CLS filtr od Astronomiku je truchu slabší než Deep Sky filtr od LumiconuO.K. Já si to myslel /fotografování mě zatím neláká/ a za ušetřený peníz koupím benzín do fábky, nacpu tam Dobsona a pojedu za docela slušnou tmou 25 km od bydliště na Konicko! Teda Šumava to asi nebude, ale vzhledem k blízkosti lokality je to tam SUPER a Mléčná dráha mi tam fakt padá na hlavu a v pohodě vidím okem galaxii v Andromedě a co je hlavní etalon, že i přes dvacítku Newtona se mi "rozsvítí" ta proklatá galaxie v Kefeovi, o které je ostatně v "Karkoškovi" zmínka, že je hodně těžká na pozorování...

P.S. Je tam docela dobrá tma, i když Olomouc trošku svítí nad horizontem v jednom směru, ale není přímo vidět...Lepší flek 25 km daleko prostě není a velký dík patří mému spolužáku z gymnázia, že tam mám možnost jezdit!
Tímto zdravím Rigela1!!

P.S. 2. Je docela legrace ho pozorovat, jak bojuje s paralaktikou u svého dalekohledu a v tu chvíli jsem rád, ža mám doma "jen" Dobsona...

A to se nebavím o tom, jakou sprostomluvou hovořím, když hledám ty "jemné" pohyby, které jsou pokaždé někde jinde a ....Pak už rezignace a povol to, ať s tím můžu hýbat "ala Dobson"...
;D