Digitalny fotak
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Re: Digitalny fotak
Tak tohle jsem nějak nepochopil, jakou digitální kameru ? Normální digitální videokameru ? Co s ní chceš točit ? Zákryty hvězd měsícem, planetkami a podobně ??? Na nic jiného prakticky snad použít v astro oblasti nejde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Digitalny fotak
Zakryt jedne blizke hvezdy Venusi, mrakem a ptakem :
Mars :
Oboji starsi DV kamerou Panasonic NV-DS27, ten Mars je slozeny Registaxem z kusu videa, Slunce je zmenseny jednotlivy obrazek.
Samozrejme, ze na nic jineho, nez Slunce, Mesic a planety se to nehodi.
Mars :
Oboji starsi DV kamerou Panasonic NV-DS27, ten Mars je slozeny Registaxem z kusu videa, Slunce je zmenseny jednotlivy obrazek.
Samozrejme, ze na nic jineho, nez Slunce, Mesic a planety se to nehodi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Digitalny fotak
[quote author=HonzaS link=board=astrofoto2;num=1104509871;start=0#11 date=03/14/05 - 23:27:22]Tak jsem se rozhodl vytvorit malou minirecenzi, ktera se tyka vhodnosti kompaktniho fotoaparatu Nikon 5400 pro astrofoto.
Totez pri ISO400 a case 'jen' 84 sekund - absolutni expozice se prodlouzila cca 1.85x (ISOxcas)
Nevíte někdo, proč při dlouhých expozicích je tak ošklivý levý horní roh? Je to vlastnost čipu, nebo se s tím dá něco dělat? ???
Totez pri ISO400 a case 'jen' 84 sekund - absolutni expozice se prodlouzila cca 1.85x (ISOxcas)
Nevíte někdo, proč při dlouhých expozicích je tak ošklivý levý horní roh? Je to vlastnost čipu, nebo se s tím dá něco dělat? ???
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Digitalny fotak
Tomkk napsal: Tak jsem se rozhodl vytvorit malou minirecenzi, ktera se tyka vhodnosti kompaktniho fotoaparatu Nikon 5400 pro astrofoto.
Viděl jsem to u řady chipů a je to docela běžná věc. Nekde jsem četl, že může pronikat částečně světlo přes hledáček na chip, takže při testech ve dne, je dobré hledáček zakrýt.
Tuhle chybu přesvětlení rohů se dá eliminovat tzv. DarkFramem při úpravách fotografií. Ne nadarmo si všichni kupují EOS nebo Nikon - jsou to ověřené chipy, která nabízejí vlastnosti vhodné pro astrofoto.
Viděl jsem to u řady chipů a je to docela běžná věc. Nekde jsem četl, že může pronikat částečně světlo přes hledáček na chip, takže při testech ve dne, je dobré hledáček zakrýt.
Tuhle chybu přesvětlení rohů se dá eliminovat tzv. DarkFramem při úpravách fotografií. Ne nadarmo si všichni kupují EOS nebo Nikon - jsou to ověřené chipy, která nabízejí vlastnosti vhodné pro astrofoto.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Digitalny fotak
Přesně takhle se choval čip Nikonu D70. Vadilo mi, že zrovna u něj to bylo patrné již při krátké expozici, což u Canonu není. Vzhledem k nepoužitelnosti závitových objektivů je pak Nikon jasně na druhé pozici při výběru digizrcadlovky na astrofoto, ale má-li už někdo Nikon sestavu a jen potřebuje digitělo, není co řešit.
ISO myslím 800, zbytek by měl být v EXIF.
ISO myslím 800, zbytek by měl být v EXIF.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Digitalny fotak
Dělá to i v úplné tmě. Prvně jsem myslel, že čip z toho kouta ohřívá nějaká topící součástka, ale dělá to stejně ihned po zapnutí, jako po 15 min provozu. Zkoušel jsem i tisk chladit proudem studeného vzduchu, ale také bezvýsledně (pouze ubylo hotpixelů). Zkoušel jem i zatínit stavové LED diody, aby odlesk z nich nemohl pronikat na čip. Opět nic. I když se odečte darkframe, tak je ten kout při delších expozicích poznat jinou barevností i citlivostí. Je-li to vlastnost čipu, pak se s tím smířím, ale kdyby to byla bylo způsobeno jen nějako maličkostí, tak by to byla škoda. Že to tak dělá i D70 je divné.
Digitalny fotak
Dělá to i 300D. Samozřejmě, bylo by zajímavé porovnání při standardizovaném zpracování
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Digitalny fotak
EOS 300D to dělá také, ale výrazně méně, v rohu, a také po pravé straně. Na obrázku je ukázka z 5min expozice na 800ASA, bez korekcí, jak mi to vyleze z foťáku.
pro zviditelnění je u následujícího snímku zvednut jas na trojnásobek, aby to bylo vidět.
pro zviditelnění je u následujícího snímku zvednut jas na trojnásobek, aby to bylo vidět.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Digitalny fotak
No já jsem předložil nezpracovanou expozici 2 minuty (jak jsem psal nejspíš 800 ISO), takže porovnání s Martinem jasné. EOS to dělá také, ale dá se s tím, žít. Já jsem si samozřejmě už taky vědom toho, že bez odečtu temných snímků to stejně není ono, takže zrovna tato vada by mi myslím vadila opravdu zcela nepatrně 
Předpokládám, že to pude odečíst i u obyčejného Nikona a tak bych se tím již dále nezabýval. Pošli Tome pak výsledky jak ti to šlo.

