PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak jsem konečně dokopal svoji EQ6 tam, kam jsem chtěl. Více zde: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm

Jenom to po mě prosím nechtějte nyní zopakovat s Vaší montáží. Momentálně nemám ani čas, ani materiál.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vla

Příspěvek od vla »

Jo, tak takováhle EQ6 už by se mi líbila, tak ať slouží.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jan

Re: PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Příspěvek od Jan »

Periodická chyba P.E. a FFT
byly konečně změřeny i pro naši novou montáž EMG-1
Obrázek

Máte-li tato měření na své montáži již provedena, sdělte nám je ke zveřejnění a soustředění na WEBu.
Zdraví
Jan
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud se bude celá montáž  ve všech ohledech chovat jako PE, je to super.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jan

Příspěvek od Jan »

Chování montáže lze posoudit již nyní a osobně:
- v Praze (po předchozí domluvě), nebo
- v blízké budoucnosti na DSD v Pivoni
Vím, že to je "super" nejenom v P.E. - jinak bych si to asi nepořídil ;)
Zdraví
Jan
Jan

Příspěvek od Jan »

Dobrý den.
Avizuji, že v průběhu letošní Dovolené S Dalekohledem v Pivoni budu moci zájemcům proměřit periodické odchylky PE osy RA a provést analýzu FFT jejich paralaktických montáží.

Nutným předpokladem měření je průměr okuláru 31,75 mm, znalost ohniskové délky měřeného dalekohledu a dobré počasí... Měření trvá minimálně 2-3 periody otáčky šneku RA.

Pro snímání kamerou WEBCAM a následné snadné a rychlé vyhodnocení odchylek PE a FFT budou použity dva SW nástroje domácího původu:
- snímaní odchylek RA bude provedeno pomocí programu AutoGuider od MMys a
- k vyhodnocení dat bude použit nový, jednoúčelový (dosud nepojmenovaný) program, který bude při této příležitosti rovněž otestován v pokročilé BETA verzi. Autor programu Ing.Karel Šiman program věnuje zdarma astro-amatérům. Jeho originální SW dílo bude v definitivní verzi ke stažení na našem WEBu až po návratu z DSD.

Zdraví
Jan
Jan

Příspěvek od Jan »

Slibovaný nový a původní program pro snadnou a rychlou analýzu periodických odchylek P.E. a FFT montáže vstoupil do stádia kolektivního testování a připomínkování.
Program byl nazván  [glb]PEAS [/glb](Periodic Error Analyzing Software)

Ke stažení a vyzkoušení je k dispozici na URL
http://www.grecner.cz/astro/peas.htm

Součástí SW balíku jsou i tři příklady datových souborů snímaných pomocí různých programů:
- Autoguider,
- IRIS,
- AstroSnap.

Jedná se o zkušební verzi 1.0.BETA zatím ve dvou jazykových verzích (CZ a FR). Autor tohoto FREE programu Ing.Karel Šiman očekává Vaše zkušenosti, připomínky a dotazy. Uvítali bychom i nabídky pomoci při zpracování uživatelské dokumentace a helpů v dalších jazykových verzích..
Zdraví
Jan
Prda

Re: PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Příspěvek od Prda »

... program pro analýzu periodických odchylek P.E. a FFT montáže PEAS
Tak jsem včera zkoušel na zahradě měřit, ale nepodařilo se mně najít takových 24 minut, aby neprojel nákladní vlak (a prej že dráhy krachujou). Nevěřili byste, ale 600m od trati se to pak chová jako při zemětřesení.
Použil jsem sw IRIS a výstupní soubory podhodil prográmku PEAS. Ten po mně nic nechtěl (ohnisko, velikost pixelu mé kamery ani rozlišení; krom toho jsem použil před CCD kamerou ještě 12.4mm okulár, aby odchylky byly na chipu co největší) a hned mně spočítal PE v arcsec. Jak to udělal? Podle mně spočítal chybu v pixelech a já si to teď musím převést na arcsec. Ledažeby výstupem z IRISU už byly odchylky v arcsec, to bych ale musel někde v IRISU tyto údaje nastavit... Kde je chyba?

Jan

Příspěvek od Jan »

"..Použil jsem sw IRIS a výstupní soubory podhodil prográmku PEAS... hned mně spočítal PE v arcsec. Jak to udělal? Podle mně spočítal chybu v pixelech a já si to teď musím převést na arcsec. ..."To PRDA:
Tvůj předpoklad, že IRIS počítá P.E. v pixelech je správný na 100%. což bylo právě potvrzeno i z FR strany. V další verzi bude PEAS pro zpracování dat ze SW IRIS patřičně upraven.

Pro konfrontaci je vhodné provést měřeni i v SW AutoGuider, který generuje P.E. určitě v (arcsec).

Navíc:
dosavadní verze PEAS počítá s tím, že k měření používáš hvězdu na rovníku (nebo blízko rovníku). Pokud měřená hvězda na rovníku není, pak nutno naměřené odchylky P.E. v (arcsec) ještě vynásobit koeficientem K=1/cos(DE) , kde (DE) je úhel deklinace měřené hvězdy. Náměřené hodnoty se tím zvětší.. a jsou objektivní. V další verzi PEAS bude patrně nutno v úvodním dialogu uvést (DE) měřeného objektu k výpočtu objektivizované hodnoty P.E..

Díky za připomínku a pokud budeš mít k SW PEAS další náměty, teď je ten správný čas na jejich uplatnění..

Zdraví
Jan

robokop
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robokop »

zkouseli jste uz merit nejake prevodovky z vojenskych zamerovacu?
kolega z nich ma postavenou montaz a ja stavim
on tvrdi ze ocima nenalezl zadnou periodickou chybu
docela bych to rad zmeril ale zatim to nemam hotove

pravda je ze ty prevodovky jsou vic nez precizni
i jeden strojar/astronom se o nich zminoval velmi pochvalne
Jan

Příspěvek od Jan »

Dobrý den.
Potřebujeme pomoct v překladu položek menu, popisek a helpů pro B - verzi programu PEAS z češtiny do němčiny. Zatím se jedná o 73 slov (vět) a tento počet ještě asi poroste. Překlad může být udělán v jakémkoliv textovém editoru ve formátu *.TXT, dodržuje se jenom číselné pořadí položek.
Program je FREE a slouží pro vyhodnocení P.E. a FFT paralaktické montáže dalekohledu.
Jan
robokop
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robokop »

zaregistroval jsem mirny zajem o vojenske prevodovky o kterych jsem se zminoval
nejake info co jsem v rychlosti stvoril najdete na http://www.fdhs.cz/hvezdarna/vojensky_material/

prosim omluvte vsechny chyby je to opravdu v rychlosti spis jen informativni
jo a predem upozornuji jsou k mani celkem asi tri
jednu mam doma jedna je zamluvena a jedna je tam jeste volna
a musite se na ni konkretne zeptat
protoze je to domluveno ze bude pod pultem pro astro zajemce
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

robokop napsal: zaregistroval jsem mirny zajem o vojenske prevodovky o kterych jsem se zminoval
nejake info co jsem v rychlosti stvoril najdete na http://www.fdhs.cz/hvezdarna/vojensky_material/

Zajímavé to je, škoda, že tak z ruky. :-/
Mimochodem, nevíte někdo z okolí Brna o podobné prodejně?
Jan

Příspěvek od Jan »

Dobrý den.
Sděluji Vám, že byla uvedena BETA2 verze programu PEAS pro vyhodnocení a analýzu P.E. a FFT.
Ke stažení je na URL:

http://www.grecner.cz/astro/peas.htm

Nová verze již obsahuje m.j. i možnosti korekce na polohu DE měřené hvězdy a korekce na rozlišení kamery WEB v případech, kdy snímací program generuje P.E. v pixelech (např. IRIS).

Programový balík PEAS má velikost 950 kB ve formátu ZIP a navíc k SW obsahuje (jako příklady) i čtyři typy souborů vstupních dat P.E. generovaných v různých SW prostředích. Dále obsahuje MENU a nápovědy ve čtyřech jazykových verzích (CZ, SK, GB, FR) a stručný návod k použití v CZ a FR.

SW se sice již testuje současně na několika místech, ale máme zájem na rozšíření testování a tím i zkvalitnění definitivní verze programu.

Nezbývá, než to zkusit.

P.S.
Hledáme spolupracovníka pro tvorbu dalších jazykových verzi. Texty jsou stručné a není jich mnoho :-)

Zdraví
Jan
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

No periodickou chyby zjistis bud CCD kamerou a ta to vetsinou ukazuje a dokaze i uridit a nebo okularovym krizem. Kdyz nalozis nejake rozumne zvetseni, ja pouzivam na 4m ohnicku 12mm okular, takze asi 320x, pak zorne pole je cirka 40°/320x tj. 6´. No a ten zamerny kriz je asi jedna tricetina tj. 12". No a kdyz to hodku pozorujes, proste pockas az se ti snek otoci tak zjistis, ze ti to o nejakych 12" lita sem a tam napriklad. Elektronicke montaze maji vyhodu v korekcich, ale zatim jsem se nedostal kam se to da az stahnout.

Jinak musim potvrdit, ze samozrejme vse jde udelat lepe ci hure, ae PEC bude asi vzdycky
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Odpovědět