DALEKOHLED/CEL #52238 C70 MINI MAK
No vypadá to hezky, jo křemešník by nebyl na koukání marnej, v okolí asi nejvyšší kopec a moc osvětlenej taky nebude tam kromě hotelu a rozhledny nic moc neni, ale ten je deset kilometrů.
To by bylo vůbec nejlepší, motorku mám časem v plánu, ale to je pořád to časem, jestli to bude za pár měsíců, nebo za pár let, to už je jiná otázka.
Jak to tak vydim, tak asi opravdu skončim u toho Maku, když na to koukám ze všech stran tak vychází nejlíp, ten původní nápad Mak 102 na AZ-3 montáži stále asi vypadá jako nejlepší akorát teda nevim, co ty okuláry, co k tomu vzít?
Ještě mě tak napadá, co ty Smidt Cassegrainy, někde jsem četl že tam je ten prostředek složitě vyráběnej a kvůli tomu je to dražší ale má to lepší obraz, ale už jsem nikde nenašel v čem lepší, jako ostřejsí, nebo co si pod tim mám představit, jde mi o to, jestli se to vůbec vyplatí, což ta 102, asi v tomhle provedení nebude, ale časem bych asi raději něco většiho, někdy v budoucnu, tak jsem přemýšlel, jestli by ten Smidt Cassegrain nebyl lepší.
Jasně, za ty prachy by byl lepší 200, nebo 250 newton, ale ten mi připadá, no bez auta zustane u pozorování z balkonu, neni to moc snadno přenosný, i když, pokud bych měl 102, tak 127 i kdyby to mělo lepší obraz, asi nebude nějak vělká výhra oproti ty 102, ale to je už zase otázka do budoucna, díky za odpovědi
To by bylo vůbec nejlepší, motorku mám časem v plánu, ale to je pořád to časem, jestli to bude za pár měsíců, nebo za pár let, to už je jiná otázka.
Jak to tak vydim, tak asi opravdu skončim u toho Maku, když na to koukám ze všech stran tak vychází nejlíp, ten původní nápad Mak 102 na AZ-3 montáži stále asi vypadá jako nejlepší akorát teda nevim, co ty okuláry, co k tomu vzít?
Ještě mě tak napadá, co ty Smidt Cassegrainy, někde jsem četl že tam je ten prostředek složitě vyráběnej a kvůli tomu je to dražší ale má to lepší obraz, ale už jsem nikde nenašel v čem lepší, jako ostřejsí, nebo co si pod tim mám představit, jde mi o to, jestli se to vůbec vyplatí, což ta 102, asi v tomhle provedení nebude, ale časem bych asi raději něco většiho, někdy v budoucnu, tak jsem přemýšlel, jestli by ten Smidt Cassegrain nebyl lepší.
Jasně, za ty prachy by byl lepší 200, nebo 250 newton, ale ten mi připadá, no bez auta zustane u pozorování z balkonu, neni to moc snadno přenosný, i když, pokud bych měl 102, tak 127 i kdyby to mělo lepší obraz, asi nebude nějak vělká výhra oproti ty 102, ale to je už zase otázka do budoucna, díky za odpovědi
- Honza Ebr (honza42)
Pokud by ses chtěl podívat ve svém okolí většími dalekohledy, tak každý rok jezdíme k Zachotínu (asi 10 km od Pelhřimova u silnice na Jihlavu) na týdenní pozorovací akci. Jeden den je otevřeno volně pro veřejnost, další dny se můžeš určitě přijít podívat po dohodě se mnou (letos je to nejspíš 10.-19. 8.). To místo (3 km severně od vesnice na louce "Na Tálích") je zároveň super místo na pozorování, které doporučuju!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Ještě mě tak napadá, jako já tomu tolik nefandim, ale koukám, že tady se ty newtony činí velký oblibě, koukal jsem jestli by se na tu AZ-3 montáž nějakej 150 s menším ohniskem nevešel, ale nejmenší jsem našel Sky 150/750, a to už má pět kilo.
