Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Já vycházel z toho, že jsi chtěl pokud možno maxi dalekohled,, proto ten největší triedr v tvé cenové kategorii. Pokud koupíš menší vůbec nevadí, budeš ho moci používat i bez stativu. Pozor vezmi v úvahu pokyny MMys. a dalších, kteří ti zde radili a druhé pozor!!!, pokud nebudeš kupovat u prodejce astrotechniky (ti mají snad vždy solidní věci), trvej na vyzkoušení v noci na hvězdách, spousta levnějších triedrů má rozhozenou kolimaci, takže ti nejsou schopny slušně zobrazit hvězdy, některé ti dokonce ukazují dvojitě a ve dne si toho ani nevšimneš, až v noci na bodovém zdroji uvidíš každou hvězdu dvakrát. Rovněž by u těchto malých zvětšení neměla být patrná barevná vada, stačí se podívat pro změnu ve dne proti světlé obloze na, dráty, antény atd., neměly by mít barevné kontury. Jinak zajímej se i o zorné pole triedru, čím větší, tím lépe. U levných triedrů nemusí být správně ani označení, už jsem měl v ruce triedr tuším asi 15x 90 a byl to ve skutečnosto asi 10x60.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Malá investice mě nezabije a přitom si vyzkouším, co vše je možné a co nikoliv. Stejně se musím nejprve naučit orientaci na obloze atd. Až tohle zvládnu, tak nebude problém koupit něco lepšího.
vla

Příspěvek od vla »

Pepek napsal: Malá investice mě nezabije a přitom si vyzkouším, co vše je možné a co nikoliv. Stejně se musím nejprve naučit orientaci na obloze atd. Až tohle zvládnu, tak nebude problém koupit něco lepšího. Jistě, ale i za 1000 kč lze koupit kvalitní triedr, i když třeba použitý, nepodceňuj to a zodpovědně vybírej, pokud koupíš šmejd mnoho s ním neuvidíš a bude to zbytečné zklamání..
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Hned v pondělí se vydám na nákupy. Budu potřebovat ještě nějaké vybavení? Např. nějaké papírové materiály atd.
vla

Příspěvek od vla »

Nevím, jestli jsem tě správně pochopil, ale měl bys mít otočnou mapku oblohy abys věděl, kde se v daný čas nachází konkrétní souhvězdí a pak nějakou sadu map, ve které jsou jednotlivá souhvězdí  popsána i s hlavními objekty, ale pro tyto věci bys měl asi nejlepší navštívit hvězdárnu, o které jsi se zmiňoval. Případně takovéto věci nalezneš na webu, ale já mám radši papírovou formu map.
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Díky, to jsou přesně ty informace, které jsem potřebovat. Jaký je váš názor na tzv. počítačová planetária - tedy programy schopné zobrazit hvězdy a další objekty na nebi. Já mám například k dispozici Albiero a zdá se mi to celkem užitečné.
vla

Příspěvek od vla »

Pepek napsal: Díky, to jsou přesně ty informace, které jsem potřebovat. Jaký je váš názor na tzv. počítačová planetária - tedy programy schopné zobrazit hvězdy a další objekty na nebi. Já mám například k dispozici Albiero a zdá se mi to celkem užitečné.Určitě je spousta zajímavých programů, které jsou obsažnější než základní papírové mapy a knihy, nicméně já si radši večer na pozorování beru knihu než počítač, možná i proto, že ve dne nejsem zpravidla schopen udělat kvalitní přípravu na večer, ale znám astronomy, kteří si ve dne vytisknou mapy na večerní pozorování. Takže je to spíše na tobě, čemu dáš přednost.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já osobně si tisknu doma na počítači mapy pozorované oblasti a sebou tahám papírovou verzi, a to dokonce i když mám sebou notebook pro pointování dalekohledu a mohl bych se koukat přímo na místě. Ale ono to v noci oslňuje (i když mám červený režim a filtr před displejem). Prostě není nad to, když si můžeš detailní mapku přidržet před očima přímo u okuláru dalekohledu. Při nastavavání kompozice záběru pro fotografování je domácí příprava naprostá nutnost, a i tak to občas nevyjde tak, jak to bylo zamýšleno Taktéž při pozorování slabých objektů je mapka nutností.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
filomena

