díky za rady, budu mít další náplň pro fotopokusy
ISS (popř. s dalšími objekty)
Pro Mates,
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Takhle to zachytili v Nizozemí /zveřejněno na Spaceweather/.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Dnešní jasný přelet. Na snímku je také Vozka a Mars.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Opět pokus o foto ISS, tentokrát zcela ojedinělé situace s blížícím se Atlantisem. Myslím, že podobná situace nebude u nás viditelná zase mnoho let. Byly takřka ideální podmínky a přesto mi to málem nevyšlo. Je to skoro na povídku. Z aparátu vylezlo toto:
Dobson 250/1500, Panasonic FZ-30, okulár 20 mm. Nejsem si moc jistý polohou raketoplánu, ale zřejmě nahoře je zadní část (oblast hlavních motorů) a dole je malinko vidět předek. Možná by to někdo uměl zvýraznit, já se v tom bohužel nevyznám.
Teď pro ty, které zajímá ta anabáze. Neponechal jsem nic náhodě. Dobson se temperoval už od rána. Už hodinu před přeletem jsem trénoval pohyb sledováním letadel. Do foťáku dal novou baterii. Snažil jsem se co nejlépe zaostřit nejprve na Měsíci, potom Marsu, Capelle a Castoru (tak, jak jsem je postupně objevoval na stmívající se obloze). Malý problém byla oblačnost na západě.
Pak jsem se dočkal. ISS se objevila přesně podle plánu. Hned jsem ji "chytil" do hledáčku dalekohledu a cvakal jako divý. Celkem 110 snímků. Když jsem pak rozechvěle začal odzadu prohlížet políčka, zmocnil se mne mrazivý pocit. Byla tam stále jen tma. Až na sedmdesátém snímku se objevila světlá tečka. A to je tento záběr, jediný použitelný ze 110. Paradoxně hned na prvních dvou exponovaných snímcích ISS je, ale to byla ještě málo jasná.
Možná to píšu zbytečně dramaticky, ale takováhle souhra zajímavého úkazu, počasí, ideální doby úkazu (nemuselo se z postele
) se nebude jistě dlouho opakovat. I ten jeden obrázek stál rozhodně za to.
Dobson 250/1500, Panasonic FZ-30, okulár 20 mm. Nejsem si moc jistý polohou raketoplánu, ale zřejmě nahoře je zadní část (oblast hlavních motorů) a dole je malinko vidět předek. Možná by to někdo uměl zvýraznit, já se v tom bohužel nevyznám.
Teď pro ty, které zajímá ta anabáze. Neponechal jsem nic náhodě. Dobson se temperoval už od rána. Už hodinu před přeletem jsem trénoval pohyb sledováním letadel. Do foťáku dal novou baterii. Snažil jsem se co nejlépe zaostřit nejprve na Měsíci, potom Marsu, Capelle a Castoru (tak, jak jsem je postupně objevoval na stmívající se obloze). Malý problém byla oblačnost na západě.
Pak jsem se dočkal. ISS se objevila přesně podle plánu. Hned jsem ji "chytil" do hledáčku dalekohledu a cvakal jako divý. Celkem 110 snímků. Když jsem pak rozechvěle začal odzadu prohlížet políčka, zmocnil se mne mrazivý pocit. Byla tam stále jen tma. Až na sedmdesátém snímku se objevila světlá tečka. A to je tento záběr, jediný použitelný ze 110. Paradoxně hned na prvních dvou exponovaných snímcích ISS je, ale to byla ještě málo jasná.
Možná to píšu zbytečně dramaticky, ale takováhle souhra zajímavého úkazu, počasí, ideální doby úkazu (nemuselo se z postele
Jo , rozhodne stal za to , pekna fotka ! Umim si predstavit to vypeti pri cvakani a pak prohlizeni zaberu ! 
K tomu uvedomils mi , że obdobnou situaci / cas preletu, vyska nad obzorem atd / muzeme dlouho a marne cekat.
Pamatuju si prelet ISS a za ni STS 120 - ale poloha byla mnohem mene prizniva , asi 20 stupnu nad obzorem s zapadu na jih . Tehdy byly dal od sebe a videl jsem oba objekty
Zdravim !
PS . Doufam , zes mel perfektne zjustovany hledacek
K tomu uvedomils mi , że obdobnou situaci / cas preletu, vyska nad obzorem atd / muzeme dlouho a marne cekat.
Pamatuju si prelet ISS a za ni STS 120 - ale poloha byla mnohem mene prizniva , asi 20 stupnu nad obzorem s zapadu na jih . Tehdy byly dal od sebe a videl jsem oba objekty
Zdravim !
