Filmy pro astrofoto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
P.D.

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od P.D. »

A já se tak snažil najít něco, co by pomohlo :-[
Bohužel ještě nejsem dost zběhlý. :book:

Snad příště :nod:
T.o.m

Re: Filmy pro astrofoto

Příspěvek od T.o.m »

Mám dotázek - skladujete filmy v normální ledničce, nebo nastavujete speciální teplotu?
A balíte je nějak speciálně (např. s něčím pohlcujícím vlhkost), nebo stačí prostě je tam dát v obalu? Zapomněl jsem totiž dát zakoupený Kodak Ektachrome 200 do ledničky (mám ho na tmavém suchém místě asi 4.týden  :banghead:- snad se mu nic nestalo ???)
Díky moc
Tom :hi:
vla

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od vla »

T.o.m napsal: Mám dotázek - skladujete filmy v normální ledničce, nebo nastavujete speciální teplotu?
A balíte je nějak speciálně (např. s něčím pohlcujícím vlhkost), nebo stačí prostě je tam dát v obalu? Zapomněl jsem totiž dát zakoupený Kodak Ektachrome 200 do ledničky (mám ho na tmavém suchém místě asi 4.týden  :banghead:- snad se mu nic nestalo ???)
Díky moc
Tom :hi:Nejsem až tak velký znalec, ale při krátkodobém skladování , počítám několik měsíců se asi nic nestane, ostatně málokterý obchod uchovává filmy v chlazeném boxu, skladu atd...
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od MMys »

Krátkodobý pobyt (několik měsíců) v pokojové teplotě a vlhkosti spolehlivě neuškodí, ale rok už je znát. Zkusil jsem jednou vyfotit pár snímků na ve skříni rok zapomenutou Supru, zčásti ustřiženou, ale nebyla dokonce ani v té plastové krabičce, jen kazeta v papírové krabičce, dost utrpěla citlivost na červenou. Kdyby byla v plastovém obalu s víčkem, třeba by to bylo lepší. Každopádně všechny filmy skladuju v chladničce.

Tohle neplatí u na vyšší citlivost hypersenzibilizovaných filmů (pár si jich objednávám, rád bych to vyzkoušel) Tam je nutnost minimálně v ledničce, v uzavřeném boxu a s nasypaným desicantem pro pohlcování vlhkosti. Uvidím, jak dlouho mi vydrží. Píšou za těchto podmínek několik měsíců.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

Díky, a že do toho tak rejpu tu látku sypeš přímo do té umělohmotné válcovité krabičky? A mohl bys poradit, kde bych to kdyžtak sehnal?
Díky,
snad se konečně počasí už umoudří a filmy nám nebudou ležet ladem...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od MMys »

Normálně nikam nic nesypu. Na klasické filmy to není vůbec potřeba.

To budu muset udělat u hypersenzibilizovaných filmů, co mám objednané. Kde se to dá sehnat nevím, nám to chodí do firmy v baleních s elektronickými součástkami a vyhazujeme to, takže stačí pár pytlíčků vzít, pro jistotu ten desicant (silikagel) přesušit v troubě a dát do krabičky s filmem. Asi to bude třeba opravdu nasypat. Pytlíček se tam nevejde. Jsou to takové perličky asi 3-4mm v průměru, do kazety s filmem se to dostat nemůže, prach z toho není.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
T.o.m

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od T.o.m »

Díky, takž ho tam šoupnu jen normálně v tom umělohmotném obalu ;)
FunTomas

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od FunTomas »

Tak som v piatok dofotil Kodak Royal Supra 400. Podla datasheetu ma mat maximum citlivosti pre cervenu farbu okolo vlnovej dlzky 650nm. t.j. pre astrofoto vynikajuci. Po prezreti negativu som vsak severnu ameriku takmer neidentifikoval. Presnejsie je vidiet ale nie cerveno. Velmi slaby odtien pozadia. Existuje vobec nejaky farebny negativny film na astrofoto, ktory dodrzi, to co sa o nom pise v datasheete? Akonahle oskenujem obrazok, dam ho na stranku pre porovnanie.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Tomkk

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od Tomkk »

