Poncetova plošina neboli ekv. montáž pro dobsony

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Horal

Příspěvek od Horal »

Ještě jinak zkoušel jsi zda ti prokluzuje i v protisměru ? Domnívám se že podle výběru hnací rolny bude jedním směrem prokluzovat a druhým nikoliv.
Pohon ještě nemám, ale uvažuju o šnekovém převodu. Je samosvorný a neprokluzuje. Ale ještě nejsem se stavbou tak daleko.
Horal

Příspěvek od Horal »

MilAN napsal:
Ale má. Stačí si myšlenkově nahradit Poncetku německou montáží, kde dalekohled je nahoře a závaží dole. A teď posuň dalekohledem dolu nebo nahoru ( t.j. po deklinační ose).A dostaneš se z původní metastabilní polohy do stabilní nebo labilní !A zde v každé pozici je již jiný poměr sil chceš-li dalekohledem pootočit v RA.
Ty totiž uvažuješ pouze polohu, kdy těžiště je přesne kolmo nad základnou. Ale Poncetka se užívá i v poloze +/- 1/2 h od meridiánu,a tam už olatí to, co jsem psal výše.

Ano, tomu rozumím. Ve své úvaze jsem ale nepředpokládal příliš velkou odchylku od osy, což jsem ale nenapsal. Pokud je odchylka od osy malá (co to je malá??) , pak se samozřejmě rozklad sil projeví, ale jen nepatrně. Pokud je odchylka velká (opět, co je velká??), již je montáž na plošině nestabilní a v krajní poloze může v extrému dojít k vyložení těžiště mimo opěrné body a ke zvrhnutí dalekohledu.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Vůbec jsem nemyslel převrhnutí nebo něco podobného . V podstatě s tím souvisí i příspěvky 28a 29. Ten dalekohled bude prostě nevyvážený a má to na pohon stejně neblahý vliv, jako kterákoliv nevyvážená paralaktická montáž
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Horal

Příspěvek od Horal »

OK, spletl jsem se. :(
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Přesně tak jak píše MilAN a jak už zaznělo i v prvních příspěvcích. Bude-li těžiště dobsona včetně pohyblivé části plošiny nad osou (a to i přesně), pak by při povolení třeba aretace třecího kola stačil malý závan větru a celé se to roztočí, dalekohled spadne. Bude-li těžiště pod osou, celé se to ustálí s těžištěm v nejnižší možné poloze. Je to jako kyvadlo. Při otáčení z této nejnižší polohy na kteroukoliv stranu se těžiště začne zdvihat a tu práci musí vykonat pohon. Nutná k tomu síla působící na šroub, nebo předávaná obvodem třecího kola roste s výchylkou, hnací rolna může začít prokluzovat.
Omlouvám se za příliš mnoho slov, ale zákony mechaniky, které tu platí, jsou prosté.
Karel
Jan

Příspěvek od Jan »

Pokusil jsem se o stručnou rekapitulaci problematiky motorizace a navigace montáží DOBSON. V příspěvku jsou popsány čtyři typické metody motorizace a navigace DOBSONů včetně výčtu výhod a nevýhod u každého řešení.  

Uvítám Vaše připomínky pokud jsem na něco zapomněl, nebo nesprávně formuloval.

Soubor má dvě tiskové stránky, je tudíž příliš dlouhý pro zveřejnění na Astro-Fóru.
Proto je k dispozici ve formátu *.PDF na WEBu, lze ho přečíst nebo stáhnout z URL

http://www.grecner.cz/astro/dobson/dobs_motor_navi.pdf

Zdraví
Jan
MilAN

Příspěvek od MilAN »

(C) montáž Dobson řízená PC :
- nevýhody: stáčení pole při fotografování a velmi nesnadná pointace azimutálně montovaného přístroje

(D) - ( máš chybně uvedeno (C) - Navigovaná montáž Dobson bez pohonů :
- všechna komerční řešení nevyžadují použití PC a tudíž není nutné ani napájení (zdrojem jsou tužkové baterie nebo destičková - s výdrží několik nocí)
Protože je tento systém určen pro vizuální pozorování, je navíc použití PC velmi nepraktické, protože ruší adaptaci očí
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Tady jsem nasel dalsi peknou poncetku:

http://www.webastro.net/forum/showthread.php?t=10307

(je potreba sjet po strance trochu niz. Ale pomalu. Ostatni obrazky taky stojej za shlidnuti )
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale já tam žádnou poncetovu plošinu nevidím. To co tam je, je normální paralaktická montáž typu split-ring, tedy to, jak je montovaný třeba Palomarský 5m reflektor.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Nojo, mas vlastne pravdu. Od poncetky se to lisi jen tim, ze dobsonovska bedynka je integrovana primo do montaze. Ale ona je poncetka taky vlastne paralaktika, takze kde je ta hranice mezi tim?
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Poncetova plošina je PLOŠINA, na kterou se staví celý Dobson. Soustava pak má 3 (někdy i 4) osy. Ty dvě na dobsonu se používají k nastavení objektu. Polární osa plošiny k pohonu za objektem, a astrofotografové se k tomu snaží dodělávat osu pro jemné korekce v deklinaci ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Habl

Příspěvek od Habl »

Monáž Newtonu na odkazu je paralaktická montáž Split - Ring (vidlicová montáž), ale montáž Palomarského pětimetru je rámová anglická paralaktická montáž s vybráním do podkovy pro sledování oblasti severní polární sekvence. Obě jsou dvouosé paralaktické montáže.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale tak mě prosímtě tak nechytej za slovo. Princip je snad úplně stejný, ne ? Vybraná podkova, odvalujícící se v nějakém vedení, a v dolním ložisku opřená. Poměry délek jednotlivých dílů se samozřejmě budou lišit podle přístroje a zeměpisné šířky.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Habl napsal: Monáž Newtonu na odkazu je paralaktická montáž Split - Ring (vidlicová montáž), ale montáž Palomarského pětimetru je rámová anglická paralaktická montáž s vybráním do podkovy pro sledování oblasti severní polární sekvence. Ale Pavle, vždyť to tak není. Split-Ring je přeci podkova, která se odvaluje naprosto přesně , jako Mt. Palomar.
Obě montáže jsou anglické rámové, není mezi nimi žádný rozdíl.  Vidlicová montáž má  ložiska umístěna nesymetricky, pouze na jedné straně, zatím co rámová  má patní i horní ložisko. A to ho  má jak Mt.Palomar, tak i Split -Ring montáž stejné.

Habl

Příspěvek od Habl »

Chtěl jsem jen doplnit, že umístění odvalující se podkovy v ložisku deklinační osy je svým způsobem vidlicová montáž. Deklinační osa je umístěna v podkově. Viz dalekohled na Kitt Peaku v Arizoně.
Kdežto montáž Mt.Palomarského dalekohledu je klasickou anglickou rámovou montáží. Vidlicová montáž má otevřený konec rámu.
Martina jsem se nechtěl nijak dotknout.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět