Mesacny filter na 10 Dobsona
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nemusí, to je celkem jedno. Užitečné je, aby od sebe šly oba díly rozšroubovat.
Já do svého otevřeného UL dobsona dosáhnu, takže mám 2" verzi na vstupu komakorektoru - Paracorru. Ale třeba u refraktoru musím dát jednu půlku na vstup zenitového zrcátka a druhou půlku na okulár nebo na redukci 2"->1.25"
Já do svého otevřeného UL dobsona dosáhnu, takže mám 2" verzi na vstupu komakorektoru - Paracorru. Ale třeba u refraktoru musím dát jednu půlku na vstup zenitového zrcátka a druhou půlku na okulár nebo na redukci 2"->1.25"
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
To znie dost komplikovane, ide mi hlavne o to ze ked to kupim tak ci to budem moct hned pouzit alebo budem musiet dokupovat este nejake tie redukcie co by som nerad. Zda sa mi, ale ze k tomu celestronu je uz nejaka redukcia... lebo som nasiel celestron za super cenu:
http://www.lcegroup.co.uk/Product.asp?P ... --1.25-in-
http://www.lcegroup.co.uk/Product.asp?P ... --1.25-in-
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
Zkusím to znovu shrnout...
Polarizáky musí být samozřejmě dva. Jejich vzájemným natáčením se mění propustnost celku. Takže buď se použije jeden dvojitý, našroubuje na okulár a pro každé pootočení se musí okulár vyndat z výtahu a pak dát zase zpět.
Nebo se pořídí 2 jednotlivé, jeden se dá na okulár a druhý na nějaké pevné místo na dalekohledu. U těch, kde je zenitové zrcátko je to easy, tam jej dáš na vstup zrcátka. Některé okulárové výtahy umožňují našroubovat filtr přímo do sebe... Pokud není žádná výše uvedená možnost, tak se použije krátký nástavec (kus trubky) s filtrovým závitem, který se vloží do výtahu a okulár teprve do něj. Pak stačí otáčet okulárem a řídíš si pohodlně množství světla.
Polarizáky musí být samozřejmě dva. Jejich vzájemným natáčením se mění propustnost celku. Takže buď se použije jeden dvojitý, našroubuje na okulár a pro každé pootočení se musí okulár vyndat z výtahu a pak dát zase zpět.
Nebo se pořídí 2 jednotlivé, jeden se dá na okulár a druhý na nějaké pevné místo na dalekohledu. U těch, kde je zenitové zrcátko je to easy, tam jej dáš na vstup zrcátka. Některé okulárové výtahy umožňují našroubovat filtr přímo do sebe... Pokud není žádná výše uvedená možnost, tak se použije krátký nástavec (kus trubky) s filtrovým závitem, který se vloží do výtahu a okulár teprve do něj. Pak stačí otáčet okulárem a řídíš si pohodlně množství světla.

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jenomže právě ten dvojitý Baader se skládá ze dvou kusů a rotačního mezikroužku. Dá se používat buď vcelku, nebo se dá právě rozdělit na dva kusy, a každý z nich má standardní filtrový závit, takže se dá našroubovat kam je třeba.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jenomže právě ten dvojitý Baader se skládá ze dvou kusů a rotačního mezikroužku. Dá se používat buď vcelku, nebo se dá právě rozdělit na dva kusy, a každý z nich má standardní filtrový závit, takže se dá našroubovat kam je třeba. Jj, vím neboť jej mám - v Supře ten jednoduchý 1,25" neměli...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Prave som si kupil Celestron polarizacny filter no zas som tak urobil bez dostatocnych zisteni predtym a zistil som teraz, ze ma priepustnost 5-30% a napriklad taky skywatcher ma 1-40%.
Pocitim nejako ten rozdiel?
Pocitim nejako ten rozdiel?
SkyWatcher 254/1200
Tak uz je doma, nikto neporadi? 

SkyWatcher 254/1200
Hodnota 1-40 % není příliš věrohodná-tedy ta spodní hodnota.
Pro pozorování Měsíce a planet se budeš běžně pohybovat v hodnotách 5%- maximum, přičemž maximum propustnosti těchto filtrů bude někde na hodnotě 35-4O%
Pro pozorování Měsíce a planet se budeš běžně pohybovat v hodnotách 5%- maximum, přičemž maximum propustnosti těchto filtrů bude někde na hodnotě 35-4O%
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Podla tvojho nazoru to potom je OK. Tie filtre vyzeraju bombasticky, uz sa tesim ked ich zaostrim na mesiac. Pride mi to ako maly zazrak ked sa tak zatmavia ked ich zasroubujem :D
SkyWatcher 254/1200
Ony se neztmaví samy, ztmavení záleží jen na tom, jak je natošíš, jak velký vzájemný úhel svírají
lepší rada žádná než špatná
akurat mam velky problem s tym, ze som to kupoval z celestronu kvoli tomu aby som mal ten nadstavec no bohuzial ked ho nasadim tak nedokazem zaostrit takze mi je na nic ten nadstavec a mohol som kupit nejaky lacnejsi polarizak
SkyWatcher 254/1200
Vcera som prvykrat pozoroval s polarizacnym a je to bomba kupu zatial nelutujem. Nielenze stmavuje obraz, ale zda sa mi, ze ciastocne aj upravaje neklud atmosfery. Vcera s SW UW Planetary 6mm obraz ako ziletka. Uzivil by som aj 3mm myslim a to som kukal len z balkona o pol desiatej vecer 

SkyWatcher 254/1200
Poohlížím se po nějakém měsíčním filtru, protože Měsíc opravdu dost oslňuje.
Jak se vlastně používají? Filtr se našroubuje zezadu do těla okuláru? (je tam závit) Při výměně okuláru by se musel vyšroubovat a zase našroubovat do nového - to mi potmě přijde nepraktické. Nebo je nějaký filtr na nasazení zepředu?
Jak se vlastně používají? Filtr se našroubuje zezadu do těla okuláru? (je tam závit) Při výměně okuláru by se musel vyšroubovat a zase našroubovat do nového - to mi potmě přijde nepraktické. Nebo je nějaký filtr na nasazení zepředu?
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
Některé úkony zvládneš s trochou praxe i potmě..A šroubování filtru na okulár k nim patří.. 
Jinak ten avik mám doma a je to moje pravá ruka, bez které nedám ani ránu..Myslím Oblohu na dlani..

Jinak ten avik mám doma a je to moje pravá ruka, bez které nedám ani ránu..Myslím Oblohu na dlani..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Pro Aladin:
Dívám se že máš dobsona SW 200/1200 tak zkus můj nápad na filtry.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1245677324
Dívám se že máš dobsona SW 200/1200 tak zkus můj nápad na filtry.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1245677324
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP