Foceni pro zacatecniky
Foceni pro zacatecniky
ANi setavu N150 na MON-1, ani sestavu N200/1000 na EQ5 bych Ti na focení určitě nedoporučoval. Vůle, tuhosti i nedostatek jemných pohybů na pointaci - to jsou hlavní negativa těchto kombinací.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Foceni pro zacatecniky
To je pravda, ale aká (dostupná) zostava by sa hodila pre začínajúceho astro-fotografa?
Bresser Messier N 130/1000 Bresser Visiomar R 60/700 MEADE ETX 70 AT FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D Triéder 10x50
Foceni pro zacatecniky
Fotit se dá sice čímkoliv, ale pro začátek bych nešel s ohniskem přes 300 mm - alesoň ne u těch slabých montáží
Foceni pro zacatecniky
Díky za rady! Mal by som ešte jednu otázku: Kúpil som si T-krúžok na PENTAX + kamera adaptér s tým, že budem vedieť fotiť v primáru cez riadny okulárový výťah. Samozrejme, že na N 130/1000 som sa do primáru nedostal :-[. Teraz plánujem kúpiť niečo (N 150/750), kde by som sa do primáru dostal. Chcel by som sa spýtať, či existuje len jeden typ T-závitu (na mojom je cca 42 mm), alebo na 2´´ výťahu je iný?
Díky!
Díky!
Bresser Messier N 130/1000 Bresser Visiomar R 60/700 MEADE ETX 70 AT FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D Triéder 10x50
Foceni pro zacatecniky
Takzvaný T2 závit je závit M42 x 0,75 (mm).
Ten ale není přímou součástí 2" okulárového výtahu - tam je na výstupu " díra " o průměru 2" . Takže pro spojení je potřeba redukce 2"(vnější) /T2(vnější) a T2 kroužek s redukcí na daný fotoaparát.. Další možností je použít komakorektor ( ten má 2" vnější průměr a je zakončen T2 závitem), nebo u refraktorů nebo SCT použít Flip Mirror, opět končící T2 závitem.
Ten ale není přímou součástí 2" okulárového výtahu - tam je na výstupu " díra " o průměru 2" . Takže pro spojení je potřeba redukce 2"(vnější) /T2(vnější) a T2 kroužek s redukcí na daný fotoaparát.. Další možností je použít komakorektor ( ten má 2" vnější průměr a je zakončen T2 závitem), nebo u refraktorů nebo SCT použít Flip Mirror, opět končící T2 závitem.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Foceni pro zacatecniky
Díky za rady! Mal by som ešte jednu otázku: Kúpil som si T-krúžok na PENTAX + kamera adaptér s tým, že budem vedieť fotiť v primáru cez riadny okulárový výťah. Samozrejme, že na N 130/1000 som sa do primáru nedostal :-[. Teraz plánujem kúpiť niečo (N 150/750), kde by som sa do primáru dostal. Chcel by som sa spýtať, či existuje len jeden typ T-závitu (na mojom je cca 42 mm), alebo na 2´´ výťahu je iný?
Díky!
Já bych s tím 150/750 na uvažované montáži neblbnul. S tím stejně moc fotit npůjde (kromě Měsíce či Slunce přes filtr krátkými expozicemi). Možná by bylo lepší přimontovat k té tvé 130-ce souběžně fotoaparát s teleobjektivem do nějakých 300mm, jak píše Milan.
A na snímání Měsíce tou 130-kou udělá lepší službu webkamera do 2000,- než zrcadlovka, pokud můžeš použít počítač. Odpadne rozklepání montáže zrcadlovkou, zaostříš se stávajícím výtahem, dostaneš více detailů na Měsíci, díky menším pixelům kamery.
Mimochodem, čím chceš fotit, jakou DSLR ? Jakým Pentaxem ?
Díky!
Já bych s tím 150/750 na uvažované montáži neblbnul. S tím stejně moc fotit npůjde (kromě Měsíce či Slunce přes filtr krátkými expozicemi). Možná by bylo lepší přimontovat k té tvé 130-ce souběžně fotoaparát s teleobjektivem do nějakých 300mm, jak píše Milan.
A na snímání Měsíce tou 130-kou udělá lepší službu webkamera do 2000,- než zrcadlovka, pokud můžeš použít počítač. Odpadne rozklepání montáže zrcadlovkou, zaostříš se stávajícím výtahem, dostaneš více detailů na Měsíci, díky menším pixelům kamery.
Mimochodem, čím chceš fotit, jakou DSLR ? Jakým Pentaxem ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Foceni pro zacatecniky
Jeto 44/37 , tl. 15,respektivě odklon boční plochy od kolmice na základnu je 14°
Diky! To vypada jako ta moje lista.
Chci si takovou podobnou listu se stativovym sroubem poridit na foceni DSLR s klasickym objektivem. Je potreba premyslet o pointaci, pokud chci fotit objektivem expozice v radove desitkach sekund az jednotkach minut?
Urcite vyzkousim i foceni 102/1000 refraktorem, ale nedelam si iluze o vysledku
Diky! To vypada jako ta moje lista.
Chci si takovou podobnou listu se stativovym sroubem poridit na foceni DSLR s klasickym objektivem. Je potreba premyslet o pointaci, pokud chci fotit objektivem expozice v radove desitkach sekund az jednotkach minut?
Urcite vyzkousim i foceni 102/1000 refraktorem, ale nedelam si iluze o vysledku

Foceni pro zacatecniky
Na stránkach predajcov uvádzajú, že MON-1 by mala uniesť N 150-ku bez problémov.
Zostava: SW N 200/1000 na EQ5 sa hodí aj na foto?
Nemam nijakou vlastni zkusenost s EQ MON-1, ale obavam se, ze to pro astrofoceni bude u N150/750 dost daleko za jejim limitem. Musis totiz pripocist jeste pointacni dalekohled, kameru fotak, dratovani okolo a jsi na cca 6-7Kg (min).
Pokud hodlas fotit N150/750mm v primarnim ohnisku DSLR na EQ MON-1, myslim ze te nejvic bude omezovat montaz, pak pripadne absence pointace, a teprve az potom koma prip. dalsi opticke vlastnosti dalekohledu.
Ne ze by to vubec neslo (videl jsem zde uzasne fotky z podobne montaze ASTRO-3), ale fotit tim pujde snad jen za bezvetri.
Take N200/1000 je pro astrofoto spise za hranou EQ-5, ale zrejme mene nez predchozi kombinace.
Ja jsem N150/750 pouzival na CG-5 ADV coz je podobna trida EQ-5 a tam to bylo celkem tak akorat (za pouziti lehkeho pointeru...).
EQ MON-1 s motorkem v RA bude myslim tak akorat vytizena pri foceni teleobjektivy okolo 200mm ohniska...(bez pointace tak to 2 minut expozice pri solidnim polarnim ustaveni).
Zostava: SW N 200/1000 na EQ5 sa hodí aj na foto?
Nemam nijakou vlastni zkusenost s EQ MON-1, ale obavam se, ze to pro astrofoceni bude u N150/750 dost daleko za jejim limitem. Musis totiz pripocist jeste pointacni dalekohled, kameru fotak, dratovani okolo a jsi na cca 6-7Kg (min).
Pokud hodlas fotit N150/750mm v primarnim ohnisku DSLR na EQ MON-1, myslim ze te nejvic bude omezovat montaz, pak pripadne absence pointace, a teprve az potom koma prip. dalsi opticke vlastnosti dalekohledu.
Ne ze by to vubec neslo (videl jsem zde uzasne fotky z podobne montaze ASTRO-3), ale fotit tim pujde snad jen za bezvetri.
Take N200/1000 je pro astrofoto spise za hranou EQ-5, ale zrejme mene nez predchozi kombinace.
