.
Triplet TS 115/800 a triedry různých značek a velikostí
Odpovědět