Sledovanie Slnka cez Meade ETX-70AT
Ano a to nielen v RA, funguje to podobne ako pointacia bez kamery. ;D Samozrejme musi byt dobre nastavena montaz, presny cas atd. Odskusane na Skymap a myslim ze tu funkciu ma aj CDC.
Program proste zrata kde sa prave nachadza dany objekt, kam miery dalekohlad a potom pozicie zosynchronizuje. Toto robi v urcitych intervaloch ktore sa daju nastavit. Skymap mam prednastaveny na raz za 10s aby to zbytocne nevytazovalo moj notebook v seniorskom veku, ale je mozna aj vyssia frekvencia, i ked asi zbytocna.
A jseš přesvědčený, že tohle umožňuje i ta hračková montáž - tohle není montáž LD nebo LX
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ak to ma goto motory na oboch osiach a komunikuje s PC je to len vec softu. Mam to odskusane na tejto (prip. rovnako vyzerajucej montazi) s malym makom od Mead.
- jozopovazan
caute,
ja mam velmi podobne problemy, len si to chcem ozrejmit.
Naco prevodnik USB-Com1 (na ten ETX70 treba predsa COM1 - RJ45)
a potom este jedna vec ako nakalibrovat ETX cez den, ked nevidno hviezdy?
a este jeden postreh, nevadi ze v zozname Autostaru nieje slnko, je tam predsa mesiac...
ja mam velmi podobne problemy, len si to chcem ozrejmit.
Naco prevodnik USB-Com1 (na ten ETX70 treba predsa COM1 - RJ45)
a potom este jedna vec ako nakalibrovat ETX cez den, ked nevidno hviezdy?
a este jeden postreh, nevadi ze v zozname Autostaru nieje slnko, je tam predsa mesiac...
10" dobson, 10x50, bresser R90
Nejjednodušší cestou, jak nakalibrovat Meade ETX-70AT, je ustavit si dalekohled večer (v noci) a při vypínání zvolit funkci "zaparkovat teleskop". Po opětovném zapnutí vložíš jen čas a datum a můžeš rovnou pozorovat.
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
- jozopovazan
dik,
a s tym kablom mi to vie niekto objasnit?
ten original sa mi zda nejaky drahy.
staci prepojit pc - mead, alebo tam je este nejaka elektronika?
???
a s tym kablom mi to vie niekto objasnit?
ten original sa mi zda nejaky drahy.
staci prepojit pc - mead, alebo tam je este nejaka elektronika?
???
Je otázka, jaký Autostar u toho ETX máš. Můžeš mít Autostar #497 i #494. Pak se myslím budou lišit i ty kabelové soupravy a i koncovky (a možnosti ovládání). Já mám zkušenost s Autostarem #497, tam je to tak (souprava kabelů má označení #505 na rozdíl od #506 pro Autostar #494), že do konektoru RS232 u PC dáš takový plastový adaptér sériového rozhraní s výstupem 6 pinů – označení má myslím RJ-11 (a pokud nemáš na PC sérivý výstup, ale jen USB, musíš použít navíc ten kabel USB - RS232). No a ten 6pinový konektor propojíš kablíkem (součást soupravy) s ručkou Autostaru (je na ní ještě jeden 4pinový konektor). A ručka Autostaru zůstane propojená s dalekohledem normálně jak míváš ve zvyku. Stejný princip bude určitě i u Autostaru #494, pokud ho tam máš, jen zakončení kablíků bude asi jiné. V tom plastovém převodníku RS232 - RJ11 myslím žádná elektronika není, je to snad jen převod na 6pinovou koncovku RJ11, ale přiznám se, že jsem to nerozdělával.
A co se týká zaparkování dalekohledu a počkání na Slunce ve dne po ustavení montáže večer, nejsem si právě jist, jestli má tuto možnost i Autostar #494.
A co se týká zaparkování dalekohledu a počkání na Slunce ve dne po ustavení montáže večer, nejsem si právě jist, jestli má tuto možnost i Autostar #494.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
- Alien_MasterMynd
Je potřeba kabel mezi PC (RS232) a montáží, převodník USB-RS232 je pochopitelně nutný pro PC, které nemá sériový port Kabel pro připojení montáže obsahuje nějaký jednočipový procesor, který dělá překlad příkazů z PC pro montáž, montáž komunikuje snad přes I2C nebo tak něco (týká se jen ETX modelů, s Autostarem #494 - tím jednoduššímú.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
- jozopovazan
dakujem,
takze sa to asi zbastlit doma neda... >:(
takze sa to asi zbastlit doma neda... >:(