Zdravím všechny, rád bych se zde podělil o zážitek s lovem na ex-planetu Pluto.
Inspirací mi bylo fotografické pozorování Makemake mého kolegy pomocí série 30-sekundových expozic přes 350 mm Petřínského MAKa. Říkal jsem si, že Pluto je jednak jasnější (cca 14 mag. místo 16 mag.) a navíc nebudu pozorovat přímo z centra Prahy, ale z mého oblíbeného pozorovacího stanoviště v Barochově.
Fotografie jsem tedy pořizoval svým ED-80 s rovnačem pole pomocí modifikované DSLR Canon EOS 400D. Bohužel mi v průběhu akce totálně zkolabovala montáž, takže jsem stačil nafotit jen 5 expozic po 1'. I tak jsem se ale rozhodl data zpracovat s tím, že snad budu mít štěstí a Pluto se na snímcích zachytilo. Snímky jsem tedy zpracoval s využitím nafocených DF a FF a pak jsem již začal hledat. Když se mi podařilo identifikovat hlavní záchytný bod 29 Sgr byl již další postup celkem snadný. Identifikaci jsem provedl podle Stellaria nastaveného na dobu pořízení snímků. Zde jsem si nejprve našel několik jednoznačně identifikovatelných hvězd, které jsem označil písmeny A - J a podle nich jsem pak došel až na místo, kde by Pluto mělo být...a k mé radosti i skutečně bylo.
Výsledek je k vidění zde:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=m ... 498080.jpg
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da