Dalekohled atp...

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Pavuk_

Dalekohled atp...

Příspěvek od Pavuk_ »

MaG napsal: Správně pochopeno. Pan Drbohlav umí. Je však otázkou, proč dělá "nepřenosné" dobsony.Hmmm.Ku mne sa donieslo nieco ine. Rad by som vedel, kde je pravda. Vidim, ze su dva tabory: jedni co ho vychvaluju "do neba" a druhy ho posielaju do horucich pekiel aj s jeho dobsonmi, montazami ci zrkadlami.
Otazka na majitelov jeho vyrobkov: mate k jeho optike aj protokol o merani ? Su naozaj jeho zrkadla take super ako vsetci tvrdia ? Vplnaju vobec Rayleighov limit ? Uplne postaci, ked na webe zverejnite ronchigram (najlepsie v autokolimacii), idealne by bolo vysledky z focaulta.
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

FunTomas napsal:
Ale tu nie su ceny ako pri komponentoch spominanych Skymaster-om. Drevotrieska (podobne ako aj MDF) je pre konstrukciu dalekohladu ta najhorsia z moznych variant. Pricom rozdiel v cene sice moze byt az 100% ale tu ide o ceny v radovo stovkach korun. Uznavam vsak tvoj argument. Peniaze samozrejme ako vzdy urcia kvalitu prevedenia.
Neměli bychom zapomenout, že se v tomto případě jedná o zájemce o dalekohled v ceně 3 až 8 tis. kč, i tak už to sklouzlo trochu do jiné ceny, takže je možné , že se tady bavíme mimo původní záměr. Pokud je to tak , tak pro autora tematu- můj názor je asi takový- jakýkoli dalekohled od 100 mm bude pro tebe velkým přínosem, pokud máš problém s přepravou kup triedr 15x70 a budeš překvapen co s ním vše lze nalézt.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
JZ

Re: Dalekohled atp...

Příspěvek od JZ »

Možná by mohl být zajímavý i pozorovací dalkohled Celestron MAK od Supry na fotografickém stativu (neumím vložit přímo odkaz).
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

JZ napsal: Možná by mohl být zajímavý i pozorovací dalkohled Celestron MAK od Supry na fotografickém stativu (neumím vložit přímo odkaz).V dané cenové kategorii bych pro začátek doporučil světelnější dalekohled.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od MaG »

Dovolím si doplnit, že s optikou nebude asi u pana Drbohlava problém. Já jsem lepším zrcadlem asi ještě nekoukal, i když zrcadlo je pouze půlka dalekohledu a určitě za to mohly i kvalitní okuláry. Mám na mysli jistý dobson z Jablonce :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Dalekohled atp...

Příspěvek od MilAN »

vla napsal:
V dané cenové kategorii bych pro začátek doporučil světelnější dalekohled.K tomu bych se chtěl připojit. Něco na způsob 80/400-480 mm  (Celestron, GSO) + fotografický stativ. Velké zorné pole je výhodou při poznávání oblohy a není to nikdy zbytečná investice. Vše z toho  budeš i později potřebovat, byť by to byl později jen hledáček na velkém dalekohledu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN
Věk: 76

Dalekohled atp...

Příspěvek od MilAN »

Pavuk_ napsal:
Rad by som vedel, kde je pravda. Vidim, ze su dva tabory: jedni co ho vychvaluju "do neba" a druhy ho posielaju do horucich pekiel aj s jeho dobsonmi, montazami ci zrkadlami.
Já bych Ti odpověděl jen řečnickou otázkou : myslíš, že ten , kdo vyrábí dalekohledy pro Skalnaté pleso ( 600 a 500 mm) neumí vyrobit 200mm zrcadlo, které by splňovalo podmínku lambda/4 ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

No...k tý ceně...rozhod sem se zvednout horní hranici na 11tisíc...hot už nebudou jiný dárky, no... :))
jinak sem psal panu Zahajskému ohledně toho dobsonu StarHope6" a ten mi to zas rozmlkouvá, že budou mít za podobný peníze 8" a doporučuje mi "Sky-Watcher Newton 150/750 EQ-3-2"...opravdu sou ty paralitický montáe tak debilní???

jinak: Kde najdu světlost dalekohledu??? resp jak se označuje...
Prolhanej, úskočnej a svinskej prevít, s šarmem a společenskou grácií filcky...;)
FunTomas

Dalekohled atp...

Příspěvek od FunTomas »

xARGx napsal: ...opravdu sou ty paralitický montáe tak debilní???Jasne, ze nie su. Ide o to naco chces dalekohlad pouzivat. Na fotografovanie su v podstate nevyhnutne, na rychle a jednoduche pozorovanie su zase prilis komplikovane. Nejde o to, ze ich treba ustavit. Ved to nemusis robit ultra presne, ale pohybovanie s dalekohladom nie je take intuitivne ako na dobsonovej (azimutalnej) montazi.

xARGx napsal: ....jinak: Kde najdu světlost dalekohledu??? resp jak se označuje...Ak myslis svetelnost, tak je to pomer priemeru objektivu a ohniskovej vzdialenosti. Vid tebou spominany 150/750 ma svetelnost 1:5 je to nieco ako clonove cislo na objektive fotaku ak je tam clona 4,5, tak to oznacuje akokeby svetelnost 1:4,5.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od PavelM »

Světelnost dalekohledu zjistíš dělením ohniskové vzdálenosti průměrem objektivu. V případě toho 150/750 to bude f/5. Paralaktický montáže debilní sice většinou nejsou ale jsou prostě k jiným účelům. Například k tomu aby si za objektem nemusel honit obě dve osy a nebo pro nutností k fotografování.
xARGx

Re: Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

Aha...takže f/8 (150/1200) je hodně nebo málo?? nebo spíš takhle...jak světelnost ovlivňuje pozorování??
Prolhanej, úskočnej a svinskej prevít, s šarmem a společenskou grácií filcky...;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled atp...

Příspěvek od MaG »

Heleďte se, není náhodou jedno, zda má dalekohled ohnisko 500 nebo 1000 mm? Když použiju u prvního okulár s ohniskem 5 mm, bude mít zvětšení 100x a když použiju u druhého okulár s ohniskem 10 mm, bude také zvětšovat 100x. V tom případě mi oba poskytnou stejně velký obraz i stejnou světelnost. Světelnost je při vizuálním pozorování přece o výstupní pupile (a také o tom, zda se tato pupila vejde do oka, protože když mi osvítí i čelo, těžko z toho něco napozoruju).

P.S. pro XARGx > předpokládám, že nemáš tušení o čem je řeč Jinak předpokládám, že chceš koukat a ne fotit, tudíž s tou světelností mají kolegové pravdu, ale je zajímavá spíš na focení v ohnisku zrcadla... (ne?) - myslím, že bychom asi měli rozlišovat termíny světelnost dalekohledu od světelnost zrcadla..

Zkus tento příspěvek...
http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... tart=27#27
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
xARGx

Dalekohled atp...

Příspěvek od xARGx »

Jo...to předpokládáš správně (oboje :)) ikdyž to focení mě láká, asi to bude chvíli trvat, než se k tomu dostanu :)

takže na pozorování je lepší menší x?? (f/x)
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

Takže světelnost 1:8 je dobrá, stejně jako by byla dobrá světelnost 1:4, v tomto rozmezí by si se asi měl pohybovat, ale vztáhl bych to na newtona nebo klasický refraktor. Doporučený příspěvek radši nezkoumej, to by ti akorát zvýšilo zmatek v rozhodování. Pro Mag: Je to úplně jedno v případě stejné optické sestavy, pokud máš komplikovaný optický systém např. Rubinar divil by si se kolik světla sežere několik odrazů a průchodů rozhraními sklo-vzduch a sklo- jiné sklo, MMys odhaduje skutečnou světelnost svého rubinaru tak 1:8, já měl rubinar 100/1000 a rozdíl ve výsledném zobrazení oproti refraktoru 80/840 byl značný ve prospěch refraktoru. Teorie je sice dobrá věc, ale musí se zahrnout všechny vlivy, které se problému mohou zúčastnit a snad bychom neměli těmito komplikacemi znejisťovat nezkušeného kolegu v jeho rozhodování..
vla

Dalekohled atp...

Příspěvek od vla »

[quote author=Pavuk_ link=board=dalekohled;num=1097878775;start=30#30 date=10/19/04 - 11:52:27]
Hmmm.Ku mne sa donieslo nieco ine. Rad by som vedel, kde je pravda. Vidim, ze su dva tabory: jedni co ho vychvaluju "do neba" a druhy ho posielaju do horucich pekiel aj s jeho dobsonmi, montazami ci zrkadlami.
Do nebe nevychvaluji, nicméně když jsem potřeboval nové pokovení na dvoustovku od p.Drbohlava nechal jsem si ji pokovit a zároveň proměřit ve VOAD a vše bylo v naprostém pořádku, takže mám nezávislý názor od konkurence a nevidím důvod o kvalitě jeho zrcadel pochybovat..
Odpovědět