Jak na Mars

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Jak na Mars

Příspěvek od MaG »

caribic: to je dobře popsaná zkušenost. Myslím že trochu vykoukaný pozorovatel nebude mít s útvary na Marsu takový problém, jako ten, kdo se dívá třeba první rok. Jinak albedové útvary a polární čepička se mi většinou jevily jako nekontrastní a jen nevýrazně odlišné svou barvou od zbytku kotoučku. Čepička však byla zřetelně dobíla. Ty útvary se opravdu jeví jako plošky zabírající větší část kotoučku, jako na kresbách, nemělo by jít o tečky. Nejsnáze jsem v malém zvětšení (100x) viděl polární čepičku a právě Syrtis pokud byla ve středu kotoučku. Z toho plyne, že to chce zkoušet dál a dál a chce to mít i štěstí na dobré natočení albedových útvarů a na seeing.

Koukám zapoměl jsem na tu jasnost kotoučku. S tou bývá nkdy boj. Je-li Mars příliš světlý, také na něm nic nevidím, jenže najít hranici kdy už zas není moc tmavý je těžké. Barevné filtry na Marsu pomáhají viz. sekce Pozorování, Mars 2010..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
viator

Jak na Mars

Příspěvek od viator »

Pozorovanie albedových útvarov Lidlskopom (K 4(6)mm, 1,5x barlow) môžem potvrdiť. Konkrétne Syrtis Major, polárnu čiapočku a jej stmavnuté okolie (Utopia, Uchronia) asi pred 2 týždňami. Dnes sa von iba chystám - práve som sa vrátil z túry...
Pozorované útvary neboli viditeľné po celý čas ( asi 40%) a farebná chyba rušila čo sa zlepšilo po použití oranžového a neskôr žltého filtra.
Nemôžem porovnať s pozorovaním s inými okulármi - mám iba tie Kellner-y. Dosť by ma zaujímala niekoho skúsenosť s týmto.
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Martin Vyskočil
Věk: 44

Jak na Mars

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Mohu přidat jedno své pozorování "Ostřížím okem" (zatím bohužel jediné, protože jsem pracovně stále v zahraničí). Nebylo moc zdařilé, neboť jsem pozoroval Mars v díře mezi mraky, než se po pár desítkách sekund zatáhlo. Přesto jsem během té krátké doby zcela jasně viděl polární čepičku a jeden tmavý pás v úrovni rovníku. Připomínám, že dalekohled má průměr 60mm. Použil jsem okulár Hyperion 13mm, který mi dává zvětšení 80x (tedy nic moc).

Jsem přesvědčen, že minimálně totéž musí být vidět v Lídlskopu, byť má o něco horší barevnou vadu. Je také možné, že má Bresser určitý rozptyl kvality ve výrobě, protože jsem měl možnost podívat se různými lídlskopy a některé byly subjektivně lepší nebo i horší. Například 3J má jeden excelentní, který se zřejmě obzvláště povedl.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Ansvabelov

Jak na Mars

Příspěvek od Ansvabelov »

víš na které ?
Na té v Hradci Králové.
kavka
Věk: 70

Jak na Mars

Příspěvek od kavka »

Jako autora článku bych tipoval Vladimíra Kocoura ml. Dlouholetým pracovníkem hvězdárny v HK je jeho otec. Možná se mýlím.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
MilAN
Věk: 76

Jak na Mars

Příspěvek od MilAN »

Je to tak, jak píšeš. Už jsme si to mezi tím s Ansvabelovem v SZ probrali.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět