znovu...ale presto PROSIM poradte

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

k tomu bych se rád zeptal: jak může fungovat naváděný dobson, když se přijede, postaví se na zem, nic se neustavuje na polárku a do vodováhy, jako u eq-montáže... jak ten systém pracuje?EQ montíže se ustavují na pól z jediného prostého důvodu - pro focení je to nezbytné, aby nedocházelo k rotaci pole. Kvůli vlastnímu navádění není ani EQ montáž nutno ustavovat vodorovně a na pól.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
freex

Příspěvek od freex »

o.k zacnu tedy koukat po tomhle...ale muzete mi nekdo vysvetlit tu Dobsonovu azimutální montáž? nejak me to podle obrazku neleze do hlavy...k tomu je jeste potreba nejaky podstavec aby se s ním dala koukat? omlouvam se za lama dotaz

nešel jsem tohle:podle Vašich rad pro nejlepší volba!?

TSC/SKY NWT 8” DOBSON 2” výstup

Newton 200/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm, Barlow 2x.

Kde si našiel toho dobsona s barlow 2x ? tiež si idem kúpiť tohoto dobsona lebo mi to najviac odporúčali. Prosím hoď mi sem ten link na toho dobsona s barlow2 . Ďakujem :)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

freexe reaguješ na příspěvek starší než 5 let a ptáš se někoho, kdo tady nebyl 2,5 let.
jirkal

Příspěvek od jirkal »

BTW Moderator z exhumovani tohoto 5 let mrtveho vlakna asi nebude mit velkou radostNe ne, už se v tom nebudem pitvat... to mi stačí potřeboval jsem si to srovnat. Pokud to má kompas a libelu, tak je to samostatně fungující jednotka, to chápu.
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
Odpovědět