Stabilita podkladu montáže
Dobře dodělám nafotím a zveřejním protože ta Tvoje čtyřstovka si to zaslouží a ty to víš když ji hodíš na drny co to dělá .
Netuším opravdu, co mi tu podsouváš. Já opravdu netuším důvody , a proto jsem se ptal Nevidím a nemám žádné problémy s terénem ani drny. Alespoň za nějakých 15 let, co používám Dobsony, jsem na ně nenarazil. Kdyby byly, udělal bych klasickou azimutální montáž bez pohybů a ustanovek - je to skoro stejná práce , jako postavit Dobsonovu montáž, a to i finančně.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilANovu čtyřstovku jsem viděl . Jednak ji nikam nehází, ale vozí na kolečkách a pokud to nebude drn z bambusu, tak ji jen tak něco nerozhází. Celý dalekohled je natolik dobře vyvážen, že se nebude samovolně stáčet ani při 45° náklonu . To už se spíš převrhne. A jiný důvod pro speciální plošinu pod dobsona vyrovnávající náklon terénu mě nenapadá.
Teda snad jen pod Poncetku ( nebo parala.stolek), ale o ní zatím nebyla řeč.
Teda snad jen pod Poncetku ( nebo parala.stolek), ale o ní zatím nebyla řeč.
A jiný důvod pro speciální plošinu pod dobsona vyrovnávající náklon terénu mě nenapadá.
Teda snad jen pod Pocentku ( nebo parala.stolek), ale o ní zatím nebyla řeč. Tam je to prirozene soucasti plosiny - Poncetka se musi ustavit stejne, jako kazda jina paralaktika. Ale nepotrebujes k tomu vodovahu, praktictejsi je neco, co namiris na Polarku.
Jeden duvod mne napadl - pokud mas nejakeho oskliveho tezkotonazniho Dobsona s vysoko posazenym tezistem, ktery se Ti na svahu muze prekotit. Ale tam staci podlozit kamenem, vodovahy netreba.
Teda snad jen pod Pocentku ( nebo parala.stolek), ale o ní zatím nebyla řeč. Tam je to prirozene soucasti plosiny - Poncetka se musi ustavit stejne, jako kazda jina paralaktika. Ale nepotrebujes k tomu vodovahu, praktictejsi je neco, co namiris na Polarku.
Jeden duvod mne napadl - pokud mas nejakeho oskliveho tezkotonazniho Dobsona s vysoko posazenym tezistem, ktery se Ti na svahu muze prekotit. Ale tam staci podlozit kamenem, vodovahy netreba.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&