Já už ho mám od včerejška ;D! Nešlo mi ale AF tak sem dávám první postřehy až dnes.
Dal jsem si ho na lehký stativ a testoval jen chvilku na lampě. Se 4mm okulárem 100x se to zdá v pohodě. Naložil jsem tam i ten Barlov (200x) a zdá se mi, že to taky jde. Bude to chtít vyzkoušet ale hlavně na obloze! Určitě to ale nijak špatné za tu cenu nebude

.
Zápory:
-okraj rosnice po sundání krytu není natřený, probleskuje kov, zatřu si to černou barvou.
-není mi jasné proč je u něj závaží 2,5kg, když dalekohled váží necelé 1,5kg a to i s běžným okulárem a red dot hledáčkem.
Závaží ho zbytečně "ztěžuje". Dal jsem na něj vlastní závaží (cca 0,9kg) od mojí staré EQ1 a stačí to. Pokud se na něj pověsí kompakt, pořád by stačilo podle mě tak 1,3kg ???
Asi si to nové závaží nechám odříznout tak na 1,5kg. Jinak se mi líbí, v pohodě to vynesu ven v jedné ruce!! Bude to takový "zimní grab end go", když se bude chtít člověk jen tak chvilku v té "kose" juknout. Mak bude dalekohled "letní" a pro dobsona plánuju hvězdárnu, kde bude celoročně ::). Na fotopokusy s kompaktem ho hodlám dát na EQ MON2 od Maka a tu celou postavit na Poncetku (nemám pohony). Pro ty 15s expozice by to mělo stačit.
Naplánovaný to mám hezky, jen kdyby bylo to počasí a tu hvězdárnu přes léto zmáknout ;D. Vidím to spíš ale na dvouletou akci ???