Astromapa ČR
Astromapa ČR
Ta hvězdárna má ale nějakou právní subjektivitu - někomu patří, někdo ji financuje. Pokud bude soukromá, potom může fungovat tak, jak píšeš. Pokud je ale financovaná z veřejných prostředků , tak by asi ten provoz měl být na jiné úrovni.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Astromapa ČR
Ale alespoň je tady snaha o to, aby se hvězdárna nezavřela úplně...
A to je dobře. Doležité je, nedopustit zavření hvězdárny, nebo město jí prodá, nebo tak něco. Jsou časy horší a časy lepší. Horší časy hvězdárna prožívá, tak ať příjdou ty lepší.
A to je dobře. Doležité je, nedopustit zavření hvězdárny, nebo město jí prodá, nebo tak něco. Jsou časy horší a časy lepší. Horší časy hvězdárna prožívá, tak ať příjdou ty lepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Astromapa ČR
...Dočasné řešení se změnilo v to, že to tak funguje dodnes. ...
Toto potvrdzuje moje skúsenosti. Neustálymi pozorovaniami procesov v práci a v živote som empiricky určil hodnotu jednotky dočasnosti - 1 Furt.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Re: Astromapa ČR
Zdravím všechny,
oživuji toto vlákno s velikou prosbou. V rámci studia a semestrální práce sháním podklady pro tvorbu tematické mapy ČR (název vymyslím až na základě dat, které využiji. Každopádně se to bude točit kolem pozorovacích míst/techniky/světelného znečištění).
Sháním "aktuální" seznam fungujících hvězdáren (velkých, malých, soukro atd.), zaniklých hvězdáren, ověřených pozorovacích míst, seznam astronomické techniky v jednotlivých hvězdárnách + vaše další doporučení. Zkrátka cokoliv, co bych mohl použít jako podklady pro data do této práce. Ne všechno bude zakomponované, ale chci mít co nejvíce dat, ať to pak můžu nějak ucelit (aby to mělo hlavu a patu).
Pro vtipálky
: ano vím, na internetu se dá najít dost informací. Ale třeba tu má někdo zálibu ve sběru takových dat. To je pro mě zajímavější.
Stránky, které znám delší dobu a budu z nich čerpat: Skyquality.cz, mapka v tomto vláknu, lightpollutionmap.
Spoustu informací si časem dohledám na internetu, ale budu rád za každou radu.
oživuji toto vlákno s velikou prosbou. V rámci studia a semestrální práce sháním podklady pro tvorbu tematické mapy ČR (název vymyslím až na základě dat, které využiji. Každopádně se to bude točit kolem pozorovacích míst/techniky/světelného znečištění).
Sháním "aktuální" seznam fungujících hvězdáren (velkých, malých, soukro atd.), zaniklých hvězdáren, ověřených pozorovacích míst, seznam astronomické techniky v jednotlivých hvězdárnách + vaše další doporučení. Zkrátka cokoliv, co bych mohl použít jako podklady pro data do této práce. Ne všechno bude zakomponované, ale chci mít co nejvíce dat, ať to pak můžu nějak ucelit (aby to mělo hlavu a patu).
Pro vtipálky
Stránky, které znám delší dobu a budu z nich čerpat: Skyquality.cz, mapka v tomto vláknu, lightpollutionmap.
Spoustu informací si časem dohledám na internetu, ale budu rád za každou radu.
SW 130PDS, Pentacon 135mm, EQ-5,
ZWO ASI 120 MM-S, QHY 5 III 485C, Fujifilm X-T100
ZWO ASI 120 MM-S, QHY 5 III 485C, Fujifilm X-T100
Aktuální a udržovaná astromapa je zde:
https://www.astro.cz/rady/interaktivni- ... blice.html
https://www.astro.cz/rady/interaktivni- ... blice.html
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Promiň, Martine, že to tak napíšu, ale tahla varianta mapy je totální paskvil. Alespoň tady, v naší oblasti. Z více jak 10 míst, kde je napsáno hvězdárna a je její znak, v reálu možná tak 2 značky odpovídají nějaké hvězdárně. A naopak, kde jsou hvězdárny, nic není. Označovat louku, odkud se dá pozorovat jako hvězdíárnu ? To nemá cenu ani jako omalovánka.