Předpokládám, že to pude odečíst i u obyčejného Nikona a tak bych se tím již dále nezabýval. Pošli Tome pak výsledky jak ti to šlo.
Martin Gembec, Astronomické události
Digitalny fotak
Tomkk napsal: Dělá to i v úplné tmě. Prvně jsem myslel, že čip z toho kouta ohřívá nějaká topící součástka, ale dělá to stejně ihned po zapnutí, jako po 15 min provozu. Zkoušel jsem i tisk chladit proudem studeného vzduchu, ale také bezvýsledně (pouze ubylo hotpixelů). Zkoušel jem i zatínit stavové LED diody, aby odlesk z nich nemohl pronikat na čip. Opět nic. I když se odečte darkframe, tak je ten kout při delších expozicích poznat jinou barevností i citlivostí. Je-li to vlastnost čipu, pak se s tím smířím, ale kdyby to byla bylo způsobeno jen nějako maličkostí, tak by to byla škoda. Že to tak dělá i D70 je divné.Ved to je elektroluminiscencia od zosilovaca. Toto je uplne bezny jav. Zatial som cital, ze len EOS1 vie vypnut zosilovac pri dlhych expoziciach. No to je teda objav. Nerozumiem preco to programatori od Canonu uz davno nestrcili do firmweru vsetkych zrkadloviek...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Digitalny fotak
Protoze ten zesilovac musi byt schopny vypnout HW, musi tam na to tak byt udelane obvody. Pokud nejsou, update FW to nevyresi :'(
Digitalny fotak
FunTomas napsal:
Ved to je elektroluminiscencia od zosilovaca. Toto je uplne bezny jav. Zatial som cital, ze len EOS1 vie vypnut zosilovac pri dlhych expoziciach. No to je teda objav. Nerozumiem preco to programatori od Canonu uz davno nestrcili do firmweru vsetkych zrkadloviek...
Ano, tím se to vysvěluje.
Jestě se podělím o jednu zkušenost s tímto fotem (Nikon 5400) Bezpochyby není pro astrofoto vhodný, ale přece jen vhodnější než běžné digikompakty). : Upgradoval jsem firmware na verzi, která podoruje ukládání v RAW. Bohužel jsem si nepomohl, protože dodávaný SW NikonEdit tento upgradovaný RAW ještě nezná a plugin do Photoshopu taky ne. Aktualizované pluginy jsou kupodivu jen pro Photoshop 8 CS ,ten mi ale nechce nedovolit instalaci do Win-ME, které používám (hlásí, že chce win 2000 SP3). Pokud někdo ví, jak jinak převést RAW (NEF) do 16 bit tifu, tak mi poraďte. Free bývají jen prohlížeče.
Ved to je elektroluminiscencia od zosilovaca. Toto je uplne bezny jav. Zatial som cital, ze len EOS1 vie vypnut zosilovac pri dlhych expoziciach. No to je teda objav. Nerozumiem preco to programatori od Canonu uz davno nestrcili do firmweru vsetkych zrkadloviek...
Ano, tím se to vysvěluje.
Jestě se podělím o jednu zkušenost s tímto fotem (Nikon 5400) Bezpochyby není pro astrofoto vhodný, ale přece jen vhodnější než běžné digikompakty). : Upgradoval jsem firmware na verzi, která podoruje ukládání v RAW. Bohužel jsem si nepomohl, protože dodávaný SW NikonEdit tento upgradovaný RAW ještě nezná a plugin do Photoshopu taky ne. Aktualizované pluginy jsou kupodivu jen pro Photoshop 8 CS ,ten mi ale nechce nedovolit instalaci do Win-ME, které používám (hlásí, že chce win 2000 SP3). Pokud někdo ví, jak jinak převést RAW (NEF) do 16 bit tifu, tak mi poraďte. Free bývají jen prohlížeče.
Digitalny fotak
Tomkk napsal:
Pokud někdo ví, jak jinak převést RAW (NEF) do 16 bit tifu, tak mi poraďte. Free bývají jen prohlížeče.
zkus DCRAW, ten umi export do .psd 16-bit, sice linearne, ale kdyz si chvili pohrajes s krivkama, bude vysledek dobry.
http://home.arcor.de/benjamin_lebsanft/
upozorneni: program je stylu 'commnad line', aby jsi se nelekl
HonzaS
Pokud někdo ví, jak jinak převést RAW (NEF) do 16 bit tifu, tak mi poraďte. Free bývají jen prohlížeče.
zkus DCRAW, ten umi export do .psd 16-bit, sice linearne, ale kdyz si chvili pohrajes s krivkama, bude vysledek dobry.
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Digitalny fotak
HonzaS napsal:
HonzaS
Díky, první program, co na to funguje.
HonzaS
Díky, první program, co na to funguje.