Výběr dalekohledu.
Výběr dalekohledu.
Výběr dalekohledu není jednoduchý. A v případě, že to má být pro někoho jiného, je možnost trefy vedle opravdu vysoká...
Do toho Zubří to vůbec nemáte daleko, tak co mu dát k narozeninám tenhle pobyt a k tomu dárkovou poukázku do nějakého astroshopu. Prodejci u nás jsou všichni ochotní a určitě rádi něco vyrobí...
Do toho Zubří to vůbec nemáte daleko, tak co mu dát k narozeninám tenhle pobyt a k tomu dárkovou poukázku do nějakého astroshopu. Prodejci u nás jsou všichni ochotní a určitě rádi něco vyrobí...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Výběr dalekohledu.
No jestli ten pán bude dalekohled venčit jen na zahradu, tak 250mm Dobson je dobré maximum. Rozhodně ho nemůže zklamat a cena je OK.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Výběr dalekohledu.
Jenže jestliže má problém se zády, tak mu jej bude muset někdo nosit. To by měl říct ada, jestli bude nosič nebo je tato varianta neschůdná.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Výběr dalekohledu.
Jestli záda budou problém, tak Maka 127mm. Ty refraktory na Třesoucích montážích?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Výběr dalekohledu.
kromě asttigmatismu zbývá už jen slepost na jedno oku, jinka lze triederem spolehlivě pozorovat. I bez brýlído nějakých 4D. Ptom je potřeba si trochu pomoct.
No ja kratkozrakost mam -3D +/- 0.25D na obou ocich a musim rici, ze s vetsinou triedru, co jsem mel v ruce (a par desitek jich uz bylo) jsem pri ostreni na nekonecno na limitu co mi triedr umozni. Jeste jsem nenasel zadny, ktery bych bez bryli nezaostril, ale u -4D si myslim, ze by to byla vetsina...
BTW u starsich lidi je problemem spise vetchozrakost nez kratkozrakost (tj potrebuji spise bryle na blyzko nez na dalku a pozdeji na oboji ).
Pokud to ma byt prekvapeni a nechces ptat otce primo, bude nejjednodusi zjistit jak diotricke bryle pouziva pri rizeni auta (ne ty na cteni ani na televizi). Tedy pokud by jsi na konec chtel jit cestou triedru.
No ja kratkozrakost mam -3D +/- 0.25D na obou ocich a musim rici, ze s vetsinou triedru, co jsem mel v ruce (a par desitek jich uz bylo) jsem pri ostreni na nekonecno na limitu co mi triedr umozni. Jeste jsem nenasel zadny, ktery bych bez bryli nezaostril, ale u -4D si myslim, ze by to byla vetsina...
BTW u starsich lidi je problemem spise vetchozrakost nez kratkozrakost (tj potrebuji spise bryle na blyzko nez na dalku a pozdeji na oboji ).
Pokud to ma byt prekvapeni a nechces ptat otce primo, bude nejjednodusi zjistit jak diotricke bryle pouziva pri rizeni auta (ne ty na cteni ani na televizi). Tedy pokud by jsi na konec chtel jit cestou triedru.
Pavel Vabrousek
Výběr dalekohledu.
Máte na zahradě nějaký domeček kde by takový dobson mohl být zaparkován ? Pak by stačilo dokoupit za pár stovek rudlík a nemusí nikdo nic nosit . Myslím že 200 nebo 250 dobson je nejvíc univerzální a jako dárek by to byl asi dobrej šok . Levné GOTO s nějakým malým Makem bych neviděl jako dobrý nápad .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Výběr dalekohledu.
Kdyby to bylo pro něj moc těžké, tak proto jsem navrhoval ten 130 mm Dobsonek, který se zasune a nese jak malá taška. Navíc to nic neváží a je to relativně levný stroj..
Většího Dobsona jistě ano, ale s nějakým "dvounohým nosičem", abychom neudělali z podarovaného invalidu.....
/i když pořád bych přenášení Dobsona 200 mm rozdělaného na dva kusy neviděl až tak tragicky..Kolik to váží ? 2 x 13 kilo??

Většího Dobsona jistě ano, ale s nějakým "dvounohým nosičem", abychom neudělali z podarovaného invalidu.....
/i když pořád bych přenášení Dobsona 200 mm rozdělaného na dva kusy neviděl až tak tragicky..Kolik to váží ? 2 x 13 kilo??
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Výběr dalekohledu.
2x13kg váží 250ka, 200vka bude o trochu lehčí
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Výběr dalekohledu.
Tady se clovek dozvi veci ze nestaci zasnout 
ada@studeny.cz: Navigaci nechte plavat, dalekohledy v teto cenove kategorii ktere maji navigaci jsou prilis male na to aby ji smysluplne vyuzily. Jsou to spis takove blikajici a pipajici hracky, ktere se samy pohybuji nez seriozni pristroje. K cemu vam bude databaze 30 000 nebeskych objektu, kdyz vam jich dalekohled rozumne ukaze sotva 50?