Jak to tak vidim, tak asi opravdu zůstanu u toho 102 Maka, koukal jsem že ta AZ-3 montáž nemá 4kg jak jsem někde četl ale 3,2, takže by to tak nějak jít mohlo.
Akorát jestli mi teda někdo poradí s těma okulárama, ale zas tolik to nechváta, mimochodem netuší někdo, kolik ta AZ-3 montáž vlastně unese?, díky za odpovědi
Jak to tak vidim, tak asi opravdu zůstanu u toho 102 Maka, koukal jsem že ta AZ-3 montáž nemá 4kg jak jsem někde četl ale 3,2, takže by to tak nějak jít mohlo.
Akorát jestli mi teda někdo poradí s těma okulárama, ale zas tolik to nechváta, mimochodem netuší někdo, kolik ta AZ-3 montáž vlastně unese?, díky za odpovědi
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Křemešník je na koukání nepoužitelný, vrcholek je zarostlý stromy a plac je moc malý a stíní stromy.
Newtony se těší oblibě, protože je to hodně muziky za málo peněz. Jenom s transportovatelností je to trochu horší, pokud jsou jako plný tubus. Proto jsem se tě ptal, jestli bys byl schopný vyrobit si lehkého skládacího newtona. takových 150-200mm by se dalo vpohodě vyrobit do batohu na záda, a spojovací trubky vzít do ruky.
Newtony se těší oblibě, protože je to hodně muziky za málo peněz. Jenom s transportovatelností je to trochu horší, pokud jsou jako plný tubus. Proto jsem se tě ptal, jestli bys byl schopný vyrobit si lehkého skládacího newtona. takových 150-200mm by se dalo vpohodě vyrobit do batohu na záda, a spojovací trubky vzít do ruky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jak vás tak poslouchám tak tady v okolí zajimavý místa jsou akorát je to třeba deset, dvacet kilometrů, asi budu muset našetřit na tu motorku, ale to bude nějakou dobu trvat, no obloha bude předpokládám stejná i za pár let, tak můžu zatim začit kam dojdu pěšky a jestli budu v budoucnu mít něco většiho a motorku, tak už se to dá řešit jinak, ale díky za odpovědi, co my tu píšete
Jo stromy tam jsou, ale ne všude, třeba u ty sjezdovky, u vrcholu je to vykáceny aby se tam lyžaři nezabily
A ono u ty Sazavy už je to taky docela vysoko oproti okolí a stromy tam moc nejsou, akorát sem tam nějakej lesík, takže pod tim vrchem by se dalo koukat pěkně, ale to ty asi víš když jsi tam někde byl
Ono vůbec na tu stranou to jde pořád do kopce a jsou tam jen vesnice který o půlnoci zhasínají, ale jak říkam, to už je pěšky trochu z ruky
Když tak koukám, co jsem tady nasekal příspěvků a ještě jsem si žádněj teleskol nepořídil, tak mě napadá jedna věc, jak sem tady ze začátku, jako snad všichni kdo sem poprvý napíšou přemýšlel nad tima levnýma Celestronama.
Jako ted už třeba vim, že metrovej newton na EQ-1 montáži asi nebude to pravý, ale koukali jste co k tomu napíšou oni?, výbornej amaterskej dalekhled s 250x přiblížením, nebo ten C70 Mini Mak, u něj mají napsaný maximální použitelný přiblížení 165x, dokonce jsem četl recenzi že někomu napsali aby si k tomu pořídil ten nejlevnější barlow a pak byl hrozně překvapenej, že to vidí rozmazaně.
Ono to ty co koukají po prvním teleskopu dost mate, schválně jestli někdo umíte plynule anglicky zkuste jim někdy napsat, jak to počítají, to by mě docela zajimalo, jak k některým těm číslům došli.
