To Regulus: Odkaz na Mars Previewer:Dík už vím co jsem viděl
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Tak se taky přiznám. Včera v 10 hod večer jsem se vrátil z procházky se sem. Zašel jsem na terasu (kerou mám bohužel orientovsnou severovýchodně) kde mám zaparkovaného TALa 100/1000 a HEQ-5. Bez zdroje a ručky. Mám je uložené. Venku se mi zdálo že je dobrý seeking. Podíval jsem se na Mars a byl docela překvapený. Nemám tuto planetu na pozorování moc rád již drahně let. Asi proto že jsem vždy čekal od něj více pod vlivem různé četby v sedmdesátých letech. Dal jsem do zenitového zrcátka po zaměření hledáčkem Vixena LV 6 mm což dáva necelých 170x. Viděl jsem jasně polární čepičku a několik albedových ůtvarů. Nejsem znalec marsovy topologie a neumím kreslit a popsat to je těžké neboť jsem si natočil okulár abych pohodlněji viděl a to se vše změní. Někdy mi to dělá i na Měsíci problém se rychle orientovat, jak ho mám natočený abych našel v mapě to na co koukám. Nicméně jsem viděl a to bez rád bych viděl jakoby 5 albedových oblastí. Prostě od opozice poprvé zase něco. Zkusil jsem Vixena LV 4mm a 250x ale to bylo moc. Nejen kvuli seekingu ale na TALa je to u Marsu 250x moc. Na to by musel být moc dobrý seeking jako se mi to letos stalo asi 5x u Měsíce kdy jsem v tomto zvětšení viděl lépe detaily než při 170x. Pozoroval jsem asi 15 - 20 min. Pak se zhoršil seeking a mě se nechtělo tahat zdroj ručku a čekat. I tak jak píši jsem byl velmi spokojený. Milan Drbohhlav
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 15 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60°, Bresser 70/700 mm, Vixen NPL 20 mm. a Baader Solar Folie.
Tu povánoční noc jsem po půlnoci pozoroval taky.Ikdyž snímky z družice nenasvědčovali úplně jasno tak jsem aspon na chvilku vytáhl ED80.
Seeing byl dobrý a dalo se s ED80 naložit zv. 150x a stále jasno,tak jsem vytáhl i dobsona,ale musel jsem čekat na vytemperování a jak již psal Michal b. že Mars je dost háklivé na málo vytemperované dalekohled se potvrdilo.Dobson jsem zaclonil na 170mm a jednou to šlo i se zv. 170x.
Vánoční svátky mě dost vyčerpaly a nedokázal jsem zakreslit jemné detaily,prostě jsem toho viděl víc,ale při krátkých okamžicích dobrého seeingu jsem ten tvar albedů nedokázal nakreslit,no a k tomu ještě ne uplně nejlíp vytemperované newton tomu taky nepřidal,tak aspon dvě kresby s ED80 a N 170/1200:
Večer byla solidní deka ale k ránu zcela jasno, tak jsem opět jukl na mars: krom čepičky byla zřetelná tmavá oblast pod ní (Asi mare acidalium) a pak v jižní části nějaké dvě míň zřetelné šmouhy. Ten program Mars Previewer i Stellarium se celkem shodují s tím co jsem viděl (i když v dalekohledu míň podrobností). Škoda že není velká opizice, to by byl mazec mít Marsík 2x větší
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Škoda že není velká opizice, to by byl mazec mít Marsík 2x většíjojo a škoda, že při "velké opozici" nedosahuje vysokých deklinací, to by byl ještě větší mazec ......
Jinak co se týká pozorování u mě, tak je to velmi jednoduché = počasí mi nějak nepřeje. Ale snad se dočkám
Přeji klidný seeing při pozorování Marsíku.
