Jednoduchý dalekohled Galileiho typu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

U brejláku jsem zkoušel jako okulár i rozptylku (okulár z kukátka). Zvětšení asi 30x, ale zorné pole neskutečně malé (jak už píše MilAN). Navíc se v tomto uspořádání zorné pole zmenšuje s přicloněním objektivu.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Martin Vyskocil napsal: To MaG:
Mozna mam jeste jednu brylovou cocku doma z doby, kdy jsem taky stavel brejlak. Nic neslibuju, podivam se. Ale radsi se pripomen. A pak mam taky spojku prumer 20cm f/4 ;)Tak brejlovou cocku jsem nenasel, ale mam hromadu jinych (s kratkym ohniskem) a pak jeste nejake male, vhodne na vyrobu okularu (samozrejme odpovidajici kvality). Pokud mas zajem, tak neco dovezu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

S hledáním jsem uspěl, nakonec v té optice, paní věděla co chci a taky čočky měla. Teda zatím jednu, zítra bude druhá. Trubku na tubus jsem si pořídil, tak začnu stavět :). A možná uvídm jak to viděla Galileo Pokud někdo marně shání čočky, zkuste Dioptru Turnov, ty čočky jsou odtamtud ;D ;D Cena obou do 200,-
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

Hrál jsem si, řezal, brousil. Zde je výsledek ;D Ještě bude chtít natřít a další kosmetické úpravy. Zorné pole je dost malé (zkoušel jsem za dne). Na oblohu počkám až bude jasno.

Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Draco

Příspěvek od Draco »

Oživuji toto téma, pouštím se také do stavby vlastního jednoduchého dalekohledu. První zkušenost se současnou cenou skleněných brýlových čoček 1,75 dioptrie a průměru 64 mm: v první prodejně cena 280 kč za čočku + 220 kč za obroušení, v druhém obchodě 180 kč za čočku. Nakonec jsem ji koupil ve třetí prodejně, kde stála 70 kč. Tam mi prodavačka řekla, že menší průměr je dražší - kolem 5 cm asi 400 kč.
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
Martin Vyskočil

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1268776281
Tyhle objektivy budou rozhodne pouzitelnejsi nez cocka. Za tu cenu bych nic jineho neresil. Zvlast ty 50/540 budou nejspis od Zeisse ;)
vla

Příspěvek od vla »

Zbytečná spekulace, stačí se zeptat, jsou ruské v jednoduché mosazné objímce.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Martin Vyskočil

Diky za upresneni.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud si někdo chce postavit sám vlastní malý dalekohled a netrvá přímo na brýláku - potom se mezi amatéry pohybuje dost achromatických objektivů podobné velikosti a v podobných cenách. Brýlové čočky mi přijdou - vzhledem k výsledku - jako cenový přepych. Za stejné peníze lze stvořit celkem kvalitní přístroj na seznámení se s oblohou
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Draco

Příspěvek od Draco »

Trochu nepřesně jsem uvedl, že plánuju stavbu vlastního dalekohledu. Dalekohledy, budou celkem tři, chceme postavit se studenty (10-12 let) v astrokroužku. Chtěl bych, aby si při stavbě vyzkoušeli různá řešení (na optické lavici) a pak dalekohledy zkompletujeme. Základem je co nejnižší cena a výrobní nenáročnost.
Jan Vratny

Příspěvek od Jan Vratny »

Pokud neni kvalita zobrazeni kriteriem, co se tak podivat na aukro. na vyraz lupa?Treba se tam najde neco s pouzitelnou ohiskovou vzdalenosti.

Jinak takovouhle stavbu uz mam taky za sebou, (a mam ted v supliku achromatek, jen cekam na nejaky bazarovy vytah) a vas zamer vam schvaluju - ten krouzek. Sam jsem nalomen utrhnout si taky z vlastniho casu, a neco podobneho pro decka na vsi provozovat. Takhle si to s nima postavit je myslim vyborny napad. [smiley=thumbsup.gif]
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Martin Vyskočil

Trochu nepřesně jsem uvedl, že plánuju stavbu vlastního dalekohledu. Dalekohledy, budou celkem tři, chceme postavit se studenty (10-12 let) v astrokroužku. Chtěl bych, aby si při stavbě vyzkoušeli různá řešení (na optické lavici) a pak dalekohledy zkompletujeme. Základem je co nejnižší cena a výrobní nenáročnost.Přesto by ale asi bylo dobré, aby s tím po stavbě bylo aspoň něco vidět. Proto ten achromát. Vždyť to tak velký finanční rozdíl není. Navíc se určitě někde musí válet třeba zbytky triedrů a podobného "harampádí", které udělá mnohem větší službu než obyčejná čočka. Vím o čem mluvím, brýlák jsem stavěl. Zkuste bazar v sekci koupím nebo prohrábnout starší příspěvky v sekci prodám. Výše uvedené objektivy koukám rychle mizí.
Draco

Příspěvek od Draco »

Dneska jsem zkoušeli sestavit dalekohled. Testovali jsme různé čočky do okuláru (spojky i rozptylky různých ohnisek) a vliv clony na kvalitu obrazu. Výsledek podle mne není až tak hrozný (pohled je přes špinavé okno  :)).

Větší obrázek:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 138123.jpg
Draco

Příspěvek od Draco »

Trochu mimo téma: "nekvalitní brejlák" jsem pro stavbu vybral schválně. Koupit ED APO dalekohled by nebyl až takový problém, ale aby člověk ocenil jeho kvalitu, musí mít srovnání. Myslím, že u dětí nejde jenom o vzdělání, ale i o výchovu. Ale to by asi byla diskuze na samostatné vlákno, např. Astrokroužek.
Odpovědět