Pokud bude vas otec pozorovat ze zahrady, tak podporim kolegu Yamahu - vemte 25cm dobsona, k tomu rudlik a mate vystarano. Dalekohled muzete parkovat v garazi, v zahradnim domecku, na chodbe, proste kdekoliv kam ho zavezete tim rudlikem - neni potreba nic nosit.
Hodne taky zalezi na tom, jaky bude vas otec pozorovatelsky "typ". Jsou lide, kteri stravi venku celou noc a chteji videt maximum (a koupi si na to patricne velke "delo") a jsou lide, kteri se vecer pulhodinku pokochaji pohledem na Mesic, Saturn, Plejady a M42, popremysleji nad nekonecnosti kosmu a jsou spokojeni (a staci jim k tomu maly lehky refraktor).
Z dalekohledu, ktere jste si vytipoval bych asi neuvazoval nad zadnym - ne ze by s nimi neslo nic videt, ale jejich pomer cena/vykon je dosti diskutabilni, zejmena kvuli te navigaci.
ada@studeny.cz: Navigaci nechte plavat, dalekohledy v teto cenove kategorii ktere maji navigaci jsou prilis male na to aby ji smysluplne vyuzily. Jsou to spis takove blikajici a pipajici hracky, ktere se samy pohybuji nez seriozni pristroje. K cemu vam bude databaze 30 000 nebeskych objektu, kdyz vam jich dalekohled rozumne ukaze sotva 50?
Pokud bude vas otec pozorovat ze zahrady, tak podporim kolegu Yamahu - vemte 25cm dobsona, k tomu rudlik a mate vystarano. Dalekohled muzete parkovat v garazi, v zahradnim domecku, na chodbe, proste kdekoliv kam ho zavezete tim rudlikem - neni potreba nic nosit.
Hodne taky zalezi na tom, jaky bude vas otec pozorovatelsky "typ". Jsou lide, kteri stravi venku celou noc a chteji videt maximum (a koupi si na to patricne velke "delo") a jsou lide, kteri se vecer pulhodinku pokochaji pohledem na Mesic, Saturn, Plejady a M42, popremysleji nad nekonecnosti kosmu a jsou spokojeni (a staci jim k tomu maly lehky refraktor).
Z dalekohledu, ktere jste si vytipoval bych asi neuvazoval nad zadnym - ne ze by s nimi neslo nic videt, ale jejich pomer cena/vykon je dosti diskutabilni, zejmena kvuli te navigaci.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Výběr dalekohledu.
Kdyby to bylo pro něj moc těžké, tak proto jsem navrhoval ten 130 mm Dobsonek, který se zasune a nese jak malá taška. Navíc to nic neváží a je to relativně levný stroj..

Stano, kdyz jsem se po 3. operaci kolene belhal par mesicu o berlich a premyslel o pozorovani, ver mi, ze 2 x 13 kilo muze byt neprekonatelna vaha... Ono i dnes, kdyz vynasim dobsona kousek do schodu, to obcas docela na koleno boli!
Stano, kdyz jsem se po 3. operaci kolene belhal par mesicu o berlich a premyslel o pozorovani, ver mi, ze 2 x 13 kilo muze byt neprekonatelna vaha... Ono i dnes, kdyz vynasim dobsona kousek do schodu, to obcas docela na koleno boli!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- ada@studeny.cz
Výběr dalekohledu.
Ty bláho ta váha 26 kg je pro můj vkus dost masakr. No a teď mi poraďte kde najdu návod pro lamy jako já. Jak se s tím vůbec pracuje, např. jak se s tím pohybuje aby se eliminovalo otáčení země. Tak a teď mne asi ukamenujete. Jsem v tomto směru jak si totálně mimo. Pokud chcete zkonstruovat nějakou lokomotivu to bych si věděl rady nebo složit nějaké PC to se na mne obraťte, ale tohle je mimo mé obzory. I když nikdy neříkej nikdy, už teď o tom v práci debatujeme a moje chabé vědomosti převyšuji všechny kolegy. A to tu čtu teprve týden ;D ;D ;D.
- ada@studeny.cz
Výběr dalekohledu.
mám teda na mysli toho TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) (CDD) nebo TSC/GSO-250C DOBSON 10” 250/1250mm f/5 CRAYFORD nebo TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON FLEX TUBE. jen tak mimochodem, který je lepší.
Výběr dalekohledu.
Chytnes tu trubku rukou a pohnes s ni kam potrebujes. Jedno video je lepsi nez tisic slov (dalekohled na videu je TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON FLEX TUBE) :)
[media]http://www.youtube.com/v/IU1UImyvdds[/media]
[media]http://www.youtube.com/v/IU1UImyvdds[/media]
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Výběr dalekohledu.
a co tohleto:
http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/vozickari.html