SynScan SkyScan Syn nebo Sky ?
Sorry za možné OT ale tohle je hodně podezřelé a vypadá to na nějakou nenápadnou ale debilní chybu...
Mám obdobnou zkušenost s Celestronem 114 SLT. Občas zlobilo ustavení, nechtěl mi najíždět přesně a při pohybu směrem nahoru (je to A-Z) vrčel a zasekával se... Zkoušel jsem upgrade i downgrade FW - bezúspěšně. Zkoušel jsem mu pomoct rukou při pohybu nahoru (zda-li tam něco nedrhne a motor pak nemá sílu) - taky bezúspěšně... Nakonec jsem jej rozebral a problém byl v tom, že kablík od motoru pro výšku šel těsně okolo kotoučku inkrementálního čidla a brzdil jej - no a pak to měla elektronika vyhodnocovat správně!!!
Kablík jsem naohybal a upevnil tak, aby nedrhnul a jej po problémech! :D
Mám obdobnou zkušenost s Celestronem 114 SLT. Občas zlobilo ustavení, nechtěl mi najíždět přesně a při pohybu směrem nahoru (je to A-Z) vrčel a zasekával se... Zkoušel jsem upgrade i downgrade FW - bezúspěšně. Zkoušel jsem mu pomoct rukou při pohybu nahoru (zda-li tam něco nedrhne a motor pak nemá sílu) - taky bezúspěšně... Nakonec jsem jej rozebral a problém byl v tom, že kablík od motoru pro výšku šel těsně okolo kotoučku inkrementálního čidla a brzdil jej - no a pak to měla elektronika vyhodnocovat správně!!!
Kablík jsem naohybal a upevnil tak, aby nedrhnul a jej po problémech! :D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Alien_MasterMynd
dvader napsal: Nakonec jsem jej rozebral a problém byl v tom, že kablík od motoru pro výšku šel těsně okolo kotoučku inkrementálního čidla a brzdil jej - no a pak to měla elektronika vyhodnocovat správně!!!
Kablík jsem naohybal a upevnil tak, aby nedrhnul a jej po problémech! :DJenže HEQ5 a EQ6 nemají IRC, tam se počítají mikrokroky motoru... Jinak u mého FW 2.x je to taky v pohodě.
Kablík jsem naohybal a upevnil tak, aby nedrhnul a jej po problémech! :DJenže HEQ5 a EQ6 nemají IRC, tam se počítají mikrokroky motoru... Jinak u mého FW 2.x je to taky v pohodě.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
jen tak pro uplnost bych mel doplnit, ze uz mi nejaky dva mesice vse chodi jak ma. V cem byl presne problem si jiz presne nepamatuji, kazdopadne jsem vse projel od zacatku a seridil co se dalo a je vse OK Pouzivam parkovani do home pozice a ackoli s montazi hybu (z kancelare ven a zpatky) tak pak dam 3star alignment (najizdeni je OK) a skonci to hlaskou Successful 
rekapitulace: 1. problem s najizdenim presne na prvni align hvezdu byl zpusoben tim, ze jsem nemel montaz ve spravne home pozici 2. problem s Alignment Failed/Successful byl nejspise dany spatnym ustavenim, nebot jsem mel nastaveny nepresne date/longitude scale podle casu letniho...

rekapitulace: 1. problem s najizdenim presne na prvni align hvezdu byl zpusoben tim, ze jsem nemel montaz ve spravne home pozici 2. problem s Alignment Failed/Successful byl nejspise dany spatnym ustavenim, nebot jsem mel nastaveny nepresne date/longitude scale podle casu letniho...
Mam dotaz verze EQ6 SYNTREK ma pointaci ovladacem rychlostmy 0.25 0.5 a 0.75 ? zda to jde tim jednoduchym ovladacem diky 

podle toho co jsem zde cetl, tak bych soudil, ze ano - primou zkusenost vsak nemam. Myslim, ze Biba75 tak pointoval...
- Alien_MasterMynd
Da se to prepinat kombinacemi tlacitek, viz manual.
1X Hold the FAST key, then press the UP key.
0.75X Hold the FAST key, then press the LEFT key.
0.5X Hold the FAST key, then press the RIGHT key.
0.25X Hold the FAST key, then press the DOWN key.
1X Hold the FAST key, then press the UP key.
0.75X Hold the FAST key, then press the LEFT key.
0.5X Hold the FAST key, then press the RIGHT key.
0.25X Hold the FAST key, then press the DOWN key.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
ok fain dekuji mnohokrat 

Ahoj. no tak jsem si to tu přečetl a skoro se bojim toho, až mi HEQ5 SS přijde domů. Myslel jsem si zhruba tohle. Ustavím montáž podle PH. Pak ručně nastvím dalekohled na známou hvězdu a zadám, že kouká právě na tuto hvězdu. Pak už by přece neměl být problém, aby goto odečítalo jak má??!! vždyť RA s DEC je pevná s oblohou, tak je jedno, kolik je hodin, nebo jestli je jaro nebo zima. A tady čtu....alignment failed parkovací poloha a podobně......ty jo, ustavim to vůbec? ::)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
psmolly napsal: A tady čtu....alignment failed parkovací poloha a podobně......ty jo, ustavim to vůbec? ::)
Neboj, ustavis to, stejne Ti nic jineho nezbude kdyz uz jsi do toho investoval
Aligment failed jsem mel tehdy, kdyz jsem nemel v ose dalekohled s osou montaze (nastavi se to na liste u dalekohledu). To jsem pak musel pri nastaveni na hvezdu, rucne pres ovladac, hodne posouvat a pak to hlasilo chybu.
Neboj, ustavis to, stejne Ti nic jineho nezbude kdyz uz jsi do toho investoval

