Ty jsi ještě pořád nepochopil to, co se snažím říct. Pokoušet se definovat život a rozhodovat o tom, co žije a nežije je přece hroznej nesmysl. A když řeknu, že živým je to, co se bojí umřít, nebo co cítí bolest, ničeho jsem se nedopustil, protože tyhle věci nikdo nedokážeme pochopit. Ani nedokážeme říct, že virus žije a dodnes je to předmět sporů- proč? Protože nikdo pořádně nedokáže říct, co to ten život vlastně je. Uvedl jsem jen (navzdory tomu, že existuje jakýsi popis, nikoli definice) jeden z možných mnoha a mnoha pohledů, podobně, jako uvedla Eryn s hvězdou, MilAN s kamny, nebo kdysi kdosi o jedné kapalině plné bakterií. Můžeš se jen postavit na konzervativní, nebo novátorskou stranu barikády a tam přesvědčeně zůstávat. Obojí má svoje plus a mínus. A můžeš pohled těch na druhé straně respektovat, nebo zatracovat jehovistickým patentem na rozum...

Na rozdíl od Tebe si biologové nemyslí, že pokoušet se definovat život je nesmysl, pouze je to trošku složitější než Tvoje vágní shrnutí.
Ad Tvoje vyjádření:
"A když řeknu, že živým je to, co se bojí umřít, nebo co cítí bolest, ničeho jsem se nedopustil, protože tyhle věci nikdo nedokážeme pochopit."
Já Ti přece neříkám, že ses něčeho dopustil. Moje předchozí odpověď obsahovala prosté vysvětlení, pokud je to pro Tebe takové novum, které jak říkáš "..protože tyhle věci nikdo nedokážeme pochopit." Mluv prosím za sebe. Ty je dle vlastních vyjádření nedokážeš pochopit. Ti vědci, kteří dávno potvrdili existenci instinktů a schopnost vyšších forem života uvědomovat si sebe sama, s tím takový problém nemají a informovaná veřejnost také ne.
Pokud máš Ty osobně nějaký etický problém či filozofickou zábranu při posuzování resp. přijímání informací o dané problematice, potom je to Tvůj problém. V tom případě nepoužívej formulace typu "..nikdo nedokážeme pochopit."
Abys tady zase nevyskakoval 3 metry do vzduchu, že tohle a támhle to - tohle všechno Ti píši, jako vysvětlení, ne jako útok, kdybych měl zájem o útok, tak bych Ti určitě nic nevysvětloval, věř mi.
Takže pouze reaguji na deklamovanou neznalost nebo neinformovanost u věcí, které jsou všeobecně známy.
S pozdravem mkcz