Včera jsem jsem pozoroval kolem 11.00 seč po téměř měsíční pauze Mars,který již viditelně zvětšil svůj průměr a albedové tvary o sobě daly vědět.Kolem sev. pol. čepičky byl po jejím obvodu nápadný temný pás a ztemnělá plocha na jižní polokouli byla asi součástí oblasti Syrtis Major. Obraz byl chvílemi klidný,alena více detailů je třeba větší přiblížení - uvidíme v lednu. Abych se tak moc neradoval, během pozorování vysadil e. pohon a ono ruční postrkování nebylo to pravé ořechové. Tent
vcera sem koukal na mars se svoji 130/650 a asi byl spatny seeing nepodarilo se mi ho poradne doostrit nejdriv sem koukal 20mm okularem pak 10mm a nakonec sem zkusil planetary 5mm okular a to uz s nedalo vubec tak nevim jinak byl videt jako takova vetsi tecka
vcera sem koukal na mars se svoji 130/650 a asi byl spatny seeing nepodarilo se mi ho poradne doostrit nejdriv sem koukal 20mm okularem pak 10mm a nakonec sem zkusil planetary 5mm okular a to uz s nedalo vubec tak nevim Sad jinak byl videt jako takova vetsi teckaA kdy to bylo? Jestli někdy večer tak to ono nebude, seeing nebývá teď nic extra a zachraňuje to velká výška Marsu nad obzorem - chce to spíš zrána když kulminuje.
Ráno o tretej ma zobudili psi a kedže o piatej vstávam do roboty,tak už som nešiel spať,ale dal chladiť dobsíka.A dobre som spravil,lebo to stálo naozaj zato.Bolo to moje prvé poriadne pozorovanie Marsu odkedy mám ďalekohlad-2 roky.Prvá hodina za moc nestála,ale keď sa vytemperoval kuker od štvrtej to bola podívaná .Seeing 9/10,zväčšenie 300x.O pol piatej začal povievať vetrík a bolo po paráde.Videl som polárnu čapičku aj albeldove útvary.Skúšal som aj fotiť,ale s tým mojim kompaktom to asi za veľa stáť nebude :-[
Je to tak kdo dnes mrkal na Mars cca od půlnoci neprohloupil.Určitě mě znáte jak se divím že někdo používá zv. 300x a ted to šlo i mě.
Nenechal jsem nic náhodě a dle snímků z družice jsem dobsona vytáhl na temperaci už v 22h seč.
Začátek kolem 01 h seč byl opravdu úchvatný a využil jsem celí objektiv 250mm kde se dalo dívat na Mars se zv. 300x,trošku se podmínky zhoršily tak jsem opět clonil na 170 mm a zv. 240x,kdo zná trochu Mars asi pozná co jsem viděl: http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 1.jpg.html
Další kresbu jsem pořídil o něco později,podmínky se o chlup zhoršily tak jsem klesl na zv. 200x,ale i tak to byla pěkná podívaná jak se Mars točí a ty barvy,bílá,šedá(nebo hnědá),oranžová: http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 2.jpg.html
Ještě že je ten Mars tak vysoko,protože když byl Saturn níž byl jsem rád za zv. 130x a to by na malinký Mars moc nestačilo.Takže kdo nevstává ráno doporučuji pozorovat.
Ja som dnes ráno síce šiel z balkónu rovno na brigádu ale, neľutujem, že som túto noc nespal. Spočiatku som chcel skúsiť nasnímať nejaké jasné deepsky, keď Mesiac trochu zalezie ale nedalo mi to a jukol som i na Mars.
Tak dobré podmienky som mal hádam naposledy v auguste, kedy vznikol snímok Jupitera (ktorý mám teraz ako avatar ). Po dlhom čase ma viac bavilo pozorovať, ako snímať, pretože bolo čo pozorovať! Pohodlne som mohol použiť 8mm TV plossla a 2x barlowa. Obraz bol nádherne stabilný, seeing asi 9/10 a tak sa dala pekne pozorovať polárna čiapočka i so stmavením ako i ďalšie podrobnosti. Jedinou chybičkou bolo, že som zistil, že mám trochu rozkolimovanú optiku, čo sa prejavilo pri snímaní ::).