Aligment failed jsem mel tehdy, kdyz jsem nemel v ose dalekohled s osou montaze (nastavi se to na liste u dalekohledu). To jsem pak musel pri nastaveni na hvezdu, rucne pres ovladac, hodne posouvat a pak to hlasilo chybu.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
neboj, jak jsem rikal (pres SZ), mel jsem porodni bolesti, ale vsechny uz jsem vyresil. Davam za pravdu MilANovi, ze kdyz se montaz presne ustavi, dle datumu/casu/pozice polarky v hledacku, tak je presnost fakt dobra a netreba se zdrzovat slozitou a zaludnou driftovou metodou...
Takže jestli tomu dobře rozumím.... Nastavím montáž podle PH a pak zadám např. Arctura. A ono to najede na Arctura. Vycentruju ho a zadám Vega a ono to najede na Vegu. Totéž ještě jednou a je hotovo?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Petre procti si podrobne vlakno http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 3;start=30
a jeste link na podrobny navod pro Konihlavy a jim podobne:
http://www.adur-astronomical.com/HEQ5/HEQ5-1.htm
a jeste link na podrobny navod pro Konihlavy a jim podobne:
http://www.adur-astronomical.com/HEQ5/HEQ5-1.htm
Tak jsem si v pátek přivezl GO-TO kit HEQ-5. Včera namontoval. Je to opravdu poměrně jednoduché i když mi to trvalo skoro tři hodiny. Nepospíchal jsem. V deset jsem pomocí kompasu nastavil montáž tak aby N na štítku na montáži mířilo na sever. Dalekohledem jsem najel na plárku aby byla cca uprostřed zorného pole okuláru. (zorné pole cca 1.5 stupně a zvětšení 33x). Nastavil jsem co software chtěl. Dám najet na Deneb a nic. Je úlně mimo. Atˇ dělám co dělám nic to nenajde. Také jsem si myslel že by to mohlo fungovat tak že ustanovím dalekohled tak jak jsem to udělal, pak nejedu na hvězdu která je v katalogu software, potvrdím že na ni mířím, to udělám ještě s jednou či dvěmá hvězdami a jedu. No nic nějak mi to nefunguje. Potřebuji poradit. Prosím kdo je ochoten se se mnou pobavit o tom po telefonu a poradit atˇmi prosím pošle via sms číslo mobilu na 603 80 33 89 a já mu zavolám, probereme to a snad to pak bude chodit. Samozřejmě že jsem toto vlákno přečetl ale jsou mi tam některé věci nejasné až záhadné tak proto to potřebuji prodiskutovat po mobilu. Jem z Mladé Boleslavi ale jsem od včera na chatě (asi 15 km od MB a asi 8 km od Bělé pod Bezdězem) a asi do zítřka do rána tam chci být protože bude pěkná noc. Rád si pro někoho případně dojedu kdo by mi stím chtěl pomoc na místě a samozřejmě odvezu. Občerstvení při tom bude dobré. Dík Milan Drbohlav
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 15 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60°, Bresser 70/700 mm, Vixen NPL 20 mm. a Baader Solar Folie.
Dalekohled je potřeba ustavit podle polárního hledáčku - ne podle dalekohledu ( dalekohledem lze najít Polárku, ať je montáž ustavena jakkoliv !).
Ale i se špatně ustavenou montáží Go-To funguje. Jen na 1. hvězdu nenajede montáž sama, je potřeba provést dost velkou korekci.m U 2. hvězdy je to již přesnější. Porostuduj ještě znovu návod k montáži.
Ale i se špatně ustavenou montáží Go-To funguje. Jen na 1. hvězdu nenajede montáž sama, je potřeba provést dost velkou korekci.m U 2. hvězdy je to již přesnější. Porostuduj ještě znovu návod k montáži.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ok. Ono to skutečně v návodu je že musím podle hledáčku. já myslel že to pujde i přes dalekohled. Nejede jen na první hvězdu a korekce je opravdu dost velká. Bohužel jsem podcenil ostanovení montáže do roviny. Na zahradě chaty prostě rovina není a polárka mi utíka při otáčení dalekohledem z kroužku osnovy polárního hledáčku.Takže musím koupit dlouhou vodováku a přes nohy najít rovinu. Doufám že to bude tím a ne špatně vyoseným hledáčkem. Pak to snad bude ok. protože podle návodu to ovládání není tak složité dokonce bych řekl dost příjemné. Dík. (ještě to počasí)
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 15 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60°, Bresser 70/700 mm, Vixen NPL 20 mm. a Baader Solar Folie.