znovu...ale presto PROSIM poradte
k tomu bych se rád zeptal: jak může fungovat naváděný dobson, když se přijede, postaví se na zem, nic se neustavuje na polárku a do vodováhy, jako u eq-montáže... jak ten systém pracuje?EQ montíže se ustavují na pól z jediného prostého důvodu - pro focení je to nezbytné, aby nedocházelo k rotaci pole. Kvůli vlastnímu navádění není ani EQ montáž nutno ustavovat vodorovně a na pól.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
o.k zacnu tedy koukat po tomhle...ale muzete mi nekdo vysvetlit tu Dobsonovu azimutální montáž? nejak me to podle obrazku neleze do hlavy...k tomu je jeste potreba nejaky podstavec aby se s ním dala koukat? omlouvam se za lama dotaz
nešel jsem tohle:podle Vašich rad pro nejlepší volba!?
TSC/SKY NWT 8” DOBSON 2” výstup
Newton 200/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm, Barlow 2x.
Kde si našiel toho dobsona s barlow 2x ? tiež si idem kúpiť tohoto dobsona lebo mi to najviac odporúčali. Prosím hoď mi sem ten link na toho dobsona s barlow2 . Ďakujem
nešel jsem tohle:podle Vašich rad pro nejlepší volba!?
TSC/SKY NWT 8” DOBSON 2” výstup
Newton 200/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm, Barlow 2x.
Kde si našiel toho dobsona s barlow 2x ? tiež si idem kúpiť tohoto dobsona lebo mi to najviac odporúčali. Prosím hoď mi sem ten link na toho dobsona s barlow2 . Ďakujem
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
freexe reaguješ na příspěvek starší než 5 let a ptáš se někoho, kdo tady nebyl 2,5 let.
BTW Moderator z exhumovani tohoto 5 let mrtveho vlakna asi nebude mit velkou radostNe ne, už se v tom nebudem pitvat... to mi stačí potřeboval jsem si to srovnat. Pokud to má kompas a libelu, tak je to samostatně fungující jednotka, to chápu.
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42