Jako ted už třeba vim, že metrovej newton na EQ-1 montáži asi nebude to pravý, ale koukali jste co k tomu napíšou oni?, výbornej amaterskej dalekhled s 250x přiblížením, nebo ten C70 Mini Mak, u něj mají napsaný maximální použitelný přiblížení 165x, dokonce jsem četl recenzi že někomu napsali aby si k tomu pořídil ten nejlevnější barlow a pak byl hrozně překvapenej, že to vidí rozmazaně.
Ono to ty co koukají po prvním teleskopu dost mate, schválně jestli někdo umíte plynule anglicky zkuste jim někdy napsat, jak to počítají, to by mě docela zajimalo, jak k některým těm číslům došli.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Nijak, je to jen nechutný marketing a podělené ohnisko objektivu ohniskem nejkrašího okuláru + násobeno barlowem, co k tomu cpou. Bez ohledu na to, jestli to levná optika vůbec zvládně. Nejlepší je nakupovat ve specializovaných prodejnách, kde je majitel zároveň astronomem a má to jako koníčka (Supra Praha, Dalekohledy Matoušek, COMES - p. Recihmann, ATC,...). I oni občas na svém webu ty nesmysly mají (protože je k tomu zase nutí výrobce, jehož jsou zastoupením), ale většinou ti ten nesmysl rozmluví, stejně jako my tady.
Vyhni se všem dalekohledův hypermarketech, obchodech elektro, oční optika, e-shopy se vším možným i nemožným. Pokud kupovat v zahraničí, tak opět jen ve specializovaných obchodech, stejně jako v ČR.
Vyhni se všem dalekohledův hypermarketech, obchodech elektro, oční optika, e-shopy se vším možným i nemožným. Pokud kupovat v zahraničí, tak opět jen ve specializovaných obchodech, stejně jako v ČR.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Což o to já bych to kupoval v ty Supře, na tu koukám pořád, ale když hledám nějakej udaj, tak mi nezbýva než zabrousit na stránky výrobce, a asi to dělají všichni a když ti si tam napíšou co je napadne, tak už je pak otázka jestli ty ostatní udaje třeba ta světelnost jsou přesný, ale s tim se toho nedá moc dělat.
Tak jsem koukal že tady se většinou mluví spíš o těch Sky-Watcherech než Celestronech, má to nějaký důvod nebo je to prostě náhoda?, mě tak napadá, že všechny ty celestrony na který jsem koukal měly nějakej problem, první rozumná věc byl ten Mak 102 od Sky-Watcheru, zajimavy
Tak jsem koukal že tady se většinou mluví spíš o těch Sky-Watcherech než Celestronech, má to nějaký důvod nebo je to prostě náhoda?, mě tak napadá, že všechny ty celestrony na který jsem koukal měly nějakej problem, první rozumná věc byl ten Mak 102 od Sky-Watcheru, zajimavy
...ale když hledám nějakej udaj, tak mi nezbýva než zabrousit na stránky výrobce, a asi to dělají všichni a když ti si tam napíšou co je napadne, tak už je pak otázka jestli ty ostatní udaje třeba ta světelnost jsou přesný, ale s tim se toho nedá moc dělat...Ale dá... Základné parametre ako napr. priemer a ohnisková vzdialenosť objektívu (prípadne okuláru) teleskopu udáva výrobca alebo predajca (skoro) vždy pravdivé, takže k ostatným parametrom sa už ľahko dopočítaš, len treba viac čítať a menej písať. ;)
PS: Svetelnosť = f/d (kde f je ohnisková vzdialenosť a d priemer)
PS: Svetelnosť = f/d (kde f je ohnisková vzdialenosť a d priemer)
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně na těch parametrech nijak extra nesejde. Světelnost pro vizuální pozorování nehraje roli, je úplně jedeno, jestli budeš mít ohnisko takové nebo makové. Ke stejnému zvětšení jenom použiješ jiné okuláry. Jediný opravdu důležitý parametr je průměr, a kvalita optické soustavy. To, jaké maximální zvětšení jde použít, ovlivnňuje průměr a kvalita optiky (typ optické soustavy). A mnohdy ještě více i aktuání stav atmosféry (seeing). Všechno ostatní, co u těch dalekohledů píšou, jsou už víceméně nepodstatné marketingové věci (a mnohdy i kecy, hlavně u těch levnějších dalekohledů).
