Neostrost malokuka při zvětšení 80x

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Vorisoj koupě zrcátka 9O° dost pomohla. Získal výrazně vyšší zvětšení a lépe se hodí na astro pozorování.Nechápu kde to pořád bereš, že získal větší zvětšení :question
Co máš k Malokukovi vlastně teď? V jaké konfiguraci pozoruješ?

EDIT: MilAn mě předběhl, ale aspoň vidíš, jak se věci mají, když se dva nezávislé příspěvky vlastně ani příliš neliší ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
vladaman
Věk: 59

Příspěvek od vladaman »

Je slušností poděkovat za rady. Takže díky.
Co se týče toho barlow je to za 999Kč.

http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... 17853.html

Pro někoho může být skvělý pro někoho ne.
Co se týče toho pozorování. Ano používám ho a chci akorát JEDNO. Využít jeho vlastností na maximum. I když jde o levný refraktor. Je to cenově dobrý dalekohled na astro i pozemní pozorování. Ten malý dobson o kterém psal MilAN mi nevyhovuje. Je dobrý akorát na měsíc. Nahradí ho buď dobson 8-10", nebo nějaký refraktor 102-120/1000mm.
Nejsem ještě rozhodnutý(pročítám AF). Doufám že nebudu napadán abych spíše pozoroval tím co mám. :)
¨
Edit: byl jsem tázán kde jsem sehnal to větší zvětšení. Vyčetl jsem to z příspěvku co napsal Voris:

"Zenitové zrcátko je doma. Je to ten nejlevnější typ asi za 750 Kč. Obraz nekazí. I při zvětšení 80x je obraz ostrý a s množstvím detailů".

To je zvětšení o 100% víc. Pro někoho zbytečnost. Pro někoho přínos.

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak ještě jednou,:
větší zvětšení nedělá zrcátko, ale okulár. Nejjednodušeji tedy bez jakékoliv ztráty napřímo.
Ten Barlow je kvalitativně daleko výše než malokuk , takže, kde asi je zakopaný pes ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vladaman

Příspěvek od vladaman »

MilANE máte samozřejmě pravdu. Zvětšení dělá okulár. Čekal jsem nějaký fígl v hranolu.
Hranol 45° mám. Chci dokoupit 90°. Prodávájí se 2 tipy. Jeden je výškově správný ale stranově obrácený. DRUHÝ je výškově i stranově správný. Chci to převážně na Astro. Který je vhodnější. Nebo to je u malokuka jedno?
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Tak tady si dovolim mensi opravu.
Zenitalni hranol sezenes bud:
  a) prevracejici obraz (ve vysledku je pak obraz korektne orientovan),
   pouzity jsou zpravidla strechove hranolky  (popr. soustava je
   doplnena cockou pro prevraceni obrazu).
   Kvalita obrazu je zpravdila nizsi nez b).
nebo
  b) obycejny/neprevracejici/ (lze sehnat rovnez ve variante se
zrcatkem misto  jednoducheho praouhl. hranolu), ono "prevraceni"
v jednom,  smeru je zde tak trochu vedlejsi efekt hlavniho duvodu
pouziti - zalomeni opticke osy, abych si nevyvratil krk.
Navic smer, ktery prevraci zavisi na natoceni zrcatka (pokud napr.
bude vodorovne, pak bude obraz vyskove koretni,
ale L a P strana naopak).

Suma sumarum: na astro jednoznacne variantu b).
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Oba dva typy 90 stupnovych hranolu se v astronomii pouzivaji (aspon ja je pouzivam). Je ale potreba pocitat s tim, ze ty hranoly, ktere prevraceji vyskove i stranove (vetsinou jde o strechove hranoly, take nazyvane Amici) nejsou vhodne pro pozorovani pri velkych zvetsenich (napr. dvojhvezdy apod.), prece jenom je slozitejsi konstrukce na vyslednem obraze znat. Naopak pri malych zvetsenich je velmi prijemne s temito prevracejicimi hranoly pozorovat, protoze orientace obrazu je stejna jako na obloze tak i v mapach.

Jednoduchy hranol (ten, ktery prevraci stranove) je univerzalnejsi, protoze jde velmi dobre pouzit i pri velkych zvetsenich.

Nicmene ve spojitosti se svetelnym achromatem, jako je malokuk, je nakup hranolu hodne na zvazenou. U svetelnych soustav vnasi hranol dalsi barevnou vadu. Cetl jsem o tom, ze dokonce vhodne zvoleny hranol muze castecne kompenzovat barevnou vadu objektiv. Mozna to ma nekdo u malokuka vyzkousene. Nicmene osobne  bych k tomu dalekohledu pouzival to zenitove zrcatko, co je k nemu a vyvaroval se dokupovani podobnych prislusenstvi typu hranolu. Prijde mi, ze to nema cenu.
--------------------------------------------------------
Edit: koukam, ze Zdenek uz v podobnem duchu odpovedel.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
vladaman

Příspěvek od vladaman »

Sasa3, zdenek.
Moc Vám děkuji za podrobné vysvětlení. Zrcátko mám vybráno a v Supře objednáno.

Kéž by každý odpovídal na otázky nováčků(i když občas divné) jako Vy.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Nicmene ve spojitosti se svetelnym achromatem, jako je malokuk, je nakup hranolu hodne na zvazenou. U svetelnych soustav vnasi hranol dalsi barevnou vadu. Cetl jsem o tom, ze dokonce vhodne zvoleny hranol muze castecne kompenzovat barevnou vadu objektiv.Mám zkušenost, že obyčejný převracecí hranol od SW (typu a) ) "kazil" obraz měsíce tak, že jsem to poznal i na světelném SW 120/600. Navíc má výrazně užší aperturu než 1,25" barel, takže jde o lovení vhodné polohy oka vůči okuláru (naposledy mě toto nemile překvapilo při denním pozorování krajiny, přestože je k tomu vlastně hranol určen že  :-? ).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Odpovědět