Tohle si nějak cucá data z http://skyquality.cz/
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já vím, že není ideální, ale je to v současné době asi jediný živý projekt...MilAN píše: ↑14. 10. 2025, 21:00 Promiň, Martine, že to tak napíšu, ale tahla varianta mapy je totální paskvil. Alespoň tady, v naší oblasti. Z více jak 10 míst, kde je napsáno hvězdárna a je její znak, v reálu možná tak 2 značky odpovídají nějaké hvězdárně. A naopak, kde jsou hvězdárny, nic není. Označovat louku, odkud se dá pozorovat jako hvězdíárnu ? To nemá cenu ani jako omalovánka.
Takže bude fajn, když budete reportovat všechny chyby a nedostatky, ať se to dá do pořádku.
Díky
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ale to nejsou chyby k opravení, to je tady na severu z více jak 90% naprostý nesmysl. Že je to jediný živý projekt? _Než něco, co je z 90% nesmysl, tak to snad radši rychle dát pryč a neodkazovat na to. To snad ta prapůvodní mapa z doby před 20 lety byla proti tomu dokument.
Ona neobsahovala všechno, ale nebyla tam většina nesmyslných údajů.Promiň, je to maprostý paskvil, alespoň v oblasti, kam vidím a mohu posoudit. A pokud se tím chce ČAS presentovat, tak to také o něčem vypovídá. Výtvor, který k ničemu neslouží a ani nemůže.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Pro mnohé jsem kverulant. Tak tedy nějaká čísla.
V okruhu cca 25 km od mne je situace následovná :
- 15 objektů, označených a popsaných jako hvězdárna -neexistuje
- 4 objekty, označené a popsané jako hvězdárna existují
- 3 existující hvězdárny nejsou zaznamenány.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Pro mnohé jsem kverulant. Tak tedy nějaká čísla.
V okruhu cca 25 km od mne je situace následovná :
- 15 objektů, označených a popsaných jako hvězdárna -neexistuje
- 4 objekty, označené a popsané jako hvězdárna existují
- 3 existující hvězdárny nejsou zaznamenány.
MiLAN: Treba si kliknúť na rozšírené filtrovanie a tam sa už dajú vybrať aj naozajstné hvezdárne a vylúčiť pozorovacie miesta.
- Přílohy
-
- Snímka obrazovky zo dňa 2025-10-15 08-42-44.png (80.62 KiB) Zobrazeno 2511 x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Milan, do mapy byla zařazena místa ze SkyQuality. Program umožňuje jen jistý počet ikon, tak tato místa byla zařazena pod ikonku hvězdárna. Jak píše Dušan, tak se to dále filtruje.
Samozřejmě není možné získat úplně všechny informace o všech skutečných hvězdárnách či pozorovatelnách. Tak projekt je živý a dá se dále rozšiřovat doplňovat.
Samozřejmě není možné získat úplně všechny informace o všech skutečných hvězdárnách či pozorovatelnách. Tak projekt je živý a dá se dále rozšiřovat doplňovat.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Na druhé straně by projektu slušelo, kdyby se alespoň odlišila ikonou právě ta pozorovací místa ze Skyquality a běžné pozorovatelny a hvězdárny. ohle by ještě stálo za pokus. Projekt je to jinak dobrý.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Opravdu přijde jenom mně nelogické, že když se podívám na mapu a vidím tam ikonu i s popiskem hvězdárna, tak tam vlastně většinou žádná hvězdárna není ?
Přijde mi to podobné, jako když na mapě hotelů bude jako hotel označeno odpočívadlo s lavičkou a odpadkovým košem:)
Přijde mi to podobné, jako když na mapě hotelů bude jako hotel označeno odpočívadlo s lavičkou a odpadkovým košem:)
Jak jsem napsal, těch základních ikon je tam málo, nevím přesně. Pokud by jich bylo dostatek, tak by tyto problémy nenastaly. Proto každá ikona má své pod filtry. Asi by možná bylo lepší rozšířit název na Hvězdárna, pozorovací místo a pod. Pak by nedocházelo k záměnám.
Upozornil jsem Petra ,autora, na tuto diskusi.
Upozornil jsem Petra ,autora, na tuto diskusi.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro