Kresba MESIAC

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Draco

Kresba MESIAC

Příspěvek od Draco »

Člověk by přemejšlel jaký drahý foťák si pořídit,a ono jen stačí ostrá tužka,papír a trocha nadáníKdyž srovnám klasickou fotografii a kresbu, tak myslím, že je to časově i finančně velmi podobné. Alespoň u mne. Tmavý tvrdý papír stojí 7 kč a povede se tak každá třetí, čtvrtá kresba. Další náklady jsou pastelky, guma, strouhátko, fixativ Časově mi kresba u dalekohledu zabere v průměru půl hodiny s neustálým nakukováním do okuláru. Pointování je asi méně náročné na krční páteř. Pak jěště dodělávky doma které můžou zabrat až tři hodiny. Pak ještě naskenovat a je hotovo. Ještě že už mám doma na astrofoto GSO 150/750 a Canon 1000D je na cestě :)
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
Draco

Kresba MESIAC

Příspěvek od Draco »

Na http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 129785.jpg jsem dal obrázek kráteru Tycho. Zkusil jsem nakreslit nápadný rozdíl mezi "mladým" Tychem a staršími okolními krátery, které jsou jakoby zvětralé a méně zřetelné.
Daja

Kresba MESIAC

Příspěvek od Daja »

Draco: Ty máš smlouvu s ďáblem? Tvoje kresby Měsíce jsou neuvěřitelné.
Jak známo i archeologové používají k dokumentaci jak fotografii, tak kresbu, protože dokáže vystihnout lépe některé detaily. ;)
guli16

Kresba MESIAC

Příspěvek od guli16 »

to je opravdu užasný:)........
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kresba MESIAC

Příspěvek od MaG »

To je opravdu umělecké dílo :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
BOBIK
Věk: 44

Kresba MESIAC

Příspěvek od BOBIK »

nepočujúci amaterský astronóm :) Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
Achernar

Kresba MESIAC

Příspěvek od Achernar »

jen dotaz na Draca: a to jsou obrazky od dalekohledu, nebo "jen" umelecke kresby dle predlohy? To je treba rozlisit, protoze je to docela jine zadani a uplne jina prace.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Draco

Kresba MESIAC

Příspěvek od Draco »

jen dotaz na Draca: a to jsou obrazky od dalekohledu, nebo "jen" umelecke kresby dle predlohy? To je treba rozlisit, protoze je to docela jine zadani a uplne jina prace.Asi oboje. Kreslím u dalekohledu, a pak doma doladím. Tím dolazením myslím ztmavení nebo zesvětlení určitých částí. Někdy je rozdíl ve výsledném vzhledu větší, někdy menší.
Achernar

Kresba MESIAC

Příspěvek od Achernar »

€Diky za odpoved. jinak jen rychla kresba z nedele, krater Lambert, mym refraktorem, zvetseni 120x
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Draco

Kresba MESIAC

Příspěvek od Draco »

Já jsem zkoušel různé materiály a nejvíce mi vyhovuje soft pastel "Gioconda" na papíru Canson. Dokud jsem to sám nezkusil, nevěřil jsem, jak se může lišit výsledek kresby tužkou a pastelem. I rychlý náčrt vypadá, podle mne, mnohem lépe - nebo spíš zajímavěji. Tužkou se ale dají mnohem lépe zachytit detaily a nemusí se přestříkat fixativem.
Achernar

Kresba MESIAC

Příspěvek od Achernar »

To je pravda, gioccondu nekdy pouzivam taky, ovsem ne na kresby mesice, ty delavam tuzkou. Vzdycky jsem ale mel nejradsi perokresbu - zatim jsem ale nesebral odvahu, abych to zkusil s mesicem. Krom toho je dneska temer nemozne (to temer je jen optimismus v budoucim hledani) sehnat poradnou, opravdu cernou tus..
Odpovědět