Jak uchranit elektroniku v noci venku?
jj, mne dokonca uz 2x v noci zmokla kamera Watec 902H s objektivom Rainbow, snimajuca videometeory. Predpoved dazd nehlasila, tak som to riskol... A nic sa nestalo 

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Větším problémem než používání elektroniky je její nepoužívání po dlouhou dobu, kdy v kopuli nebo domečku je 100% vlhkost a to dlouhodobě, a vše je vlhké. Žeůezo rezaví, barvy se loupou, kontakty oxydují. Nemají to hlavně rády TV a CRT monitory
A také zrcadla našich Newtonů a Cassegrainů
A také zrcadla našich Newtonů a Cassegrainů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilANe, mohu se zeptat - jak moc ona vlhkost škodí konkrétně optice? Zrovna nedávno jsem totiž řešil, zda tubus nenechávat v garáži, což by pro mě samozřejmě byl velký komfort... Jedná se o nevytápěnou garáž, ale na zkoušku jsem do ní dal staršího Newtona a co se tam tak chodím koukat (na podzim i teď v zimě), vlhkost na zrcadle a ani nikde jinde na dalekohledu nekondenzuje. Je možné, že mu prostředí nesvědčí, i když na něm přímo "nestojí voda"? Stačí mi odpověď typu velmi to vadí/snižuje životnost x tak moc bych to neřešil x je to úplně v pohodě... Děkuju
.

Cockam vlhkost nevadi prakticky vubec. U zrcadla to je trosku slozitejsi. Pokud je zrcadlo ve "vyborne kondici", vlhkost ci kratkodobe kondenzovana voda mu rovnez prakticky nevadi. Pokud je jiz starsi a ma narusenou, ochranou vrstvu (SiO, SiO2, ... napr. po myti), tak ma odrazna vrstva tendenci v dnem miste a okoli oxidovat - zrcadlo postupne "slepne". To je obecny problem a reseni je jedine cas od casu (tj. jednou za x let, popr. i x desitek let, to je znacne individualni) jej nechat znovu pokovit. Rozhodne to ale neni nic fatalniho.
Osobne v "parkovani" dalekohledu v garazi nevidim problem, paklize v ni dalekohled po pozorovani oschne a nezustava cele tydny mokry (nejhorsi je v teto situaci jej prikrit a prijit napr. za 2 mesice).
Osobne v "parkovani" dalekohledu v garazi nevidim problem, paklize v ni dalekohled po pozorovani oschne a nezustava cele tydny mokry (nejhorsi je v teto situaci jej prikrit a prijit napr. za 2 mesice).
Díky moc za informace, tak to jsou pro mě dobré zprávy
. Orošený dalekohled nezadekovávám, dalekohled vozím autem a docela se mi osvědčila následující metoda: Když skončím pozorování, nastartuju auto, zapnu větrání na maximum co se intenzity i teploty týče, na sklopené sedačky položím dalekohled, v rámci možností na něj nasměruju větráky a jdu pryč a nechám to tam takhle pět minut běžet. Tím se mi daří docílit toho, že rychle ohřeju dalekohled nad teplotu rosného bodu a tím, že v první fázi nejsem v autě s ním, "nefuním" tam a nezvyšuji v tom prostředí vlhkost, neorosí se ani na okamžik (pokud se teda totálně nezamlžil už v průběhu pozorování...). Když pak takhle přijedu ke garáži, dalekohled je již úplně suchej a často i výrazně teplější než okolí.