Doporučíte mi někdo nějaký osvědčený film cca 200DIN pro první pokusy? Nic špičkového, prvně asi zkusím jen velkou mlhovinu v Orionu. Prostě něco blbuvzdorného.
Nebo čemu se mám vyhnout. Jak by to dopadlo, kdybych fotil na běžný Kodak Gold, nebo Fuji 200?
vla

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od vla »

FunTomas napsal: Tak som v piatok dofotil Kodak Royal Supra 400. Podla datasheetu ma mat maximum citlivosti pre cervenu farbu okolo vlnovej dlzky 650nm. t.j. pre astrofoto vynikajuci. Po prezreti negativu som vsak severnu ameriku takmer neidentifikoval. Presnejsie je vidiet ale nie cerveno. Velmi slaby odtien pozadia. Existuje vobec nejaky farebny negativny film na astrofoto, ktory dodrzi, to co sa o nom pise v datasheete? Akonahle oskenujem obrazok, dam ho na stranku pre porovnanie.
Já fotím na Konica VX 400 a v červené oblasti je podle mě vynikající, na ameriku ti stačí 10 minut, na oriona taky. /Newton 200/1000 /.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od PavelM »

FunTomas napsal: Tak som v piatok dofotil Kodak Royal Supra 400. Podla datasheetu ma mat maximum citlivosti pre cervenu farbu okolo vlnovej dlzky 650nm. t.j. pre astrofoto vynikajuci. Po prezreti negativu som vsak severnu ameriku takmer neidentifikoval. Presnejsie je vidiet ale nie cerveno. Velmi slaby odtien pozadia. Existuje vobec nejaky farebny negativny film na astrofoto, ktory dodrzi, to co sa o nom pise v datasheete? Akonahle oskenujem obrazok, dam ho na stranku pre porovnanie.
Je rozdíl mezi Kodak Supra a Kodak Royal Supra. Ta stará Supra která měla vysokou citlivost okolo 650nm se už nevyrábí a nahradilaji právě ta Royal Supra která má sníženou citlivost na zmiňovanou vl. délku. Takže ten datasheet byl nejspíše k té původní Supře. Taky už jsem se takhle zkazil celý film s Fuji NPH 400 který je na tom úplně stejně. Tuším že dnes se už nedá sehnat žádný barevný negativní film vhodný pro astrofotografii. Takže zbyly jedině diapozitivy které jsou na tom ješte celkem dobře.
FunTomas

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od FunTomas »

Tak toto si ma nepotesil. Prave som si kupil FujiColor Superia X-tra 800 no asi to bude len taky civilny film. Napriek tomu skusim nejake astrofoto a premyslam, ze sa dam na B&W a tricolor. Len najst ten spravny film, ktory je dostatocne citlivy v celom rozsahu. >:(
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelM »

Ono to tak strašné zase nebude i tak tam ty mlhoviny vidět budou ale bude to chtít asi delší expozici.

Viz obrázky na různý materiál.
http://www.geocities.com/freeman_patric ... photos.htm
MP

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od MP »

FunTomas napsal: Prave som si kupil FujiColor Superia X-tra 800 no asi to bude len taky civilny film.
Fuji X-tra nebyly nikdy moc citlive nad 650nm. S tou NPH 400 to ale je smutne - byl to posledni film, o kterem jsem vedel, ze jde do vyssich vlnovych delek. Tohle je z aktualniho datasheetu Fujicolor Portrait NPH 400 Professional :

Takze jestli to uz neni pravda, pak z barevnych negativu asi opravdu nezbyva nic.

Pro srovnani, tohle je pro X-tra 400 a podobne to vypada u vetsiny novych filmu Fuji se 4 vrstvami :

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek
Věk: 55

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od zdenek »

Ta Konica neni opravdu vubec spatna.Znamy VX400 rovnez pouziva celkem s oblibou, popr. i citlivejsi Konicu Color SR-G3200. Ta 650nm zvlada celkem bez problemu (jde az takrka k 700nm). Diky spec strukture zrna i barevnych vrstev je i podstatne mene zrnita nez je u techto citlivosti (3200ASA) bezne. V jejim datasheetu je dokonce psano o urceni pro astrofotografii.
Jeji datasheet je napr. zde http://www.starlab.ru/pdf/konica_3.pdf (! cca418k)

Datasheet vyse zminovane Konici VX400 je napr. zde
http://www.starlab.ru/pdf/konica_4.pdf  (24k)
Odpovědět