Příspěvek od filomena »

Velice šikovná je Noční obloha ke staženi zde:
http://nio.astronomy.cz/indexnio.html
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Jak už jsem napsal, já mám Albiero. Je to sice program pro DOS, ale naprosto bez problémů běží pod Win98/XP. Velké množství objektů - až do 12 magnitud - s možností nastavení. Takže pokud máte malý triedr, můžete si nastavit, že uvidíte jen např. 8 mag. Pokud pak přejdete na větší, jen přidáte detailů. Vyhledávání, sledování objektů. Spousta dalších funkcí.
vasek

Příspěvek od vasek »

Albiero je pro pozorování triedrem naprosto dostačující.
S těmi publikacemi souhlasím s vla, otočná mapka hv.oblohy stojí pár šupů a začínal s ní snad každý. A co se týče map oblohy, tak šikovná je skládací mapa(teď si nevzpomenu od koho je), kterou má v nabídce např.pan Matoušek(Mapa oblohy složená 113x83 cm s katalogem). Ale lepší asi bude nějaká knížka ve které budeš mít souhvězdí popsaná jednotlivě, jak je tomu např. v HVĚZDY A PLANETY, Patrick Moore, lze ji najít i v nabídce pana Zahajského(->Sortiment->Publikace). Určitě tyto publikace budou mít i na hvězdárně o které jsi se zmínil, já jsem ti sem dal ty odkazy pro představu kolik to asi stojí.

Přeji šťastnou ruku při výběru triedru :hi:
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Tak už mám svůj první dalekohled doma. Při nakupování v Carrefouru mi padl do oka dalekohled Bluesky a když jsem zjistil cenu - 990 Kč, neodolal jsem a koupil jsem si ho. Vím, že se nejedná o žádný profi přístroj, ale myslím si, že pro mě je zcela dostačující.

Je to refraktor s 60 mm čočkou a 700 mm ohniskovou vzáleností. Jsou k němu dodávány tři objektivy - 4mm, 12.5mm a 20mm. K tomu ještě Barlow čočka 3x, nějaká čočka 1,5x. Tělo je z kovu, stativ z hliníku. Zbytek je kombinace kovu a plastu.

Doma jsem dalekohled složil s tím, že jej půjdu vyzkoušet. Bohužel se mi nepodařilo správně nastavit hledáček s hlavním dalekohledem, takže kdyby někdo věděl, jak na to, rád tuto radu příjmu. I přesto jsem vyšel ven za pozorováním. Bydlím ve městě, takže jsem od toho příliš nečekal.

První, co jsem zjistil, je fakt, že se na obloze vůbec nevyznám. Nebyl jsem schopen se zorientovat, přestože jsem si doma vytiskl mapku. Na ní však byly pouze souřadnice, u kterých jsem nevěděl, kde začínají (to si někde musím zjistit). Zkusil jsem se tedy jen tak podívat na některou z hvězd, nicméně bez hledáčku se mi to nepovedlo. Jediné, co šlo pozorovat, byl Měsíc. Nejprve jsem zkusil nejmenší zvětšení. Byl to spíše takový celkový pohled na těleso. Prostřední okulár již ukázal některé detaily. Po nasazení posledního okuláru se mi naskytl úchvatný pohled - Měsíc, na kterém jsem viděl větší, ale i menší krátery. Rovněž vidět Měsíc, který mi vlivem pohybu neustále mizí ze zorného pole, stál za to. Barlow jsem zatím nezkoušel, ale nejspíše to ani nemá smysl.