PS . Doufam , zes mel perfektne zjustovany hledacek
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Perfektní, obdivuju tento pokus, podle toho jak píšeš to nebylo nic jednoduchého.
Zvětšení bylo tedy 75x a ještě tam byl nějaký zoom foťáku nebo ne?
hamr napsal: Perfektní, obdivuju tento pokus, podle toho jak píšeš to nebylo nic jednoduchého.
No zoom foťáku tam byl cca 2x a to byla asi ta chyba, proč se mi podařilo zachytit jen tento snímek. Jindy jsem to dělal zcela bez zoomu a asi se zmenšilo zorné pole. Holt jsem si myslel, že už pro mne není problém stanici zachytit do středu pole a tentokrát byla nějaká rychlá.
No zoom foťáku tam byl cca 2x a to byla asi ta chyba, proč se mi podařilo zachytit jen tento snímek. Jindy jsem to dělal zcela bez zoomu a asi se zmenšilo zorné pole. Holt jsem si myslel, že už pro mne není problém stanici zachytit do středu pole a tentokrát byla nějaká rychlá.
Pro Mates,
Jo, tím zoomem se zorné pole zmenší (mám vyzkoušeno od planet), ale zase zmizí "vinětace" pokud to dobře nazývám (to kolečko ZP).
Já včera trénoval s Makem na uvolněné paralaktice na letadlech, koukat do hledáčku a mačkat spoušť a docela to šlo. Ty letadla jsou ale "šneci" proti ISS ;D.
Jo, tím zoomem se zorné pole zmenší (mám vyzkoušeno od planet), ale zase zmizí "vinětace" pokud to dobře nazývám (to kolečko ZP).
Já včera trénoval s Makem na uvolněné paralaktice na letadlech, koukat do hledáčku a mačkat spoušť a docela to šlo. Ty letadla jsou ale "šneci" proti ISS ;D.
Toš, dneska prve jsem popadl aparát Nikon D70s na stativu a vydal sa na kopeček ISS fotit, výsledek děsný a proto se táži Vás, ogarů sběhlých v problematice, jak postupovat s expozicí (kompozičně už si to doladím) Já to měl na ISO 200, 18 mm zacloněno na 4,5 (no spíš odcloněno) po dobu 25s.....ač mám manfrotto 055 PROB, tak budu muset nosit tašku s pětima cihlama, je to ještě málo stabilní se mi zdá, jinak kabelovou spoušť mám, to by mohlo taky částečně eliminovat otřesy, ale jak vidíte, výsledek je hrozný, poraďte pls, na co si dát majzla ??? Fotím na NEF, oříznul jsem to, trošku se pohrál v lightzone a kopl do JPEGu, dal jsem tomu ujetý název ISSvsCasiopea :-/
Tož tak na tom světě.
-
basshunter
to cibess: No mě se to nezdá tak špatný. Docela dobrý pro začátek. Nějakej profík ve focení tohoto však nejsem.
Bresser R70/700, Soligor 10X50
Při tomhle měřítku tam není nic špatného vidět. Co se Ti nelíbí ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Při tomhle měřítku tam není nic špatného vidět. Co se Ti nelíbí ? Já nechci být nějak trapně sebekritický, ale nevím, na ISO 200 je to docela šumák a tak.... ::)
A ještě dotaz: jak dostanu větší formát obrázku na proklik??? thx
A ještě dotaz: jak dostanu větší formát obrázku na proklik??? thx
Tož tak na tom světě.
Včerejší pokus (12.2.), nějak mně to už lépe nejde. A navíc ISS byla taková "sražená"
Dnešní průlet ATV + ISS stál za to. Vpředu ATV, za ním, krásně v jednom poli triedru, ISS.V této konfiguraci a vzdálenosti bude dvojice od nás viditelná až do doby spojení ATV s ISS.
Tady je průlet skupinou hvězd v okolí lambda Ori = vrcholová skupinka - špička Oriona.
ED80/600+Canon 300D
šířka záběru je cca 1,5°
Tady je průlet skupinou hvězd v okolí lambda Ori = vrcholová skupinka - špička Oriona.
ED80/600+Canon 300D
šířka záběru je cca 1,5°
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
No Milane, už jsem na tu fotku narazil v zahraničí Myslím, že se ti ji povedlo pěkně trefit. Neuvažoval jsi zkusit to přes dobsona, až budou blíže?
Martin Gembec, Astronomické události