Specialni filtry

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
stana

Specialni filtry

Příspěvek od stana »

MilAN napsal: Na městské obloze trochu pomůže u emisních mlhovin, někdy u některých komet, trochu i u galaxii. Ale asi není důvod ho k tomu kupovat. Něco jiného je to při fotogtrafování, tam je ve městě takřka nezbytný, v příměstských oblastech i s dobrými podmínkami si také odvede dost práce. Umožnuje několikanásobě prodloužit expozici.
CLS filtr od Astronomiku je truchu slabší než Deep Sky filtr od LumiconuO.K. Já si to myslel /fotografování mě zatím neláká/ a za ušetřený peníz koupím benzín do fábky, nacpu tam Dobsona a pojedu za docela slušnou tmou 25 km od bydliště na Konicko! Teda Šumava to asi nebude, ale vzhledem k blízkosti lokality je to tam SUPER a Mléčná dráha mi tam fakt padá na hlavu a v pohodě vidím okem galaxii v Andromedě a co je hlavní etalon, že i přes dvacítku Newtona se mi "rozsvítí" ta proklatá galaxie v Kefeovi, o které je ostatně v "Karkoškovi" zmínka, že je hodně těžká na pozorování...
;)
P.S. Je tam docela dobrá tma, i když Olomouc trošku svítí nad horizontem v jednom směru, ale není přímo vidět...Lepší flek 25 km daleko prostě není a velký dík patří mému spolužáku z gymnázia, že tam mám možnost jezdit!

Tímto zdravím Rigela1!!
;)
P.S. 2. Je docela legrace ho pozorovat, jak bojuje s paralaktikou u svého dalekohledu a v tu chvíli jsem rád, ža mám doma "jen" Dobsona... ;)
A to se nebavím o tom, jakou sprostomluvou hovořím, když hledám ty "jemné" pohyby, které jsou pokaždé někde jinde a ....Pak už rezignace a povol to, ať s tím můžu hýbat "ala Dobson"...
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ra

Specialni filtry

Příspěvek od Ra »

Pro představu o působení filtru Astronomik Profi-CLS.
Praha - Skalka (pohled severovýchodním směrem). Nejsou tu sice "hvězdy", ale názorné je to myslím dost:

P.S.: Ty dvě světla (na dolním obrázku vlevo nahoře) jsou nepochybně "zelení mužici", kerý zmodrali hrůzou z tý "sodíkový žumpy".
Jan Horák

Specialni filtry

Příspěvek od Jan Horák »

ahoj,
rád bych se otázkou vrátil k původnímu tématu:
FILTR/BDP KONTRAST BOOSTER 1.25”
ILTR/BDP FRINGE KILLER 1.25”
pokud s těmito filtry máte někdo zkušenost, můžete mi říct, prosím, jaký je jejich vliv na barevnou vadu? Jestli jde jen o obchodní tah, s tím, že vada zůstává (odstranit úplně nejde, to by musel být jiný objektiv), ale je to prostě další produkt. Nebo jestli tu vadu snižuje třeba i razantně.
Můžete mi sdělit, jak se jejich vliv projevuje na vizuální pozorování u refraktorů s řekněme f/5 a s f/10?
Děkuji za odpovědi
Jan Horák
mi.

Specialni filtry

Příspěvek od mi. »

to Ra:
Dle mého neodborného názoru jsou ti dva "zelení mužíčci" pouze nejakým převráceným odleskem tech dvou výrazných světel v pravo na snímku.
Alien_MasterMynd

Specialni filtry

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

mi. napsal: to Ra:
Dle mého neodborného názoru jsou ti dva "zelení mužíčci" pouze nejakým převráceným odleskem tech dvou výrazných světel v pravo na snímku.Řekl bych, že Ra je to jasné ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Habl

Specialni filtry

Příspěvek od Habl »

honzik napsal: ahoj,
rád bych se otázkou vrátil k původnímu tématu:
FILTR/BDP KONTRAST BOOSTER 1.25”
ILTR/BDP FRINGE KILLER 1.25”
pokud s těmito filtry máte někdo zkušenost, můžete mi říct, prosím, jaký je jejich vliv na barevnou vadu? Jestli jde jen o obchodní tah, s tím, že vada zůstává (odstranit úplně nejde, to by musel být jiný objektiv), ale je to prostě další produkt. Nebo jestli tu vadu snižuje třeba i razantně.
Můžete mi sdělit, jak se jejich vliv projevuje na vizuální pozorování u refraktorů s řekněme f/5 a s f/10?
Děkuji za odpovědi
Širokopásmový fiiltr KONTRAST BOOSTER je především určen pro refraktory, který ořezává oblast spektra v modré a částečně v červené části. Samozřejmě že nemůže odstranit celý rozsah barevné vady objektivu.
Lepších výsledků lze dosáhnout u dlouhoohniskových fraunhoferových dubletů než u krátkoohniskových objektivů.
Sám jsem měl možnost použít tento filtr u Zeissova AS objektivu f/15 a výsledný obraz byl velmi kontrastnější s nazelenalým nádechem než u dubletu od SW s f/5 kde je ještě zbytková barevná vada.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Jan Horák

Specialni filtry

Příspěvek od Jan Horák »

Děkuji
Jan Horák
Odpovědět