Ja jsem N150/750 pouzival na CG-5 ADV coz je podobna trida EQ-5 a tam to bylo celkem tak akorat (za pouziti lehkeho pointeru...).
EQ MON-1 s motorkem v RA bude myslim tak akorat vytizena pri foceni teleobjektivy okolo 200mm ohniska...(bez pointace tak to 2 minut expozice pri solidnim polarnim ustaveni).
Pavel Vabrousek
Foceni pro zacatecniky
Motáž EQ MON-1 mi pripadá dosť tuhá na unesenie krátkeho tubusu N150/750. Samozrejme, skúsenosti s touto kombináciou ešte nemám, ale s tou N130/1000 si poradí pomerne bez problémov. Ani slabšie závany vetra jej veľmi nevadili. Doteraz som mohol robiť samozrejme len afokálne. Na fotenie používam DSLR Pentax K100D, ktorý mi slúži zatiaľ dobre. Jediné negatívum je len vysoká spotreba prúdu, ktorá sa prejaví hlavne za mrazu - akumulátory 2500 mAh sú "mŕtve" po niekoľkých snímkach. Mám aj malý gélový akumulátor 6,2V 8 Ah, mohol by som ním nahradiť cez konektor klasické akumulátory bez poškodenia foťáku?
Foceni pro zacatecniky
To Bandi: Já mám úplně stejný dalekohled jako ty. Sice ti moc radit nemůžu, ale myslím že na takové focení ta montáž opravdu nebude. Když jsem zkoušel nasnímat Měsíc nebo Venuši, docela jsem s tím válčil. Strašně mě rozčilovali jemné pohyby a v neposlední řadě motorek v RA. Vždy když jsem si chtěl planetu umístit doprostřed zorného pole a zmáčknul jsem tlačítko na ovladači, tak se dalekohled buď vůbec nepohnul nebo zareagoval až příšil, že mi zmizela. Bylo to také možná tím, že bylo venku -5°C a víc takže bylo všechno úplně ztuhlý, ale stejně.
V neposlední řadě ostření. Nasadil jsem dlouhý okulár + redukci na afok. sním. + webovku a výtah vypadal, že asi upadne. Nedokážu si představit mít tam posazenou zrcadlovku. Ale říkám, moje rady si zase tolik k srdci neber. Byl to jen můj postřeh.
Jinak na pokoukání se tahle montáž chová v pohodě. Měl jsem stativ na nízkých nohách a foukal myslím si i docela dost vítr. A pohoda.
Ahoj Kuba
V neposlední řadě ostření. Nasadil jsem dlouhý okulár + redukci na afok. sním. + webovku a výtah vypadal, že asi upadne. Nedokážu si představit mít tam posazenou zrcadlovku. Ale říkám, moje rady si zase tolik k srdci neber. Byl to jen můj postřeh.
Jinak na pokoukání se tahle montáž chová v pohodě. Měl jsem stativ na nízkých nohách a foukal myslím si i docela dost vítr. A pohoda.
Ahoj Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Foceni pro zacatecniky
Samozrejme, 130-ku chcem využívať maximálne na vizuálne pokukávanie, ale ako som aspoň na obrázkoch videl, ten SW 150/750, zdá sa že má solídnejší a hlavne kratší výťah. Mohol by tú zrkadlovku uniesť. S tým RA-morom som mal tiež zo začiatku problémy, hlavne keď som si nedotiahol pevne ručné točítko. Na 130-ke sa mi podarilo celkom solídne zachytiť len Mesiac, ostatné sa bez priameho uchytenia nedá nazvať astrofoto
. Uvažoval som samozrejme aj nad teleobjektívom, ale cena 300 mm kvalitného teleobjektívu na PENTAX bude asi ďaleko vyššia, ako OTA SW 150/750 (3.700,- Kč). Takže asi vyskúšam, a možno to skončí skutočne kúpou kvalitnejšej montáže...
Díky za pomoc!

Díky za pomoc!