PS: Nevíte, jak nastavit ten hledáček, případně, kdo a kde by mi mohl poradit. Díky
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Pepek napsal: Tak už mám svůj první dalekohled doma. Při nakupování v Carrefouru mi padl do oka dalekohled Bluesky a když jsem zjistil cenu - 990 Kč, neodolal jsem a koupil jsem si ho. Vím, že se nejedná o žádný profi přístroj, ale myslím si, že pro mě je zcela dostačující.

Je to refraktor s 60 mm čočkou a 700 mm ohniskovou vzáleností. Jsou k němu dodávány tři objektivy - 4mm, 12.5mm a 20mm. K tomu ještě Barlow čočka 3x, nějaká čočka 1,5x. Tělo je z kovu, stativ z hliníku. Zbytek je kombinace kovu a plastu.

Doma jsem dalekohled složil s tím, že jej půjdu vyzkoušet. Bohužel se mi nepodařilo správně nastavit hledáček s hlavním dalekohledem, takže kdyby někdo věděl, jak na to, rád tuto radu příjmu. I přesto jsem vyšel ven za pozorováním. Bydlím ve městě, takže jsem od toho příliš nečekal.

První, co jsem zjistil, je fakt, že se na obloze vůbec nevyznám. Nebyl jsem schopen se zorientovat, přestože jsem si doma vytiskl mapku. Na ní však byly pouze souřadnice, u kterých jsem nevěděl, kde začínají (to si někde musím zjistit). Zkusil jsem se tedy jen tak podívat na některou z hvězd, nicméně bez hledáčku se mi to nepovedlo. Jediné, co šlo pozorovat, byl Měsíc. Nejprve jsem zkusil nejmenší zvětšení. Byl to spíše takový celkový pohled na těleso. Prostřední okulár již ukázal některé detaily. Po nasazení posledního okuláru se mi naskytl úchvatný pohled - Měsíc, na kterém jsem viděl větší, ale i menší krátery. Rovněž vidět Měsíc, který mi vlivem pohybu neustále mizí ze zorného pole, stál za to. Barlow jsem zatím nezkoušel, ale nejspíše to ani nemá smysl.

PS: Nevíte, jak nastavit ten hledáček, případně, kdo a kde by mi mohl poradit. Díky
Začínal jsem na něm před rokem, viz. http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... ;start=0#0

Faktem je, že nyní již z něho prakticky používám jen ten stativ pod paralaktický stolek. Ten hledáček lze nastavit velmi těžko a při jakékoli manipulaci se to rozhodí, protože jeho držák má blbý tvar a je z blbé hmoty. Musel jsem si z tenkého plechu vystřihnout mezikroužek zasunutý mezi hledáček(vlastně omotaný kolem hledáčku) a ustavovací šroubky.Jinak byly šroubky skoro nadoraz a ještě k tomu se zarývaly do těla hledáčku.
Ale za ru cenu je to v pohodě.

vla

Příspěvek od vla »

Hledáček se pokus seřídit ve dne pomocí namíření na nějaký hodně vzdálený předmět, věž, anténa atd.,budeš na seřizování vidět a objekt ti neuteče ze zorného pole dalekohledu. Nejprve hlavním dalekohledem najdi objekt, zafixuj ho a potom na tento objekt zkus dopravit kříž, nebo střed hledáčku. Pak to vyzkoušej jestli nastavení dobře drží, pokud ne musíš systém nějak zpevnit.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Pepek napsal: Tak už mám svůj první dalekohled doma. Při nakupování v Carrefouru mi padl do oka dalekohled Bluesky a když jsem zjistil cenu - 990 Kč, neodolal jsem a koupil jsem si ho. Vím, že se nejedná o žádný profi přístroj, ale myslím si, že pro mě je zcela dostačující.

To mi pripomina prvu noc s mojim refr. 80/900. Lenze vtedy nesvietil ani Mesiac, tak som nevidel ani ten.
Neskor som k 3 okularom dodavanych k dalekohladu /20, 12, 9 mm/ dokupil este jeden 40 mm. Hlavne na otvorene hviezdokopy, pretoze ten 20 mm okular uz daval relativne velke zvacsenie, cim som ich nevidel pohromade.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět