Ultra light Dobson

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
FunTomas

Re: Ultra light Dobson?

Příspěvek od FunTomas »

MilAN píše:...Do 1 m hloubky  jsem již taky měl tubus mokrý,  zrovna jako  okuláry z vnitřní strany tubusu....
Chcel by som sa spytat, kde ste to pozorovali (za akych podmienok) pretoze okrem dazda a hmly som uz zazil pri pozorovani hocico a nikdy mi neomrzlo alebo sa nezarosilo zrkadlo umiestnene v 35 cm hlbokom tubuse. Samozrejme tubus bol na povrchu omrznuty alebo oroseny cely (zhora az dole) ale vnutro ostalo suche.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Ultra light Dobson

Příspěvek od FunTomas »

Mesuge napsal: ...Kdyby naky sikovny Cech rozjel vyrobu kovovejch UL dobsonu jako kit treba ve 3 velikostech (bez optiky) tak mu lidi utrhaj ruce, ale zatim jsem nic takoveho bohuzel nezaregistroval..No ved to skus... Ono vyrobit sa to da, ale aj pri vacsej serii ta cena nebude taka, ze by ti od radosti trhali ruky. Navyse si zrataj, kolko by sa tu takych dalekohladov predalo. Nie je to ziadna vyhra. Tu je mrnavy trh a presadit sa do EU nie je jednoduche. Len tak medzi nami na kolko by si odhadol cenu takeho pristroja, keby sa urobila tuna (lacna pracovna sila = nie take vysoke hodinove platy ako v USA) Som zvedavy na tvoj odhad. Su tu ludia, ktori uz take dalekohlady vyrobili a mozno sa budu divit, ake mas predstavy o narocnosti vyroby (nielen technologickej ale aj financnej). ;)
Pavuk_

Ultra light Dobson

Příspěvek od Pavuk_ »

FunTomas napsal:
Presne ako pises neskor. nie je to tak. Tubus je orientovany v smere dopadajuceho svetla, takze akekolvek svetlo nerovnobezne dopadajuce do dalekohladu, sa od tubusu odrazi na zrkadlo a znizi tak kontrast vysledneho obrazu. Preto sa tubusy zaciernuju a davaju sa do nich clony. Tu ale ziaden tubus nie je. Svetlo jednoducho preleti okolo trubiek von a dopadne na zem. Tu nepotrebujes zaciernovaci rukav, staci ti ta clona pri sekundari, zabranujuca dopadu bocneho svetla priamo do okularoveho vytahu.Ked to citam az sa mi chce zahodit tu moju ruru a ... ale neurobim to a viete preco, lebo sa mi nechce pred kazdym pozorovanim kolimovat to siiileneee f/4.2
kto sa aspon trochu rozumie ATM okolo zrkadiel vie o com hovorim
Ale ako sa vravi ... nikdy nehovor nikdy a aj ja si vyhrazdujem pravo jedneho dna urobit odrurovaciu proceduru a urobit z toho ultralight. Tak a vcil bucte muudry ;D
Mesuge

Příspěvek od Mesuge »

Funtomas> ale to se porad tocime v kruhu..
kdyz nekdo z titulu sve profese nebo jinych hobby apod. ma pristup k poloprofi vybaveni a materialu ala naky beznejsi CNC pak si jiste muze vyrobit o pauzach na obed nadherny soliter se kterym se muze vsude ukazovat :@ )

Ale vyrobu aspon v nejakych seriich nikdo nedela proc? Protoze by se musel domluvit s majitelem fabriky ze by to tam na tom vybaveni mimo pracovni dobu vyrabel nebo si koupil nake starsi CNC a vyrabel to primo doma.. nebo zadaval nekam jinam na vyrobu. A do toho se nikdo zatim nepustil co vim..pritom kvalitni a levny zrcadla se daj ve stredni a vychodni evrope zaopatrit i tady delat mechaniku...prodavat to ven pres web od kitu az po komplet systemy (na cem se nejvic videla).. To samozrejme pak znamena objizdet s tim ruzny astro akce a predvadecky aby se to dostalo do podvedomi apod..proste to neni prca.. ale mozne to je viz. uspesne male cz/sk firmy v jinych oborech..

btw. ATM Slovakia peknej web!

A proto kdo chce UL hned at si skoci do hornbachu pro finskou brizu, tri alu tyce,  a pilu - zbytek objedna na netu a muze to mit za par mesicu drsne prace v kupe za normalni cenu.. + predtim nacist problematiku dobsonu/newtonu/a tohodle 3vzperaka..

Pavuk> a co takhle 320mm/f5?  ;D
Pavuk_

Ultra light Dobson

Příspěvek od Pavuk_ »

Mesuge napsal:
Pavuk> a co takhle 320mm/f5? ;DTeraz som uz aj ja mudrejsi, medzi f/5 a f/4 je 2xvacsia koma (koma rastie D^3) ale ta dlzka (kto by to nosil) Zistil som ze jeden inzinierov z Mladej Boleslavy musel by ATMaker, tubus mi na chlp presne vleze do S120L :D
... a ze na dlzke nezalezi ;D
Mesuge

Ultra light Dobson

Příspěvek od Mesuge »

Pavuk> no nektery UL maj i f4.5 ale f5 bych rek je asi nejcastejsi..Skoda ze nemuzu najit ten web toho jinyho uchylnyho nemce ten ma tyhle 3vzperovy dobsony s hodne divnym f..

<kdo by to nosil> e to lehke viz obrazky - 3 tyce, zrcadlo a sekundar se chova do boxiku..

MilAN
Věk: 77

Ultra light Dobson

Příspěvek od MilAN »

Rudy napsal: Tym ale nechcem povedat, ze MilAN nema pravdu. Pozera sa na vec zo svojich praktickych skusenosti. Ale mozno len pre to, ze sa nepokusil taky UL dobson vyrobit.
Víš, když si přečtu, kolik váží " UL" typ od Alberta Highe, potom bychom naše konstrukce museli nazývat "super UL". Mě neláká stavět něco těžšího než mám.
A jen tak na okraj : konstrukce s 1 , 2,3 a více nosníky nejsou žádnou novinkou, byly tu již před 20 lety, když jsem  dával dohromady svůj  první skládací Dobson. Ale všechny výpočty mě vedly k tomu, že nejsou lehčí (pokud mají být nějak skládací)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lefty2

Ultra light Dobson

Příspěvek od lefty2 »

Zdravím všechny.
Tak se po dlouhé době opět vracím k tématu a přináším konkrétní výsledky z plánované konstrukce.Příhradovou konstrukci jsem (zatím) odložil na neurčito a rozhodl jsem se pro skládací tubus.Abych byl v něčem originální, rozdělil jem tubus pouze na dvě části a tvar nebude osmiúhelník, ale normálně kulatý.Pro stavbu jsem použil 3ku překližku, kterou jsem stočil podle původního plechového tubusu ve dvou vrstvách.Horní část se bude zasouvat do spodní až po ok. výtah (takže není třeba demontovat) a fixovat obě části budu 4mi šouby. Bude to (doufám jednoduché, lehké a ipoměrně snadno přenosné.
Tak co vy na to?
:D
MilAN
Věk: 77

Ultra light Dobson

Příspěvek od MilAN »

Jestli jsem to dobře pochopil, máš tlouštku jednotlivých tubusů 6 mm, slepenou ze dvou vrstev 3 m překližky ? To by mělo stačit, pokud tam uděláš ještě vnitřní /vnější žebra jako clony. Jinak se to bude deformovat a nepůjde to dobře zasunovat.
Ale proč myslíš, že je to až tak originální? Dvou , tří i čtyřdílné tubusy tu byly už dávno. Ale je to dobré řešení z hlediska transportovatelnosti i jednoduchosti.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lefty2

Příspěvek od lefty2 »

