SW Dobsony Autotrack
SW Dobsony Autotrack
Já bych to neodsuzoval..Je to dle mě velmi zajímavý nápad..A jak už výše bylo napsáno,každý si přijde na něco jiného..Já vlastním Dobsona 200 a GOTO bych celkem uvítal Samozřejmě pozdějhi až se pořádně s dalekohledem naučím..Pro mne je to velmizajímavá věc do budoucna [smiley=vrolijk_26.gif] [smiley=vrolijk_26.gif]
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
SW Dobsony Autotrack
Jen si nejsem jisty, pujde tubusem natacet i rucne nebo pouze pres motory ? Pokud by to slo i rucne, tak goto a motory jsou cool feature, pokud by se muselo tubusem hybat pouze temi motory, az tak vynikajici mi to neprijde. Co se mi nejvice libi, to je ten pohon pres motory a sledovany objekt zustane v zornem poli a nebude se muet porad postuchovat/drcat do tubusu. Nejake informace uz pronikly na svet, ted je jen otazka co z toho bude pravda.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
SW Dobsony Autotrack
Podle pana Zahajského by to mělo jít.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
SW Dobsony Autotrack
Nepředpokládal bych, že tam, budou motory a enkodéry - to by bylo výrazně dražší, kdyby to mělo mít dostatečnou přesnost. Takže, určitě půjdou odpojit motory a pohybovat ručně, ale potom nebude fungovat GoTo. Ale vzhledem , jak dlouho to je již avizováno a zatím nic,.....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SW Dobsony Autotrack
Podle webu Teleskop-Service tam enkodery jsou, navic tvrdi, ze je maji skladem.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
SW Dobsony Autotrack
Jsou už s tím GoTo na Dobsonu nějaké zkušenosti ? Může někdo dát do fóra něco konkrétního o vlastnostech toho navádění ? Nějak si nedokážu představit, jak může někdo pozorovat nějaký objekt při 300 násobném zvětšení Dobsonem - vždyť to musí udělat frnk a je to pryč ze zorného pole. To je jedna z věcí, která mě zrazuje od Dobsona. Dost jsem se s pohybem těles po obloze natrápil při 60 ti násobném zvětšení na azimutální montáži a pak ta úleva při pohybu dalekohledu za objektem (třebas jen točením kličkou) ... Velmi často se mi i při té šedesátce stávalo, že jsem chtěl někomu ukázat třeba planetu a než jsem mu vysvětlil, že se do okuláru nekouká z deseti centimetrů a že nemá hlavou ducat do dalekohledu, planeta dávno ujela ze zorného pole.
P.S. Omlouvám se za duplicitní otázku - už jí položila Aja v jiném vlákně
P.S. Omlouvám se za duplicitní otázku - už jí položila Aja v jiném vlákně
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
SW Dobsony Autotrack
jak může někdo pozorovat nějaký objekt při 300 násobném zvětšení DobsonemJá měl taky z toho strach už od zv.200x a nakonec jsem zjistil že za výborného seeingu se dá planety s dobsonem pozorovat i se zv.300x.Nechám to přejet přes zorné pole a zas ho posunu a furt dokola.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Honza Ebr (honza42)
SW Dobsony Autotrack
Sice už je to mírně OT, ale dřív než si všichni začnou zuřivě kupovat tuhle vychytávku, mělo by tu zaznít, že pozorovat při 250x s nemotorizovaným Dobsonem není žádný problém, maximálně to vyžaduje torchu "tvíkování" kluzných ploch pro optimální tření.
Naopak, ve srovnání s paralaktikami v nízké cenové kategorii je pro dalekohled o průměru 25-30 cm Dobsonova montáž lepší, protože tyhle velké trubky se na levných paralaktikách katastrofálně klepou!
Naopak, ve srovnání s paralaktikami v nízké cenové kategorii je pro dalekohled o průměru 25-30 cm Dobsonova montáž lepší, protože tyhle velké trubky se na levných paralaktikách katastrofálně klepou!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
SW Dobsony Autotrack
, protože tyhle velké trubky se na levných paralaktikách katastrofálně klepou! Díky za odpověď - celý život se člověk učí a nakonec stejně pravděpodobně umře blbej .
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
SW Dobsony Autotrack
Jo, jo, obojí je pravda.. 
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
SW Dobsony Autotrack
Stana, zase mne boli bricho od smichu... A nejakou dobu odpocival / ten brich /

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
- Jirka Maděřič
SW Dobsony Autotrack
Tak nevim, přesně tento typ teleskopu bych si koupil jako první. Sice jsem zajíc ale 200 dobson s hodinovým strojkem mi přijde docela v pohodě. Pojedu se na to do supry podívat a předpokládám že jej koupím. Jinak bych už asi jedině sáhl po TSC/SKY NEWTON 8” 200/1000mm EQ-5 M2 DAMD. Každopádně mě víc přitahuje ten dobson TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON AUTOTRACK.
Opravdu tady s tím nikdo nemá zkušenosti?
Opravdu tady s tím nikdo nemá zkušenosti?
Dobson autotrack 200/1200, yukon futurus 10x50 wa
SW Dobsony Autotrack
Každopádně mě víc přitahuje ten dobson TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON AUTOTRACK.
Opravdu tady s tím nikdo nemá zkušenosti?Chceš snad slyšt odpověď , že máme, ačkoliv ještě ani jeden k nám nedorazil (jak už tu několikrát zaznělo )
Opravdu tady s tím nikdo nemá zkušenosti?Chceš snad slyšt odpověď , že máme, ačkoliv ještě ani jeden k nám nedorazil (jak už tu několikrát zaznělo )
lepší rada žádná než špatná
- Jirka Maděřič
SW Dobsony Autotrack
Pan Zahajský mi dnes potvrdil že jej má na prodejně. Tak asi budu první kdo jej vyzkouší, nic se nedá dělat. 
Dobson autotrack 200/1200, yukon futurus 10x50 wa
SW Dobsony Autotrack
Tak jak to dopadlo? Zkoušel už nekdo ten motorizovaný dobson? GoTo nepotřebuji ale zaujala mě ta funkce hodinového stroje. Chci si koupit dobsona ale mám trochu obavy z postrkování dalekohledu při větších zvětšeních. Poncetka to řeší ale v mém případě nevím jak úspěšná by stavba byla ::) Chci pozorovat predevším DSO a na ty velké zvětšení většinou nepotřebuju tak by to nebyl problém ale u planet a mesíce nevím. Ten motorizovaný je ale zase Flexi což jak jsem zde vyčetl není nejlepsí kvůli proudění vzduchu a vetší prašnosti na zrcadlo. Finančně to vychází buď 300ka obyč. nebo motorizovaný 254mm. Když já vážně nevím. Otázkou taky je jak by se ten dalekohled zaměřoval a jestli by se třeba po čase nějak nevyčvachtaly enkodéry a dalekohled si nejezdil jak se mu zachtelo. 
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.