Jednoduché pravidlo zní, koupit největší průměr, na který máš, a který jsi schopný transportovat. A vyhnout se světelnému achromátu a krátkému levnému newtonu, s ohniskem nataženým pomocí integrovaného barlow členu. Jestli bude optická soustava Newton, SCT, Mak, nebo kvalitní refraktor je celkem jedno. Všechny budou fungovat, drobné rozdíly tam sice jsou, ale v této fázi tvého zájmu nejsou podstatné.
Rozhodně nemá smysl porovnávat, jestli jeden výrobce napíše, že je mezní magnituda taková a druhý o pár destin jiná. V praxi stejně záleží na kvalitě oblohy, pozorovatelových zkušenostech a tak.
Jednoduché pravidlo zní, koupit největší průměr, na který máš, a který jsi schopný transportovat. A vyhnout se světelnému achromátu a krátkému levnému newtonu, s ohniskem nataženým pomocí integrovaného barlow členu. Jestli bude optická soustava Newton, SCT, Mak, nebo kvalitní refraktor je celkem jedno. Všechny budou fungovat, drobné rozdíly tam sice jsou, ale v této fázi tvého zájmu nejsou podstatné.
Rozhodně nemá smysl porovnávat, jestli jeden výrobce napíše, že je mezní magnituda taková a druhý o pár destin jiná. V praxi stejně záleží na kvalitě oblohy, pozorovatelových zkušenostech a tak.
Ještě bych měl dotazek, jasně je to menší, ale zeptám se našel jsem Sky-Watcher 80/1000 Mak, je to malý, a nebyl by to takový průměr, ale nemůžu nikde najít kolik to váží a měří, netušíte někdo?
Jasně ta 102 by byla lepší, ale jak mi tu nedávno někdo radil, že by bylo lepší mít jeden malej lehkej mobilní a druhej na balkoně pevnej s vělkým zvětšením, tak tohle by opravdu mohlo byt levný, jestli je to malý a lehký tak by to i nějakej pevnej fotostativ možná unesl a rozhodně by to bylo lepší než ten C70 Mini Mak, kterej je spíš na koukání na terč.
A ještě bych měl takový, možná hloupý dotaz, myslíte, že by AZ-4 unesla Newton 150/750?, jen taková technická otázka časem, díky za odpovědi
Jasně ta 102 by byla lepší, ale jak mi tu nedávno někdo radil, že by bylo lepší mít jeden malej lehkej mobilní a druhej na balkoně pevnej s vělkým zvětšením, tak tohle by opravdu mohlo byt levný, jestli je to malý a lehký tak by to i nějakej pevnej fotostativ možná unesl a rozhodně by to bylo lepší než ten C70 Mini Mak, kterej je spíš na koukání na terč.
A ještě bych měl takový, možná hloupý dotaz, myslíte, že by AZ-4 unesla Newton 150/750?, jen taková technická otázka časem, díky za odpovědi
Zřejmě by to nebylo moc praktický, ale jak už tu někdo řešil ve vlákně co jsem zrovna četl, newton na dobson montáži na koukání z balkonu neni moc pratickej, a nevim teda kdybych měl ten druhej na koukání z balkonu, co by tam šlo líp, asi nic moc.
Zase řešim spoustu blbostí, možná i někoho pobavim, ale ta EQ montáž, no, klidně bych se jí vyhnul, když to půjde, díky za odpovědi
Zase řešim spoustu blbostí, možná i někoho pobavim, ale ta EQ montáž, no, klidně bych se jí vyhnul, když to půjde, díky za odpovědi