Ano, přesně jak říkáš.Ve vniřním tubusu bude několik clon a ve vnějším jen 2 (jedna bude držet prim. zrcadlo,.Druhá bude jako doraz pro vnitřní tubus a jako poslední clona.
Jinak, tuhle konstrukci jsem na foru, ani nikde jinde ještě neviděl, ani jsem neslyšel, že by to někdo takhle řešil (pravda jsem začátečník) ,takže o tuctový výrobek snad nepůjde? :D
lefty2

Ultra light Dobson

Příspěvek od lefty2 »

Mám ještě jeden Dotaz. Zkoušel jsem mou sestavu zadat do programu Newt (celkem dobrý prográmek) a zjistil jsem, že vlivem velkého sek. zrcátka (70x100)soustava trochu vinětuje při zmenšení na 65x 95mm je všechno v pořádku.Rozumíte tomu?
FunTomas

Ultra light Dobson

Příspěvek od FunTomas »

Je to celkom pochopitelne. Ak mas vacsie zrkadlo, tak luce dopadajuce na kraj sekundaru sa odrazia pod takym uhlom, ze "vyjdu" z tubusu skor nez sa tento skonci. T.j. zachytia aj cast tubusu a preto ti to vinetuje. Pri mensom sekundari sice nevinetuje tubus, ale nevykreslis ani take velke zorne pole ako potrebujes. Musis zvacsit nielen sekundar ale aj priemer tubusu.

Tiez som sa s tym programom hral. Okrem toho, ze je super a velmi uzitocny, zial treba konstatovat aj to, ze sam za nikoho navrh dalekohladu nespravi. Ake finty a postupy spravit na to, aby to vsetko sedelo, to uz je na konstrukterovi. Napriek tomu, ze to tento program zjednodusi a urychli, este stale je navrh optimalnej sustavy niekedy pekelne komplikovany - priam je to umenie.
lefty2

Příspěvek od lefty2 »

Myslel jsem že větsí rozměr sek. zrcátka je z důvodu určitých rererv při kolimaci, které jsou omezeny průměrem tubusu.To co říkáš, by spíše pasovalo na situaci, kdy je sek. zrcátko menší a nedrazí se od něho celý obraz-pak by to mohlo vinětovat.V opačném případě je to nelogické(leda že by zastínění  soustavy sek. zrcátkem bylo moc velké).

Já jsem Newt využil vlastně jen pro velikost a polohu clon, jinak mám všechno v hlavě, protože když něco namaluju a pak část z toho vyrobím, tak zjistím že mi tam něco nepasuje a upravuji celou soustavu postupně jak ji dávám dohromady :)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Ultra light Dobson

Příspěvek od MMys »

Pánové, v daném případě je to skutečně tak, že soustava vinětuje o vstupní otvor tubusu, pokud by se využila celá plocha již zbytečně velkého sekundárního zrcátka (tedy pro takové zorné pole, kde kužel paprsků se dotýká akorát okrajem sekundáru). Ztráta je však o ten tubus obvykle minimální, pokud to není nějak extrémně zacloněné.

řeší to větší průměr tubusu. Čím širší zorné pole je, tím větší musí být tubus proti průměru hlavního zrcadla. Je to presne tak, jak myslel a pise FunTomas.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
lefty2

Ultra light Dobson

Příspěvek od lefty2 »

Dík za vysvětlení, už tomu rozumím.Teď jsi mětrochu zneklidnil, protože jsem ve sklenářství nechal upravit tvar sek. zrcátka z 8úhelníku na elyptický a protože ten tvar 2krát pokazili, musel jsem velikost snížit na 60x90mm a teď nevím jestli jsem neudělal blbost >:(.Když jsem v Newtu zmenševal průměr sek. zrcátka dané sostavy (300/1700) tak minimální průměr byl 45mm.,takže určitá rezerva tam ještě pořád je.Jinak ten průměr tubosu jsem zvolil na vstupním otvoru 340mm a postupně se pomocí clon zmenšuje na 310mm.
Odpovědět